Bylinkářka radí: Návod na přírodní repelent a první pomoc při bodnutí hmyzem | Moje zdraví

Bylinkářka radí: Návod na přírodní repelent a první pomoc při bodnutí hmyzem

Bylinkářka radí: Návod na přírodní repelent a první pomoc při bodnutí hmyzem
Autor: istock.com
24. června 2022 • 14:00

Léto – to jsou grilovačky, výlety do přírody, líné dny trávené u vody i romantické procházky vonící vlahým podvečerem. Všechny tyto aktivity mají ale jednoho nepříjemného společného jmenovatele – a tím je hmyz. Ať už komáři, ovádi, muchničky či klíšťata, všichni zmínění nás dovedou pořádně potrápit. Co můžeme udělat pro to, abychom riziko poštípání co nejvíce snížili, a jaké bylinky nám v tom pomohou?

Levandule lékařská

Levandule je známá svou intenzivní vůní vyvolávající pocit čistoty. Není to jen pocit – levandule má dezinfekční účinky a mimo jiných pozitivních vlivů na naše zdraví nám může pomoci s otravným hmyzem. Stačí si vyrobit jednoduchý repelent.

Video se připravuje ...
Vyrobit si účinný domácí repelent není vůbec složitéVIDEO 

Potřebujete:

  • 20 ml mandlového oleje
  • 10 kapek éterického oleje z levandule lékařské

Postup: Vše smíchejte a před vycházkou do přírody či posezením venku natřete olejem všechna oblečením nezakrytá místa.

Hřebíček

Velmi jednoduchý a velmi účinný repelent. Do 200 ml vysokoprocentního alkoholu (vzhledem k tomu, že užití je pouze vnější, můžete použít i Alpu či Lesanu) naložte 30 hřebíčků a nechte louhovat. Po 48 hodinách ho již můžete použít, hřebíčky v tekutině ale stále nechte. Čím silnější, tím lepší. Takto připraveným repelentem potírejte opět všechny části těla, jež nejsou zakryté oblečením – na obličej raději použijte mírnější prostředek, stejně tak i pro děti zvolte méně intenzivní variantu.

Citron

Ideální prostředek, pokud vás při grilování obtěžuje všudypřítomný hmyz. Příprava přírodního, rychlého odpuzovače je snadná:

Vezměte velký citron a rozpulte ho. Špičku seřízněte tak, aby mohl bez problémů stát na stole. Vydlabejte dužinu až na bílou kůru a do takto připravené kůry napíchejte několik hřebíčků, dovnitř vložte čajovou svíčku a zapalte ji. Takový citronový svícen nejen hezky vypadá, ale zažene i nezvané hmyzí hosty – a voní!

Káva

Lógr zbylý po vypití tzv. turka či vzniklý jako odpadní produkt kávovarů s integrovaným mlýnkem je opravdu škoda vyhazovat. Je známé jeho využití jako hnojiva k růžím i pokojovým rostlinám, využijete ho však i jako repelent. Jak?

Lógr rozprostřete na pečicí papír a nechte důkladně proschnout. Na stůl si pak připravte vykuřovací misku, vložte do ní zapálený uhlík a posypte suchým lógrem. Mouchy a komáři se k vám ani nepřiblíží.

Repelent proti klíšťatům, komárům i mouchám

Tento repelent je velmi účinný, nedoporučuji ho však dětem do 10 let a těhotným a kojícím ženám. Při použití pouze polovičního množství éterických olejů (ÉO) je repelent vhodný i pro děti od 6 let.

Potřebujete:

  • 60 ml – hydrolátu z vilínu
  • 10 kapek ÉO citronový eukalyptus
  • 10 kapek ÉO tymián
  • 10 kapek ÉO levandule
  • 10 kapek ÉO máta
  • 10 kapek ÉO tea tree
  • 10 kapek ÉO geránie (není nutné, ale silně odpuzuje klíšťata)
  • 1 čajovou lžičku vodky
  • 60 ml převařené vody

Postup: Vše nalijte do lahvičky s rozprašovačem a před každým použitím důkladně protřepejte. Nastříkejte na kůži a vetřete.

Co dělat, když vás přece jen „něco pokousalo“?

Pokud jste repelenty a preventivní mazání zanedbali a komáři či jiný hmyz si na vás nerušeně pochutnali, můžete svědící štípance ošetřit kapkou levandulového oleje, případně tea tree oleje. Pro děti je vždy nutné zředit tyto éterické oleje s nosným olejem (například mandlovým), u dospělých to není nutné.

Další možností je ošetřit postižené místo jitrocelovou tinkturou. Její příprava je snadná: 10 g čerstvě natrhaných listů jitrocele nakrájejte nadrobno, vsypte do sklenice a zalijte 75 ml 96% alkoholu a 25 ml převařené vody. Nechte 4 týdny stát na slunném místě a každý druhý den protřepejte. Poté slijte přes gázu a uchovávejte v lahvičkách z tmavého skla, ideálně s rozprašovačem.

Pokud vás bodla vosa, potřete místo vpichu rozkrojenou cibulí, případně vatou namočenou v octu.

V případě včelího bodnutí vám pravděpodobně zůstalo v místě vpichu žihadlo – vytáhněte ho opatrně pinzetou tak, abyste nestiskli jedový váček, a pak ošetřete stejně jako bodnutí vosou.

Vše o první pomoci při poštípání hmyzem čtěte zde.

Pozor na zrádná klíšťata

Jestli jste na sobě po výletu do přírody našli klíště, zapomeňte tentokrát na rady babiček o „udušení“ klíštěte olejem a nekonečném vytáčení po či proti směru hodinových ručiček. Pinzetou klíště uchopte co nejblíže u kůže, zjistěte, na kterou stranu má zadeček, a tím směrem opatrně, leč rázně zatáhněte. Při delší manipulaci se totiž klíště do rány „vyzvrací“, a pokud je klíště nakažené, výrazně to zvyšuje riziko přenosu.

Vše o správném odstraňování klíšťat čtěte zde.

Když je klíště úspěšně odstraněno, vydezinfikujte místo například hřebíčkovou tinkturou (viz výše).

Pozor! Místo kontrolujte, a pokud se vám objeví onen nechvalně známý „kruh“, nemeškejte a navštivte lékaře, stejně tak pokud se místo zanítí nebo na sobě během šesti týdnů od vytažení klíštěte zpozorujete příznaky podobné chřipce (bolesti hlavy, bolesti kloubů, horečka).

A pokud si, stejně jako já, stoupnete při obdivování přírody přímo mezi červené mravence, mohu dle vlastních zkušeností poradit potírání postižených míst propolisovou tinkturou. Mně osobně nic jiného na to pálení a svědění nepomáhalo.

Video se připravuje ...
Klíšťovou encefalitidu mohou přenášet i mléčné výrobkyVIDEO 

Autor: Markéta Janďourková, Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.