Kokosový olej: Užitečný pomocník pro vaše tělo, při vaření i pro domácí mazlíčky | Moje zdraví

Kokosový olej: Užitečný pomocník pro vaše tělo, při vaření i pro domácí mazlíčky

Kokosový olej: Užitečný pomocník pro vaše tělo, při vaření i pro domácí mazlíčky
Kokos obsahuje tuky, které se rozkládají jinak než ty z jiných rostlinných olejů. • Autor: iStock.com
21. dubna 2019 • 06:00

Kokosový olej se dá využít téměř všude a to nejen v kuchyni, ale i jako kosmetika v péči o naši pleť, pokožku, zuby a vlasy. Jeho účinky mohou využít i domácí mazlíčci.

Kokosový olej obsahuje kyselinu laurovou, která působí protizánětlivě, antibakteriálně a antivirově a nasycené mastné kyseliny, které dodávají tělu energii a v těle se jako tuky neukládají. Na rozdíl od jiných nasycených mastných kyselin jsou ty v kokosovém oleji příznivější díky jiným strukturálním vlastnostem.

Na vaření

S kokosovým olejem se dá v kuchyni připravit téměř vše. Využívat ho můžete místo slunečnicového oleje na smažení, jelikož je zdravější, posiluje metabolismus, podporuje imunitu, má antibakteriální a antivirové účinky, doplňuje energii, zvyšuje fyzický výkon, podporuje funkci štítné žlázy a nepřepaluje se. Jednoduše s ním nahradíte i olivový olej v salátech a u snídaně si ho můžete přidat do obilné kaše.

Hubnutí

Kokosový olej dodává tělu energii a to postupně, neobsahuje cholesterol a neusazuje se v těle. Navíc stačí pár lžiček tohoto oleje pro několikahodinové zasycení, díky čemuž pak člověk není nucen se přejídat.

Na vlasy

Kokosový olej pomáhá vlasům, které jsou náchylné k lámavosti, třepení konečků, vypadávání, k tvorbě lupů, pomůže i se suchými vlasy a dodá jim lesk. Olej použijte jako zábal před mytím vlasů, nebo ho vetřete do vlasové pokožky a do konečků po umytí. Pokud dáváte přednost kosmetickým přípravkům, na trhu je spoustu dostupných krémů, masek a kondicionérů, které zakoupíte v drogeriích nebo na internetu.

Na zuby

Tento olej působí protizánětlivě a antibakteriálně, odstraňuje zápach z úst, působí jako prevence zubních kazů a zánětů dásní. Navíc dokáže i vybělit zuby. Pro využití všech těchto účinků si stačí vzít 2 lžičky oleje do úst a 20 minut převalovat v ústech, nakonec olej vyplivněte a vyčistěte si zuby. Olej nepolykejte, jelikož v ústech zachytil toxiny.

Na pokožku

Olej může pomoci se suchou, popraskanou a citlivou pokožkou, striemi, vráskami, atopickým ekzémem a vyrážkami. Postižené místo s ním jednoduše potírejte, nebo ho u suché pokožky užívejte preventivně místo tělového mléka. Po opalování ho můžete využít ke zklidnění a to i na spálenou kůži. Dá se také využít po holení, kdy je pokožka podrážděná. Olej můžete také nanášet na rty, které zvláční, ochrání je před sluncem a před mrazem.

Domácí zvířata

Tento olej pomáhá i psům a to s jejich srstí, kůží, obezitou, imunitou i klouby. Olej pomáhá udržovat svěží barvu a kvalitu srsti. Jednoduše připravte směs a naneste ji na srst. Nechte 20 minut působit a omyjte vodou. Příprava směsí se liší podle toho, jakou má pejsek barvu srsti. Na bílou srst účinkuje smíchání kokosového oleje, syrových rozmixovaných brambor, citrónu, jablečného octa a heřmánkového vývaru.

Na tmavší pejsky se hodí kokosový olej spolu s kakaovým práškem, medem, bílým jogurtem a jablečným octem. Pro pejsky se zrzavou srstí smíchejte kokosový olej s rozmixovanou mrkví, brusinkami, bílým jogurtem, medem a jablečným octem.

Dopněk stravy pro psa

Pokud si chcete práci usnadnit, zkuste si koupit šampón pro psy s obsahem kokosového oleje, který má také blahodárné účinky na srst. Olej může pomoci nejen s problémy se srstí, ale i s různými škrábanci, suchými místy, popraskanými tlapkami i při ztrátě chlupů.

Stačí olejem mazat postižená místa a zlepšení se brzy dostaví. Pokud váš pejsek ztloustl, ať už z jakéhokoliv důvodu, troška oleje podávaná s potravou mu pomůže ztratit tuk a zvýší jeho energii. Pozor však na podávané množství oleje a s tím spojený problém s průjmem!

Vedlejší účinky

Nic se nemá přehánět, nadměrná konzumace kokosového oleje může vyvolat nevolnost a průjem.

Kde koupit

Kokosový olej seženete v prodejnách se zdravou výživou, v drogeriích a v supermarketech. Olej bez chuti a vůně se nejvíce hodí pro přípravu jídel. Do 25°C má tuhou strukturu a při vyšší teplotě se mění v tekutinu. Extra panenský olej se využívá ve studené kuchyni a jako přírodní kosmetika. Vždy si vybírejte Bio kokosový olej, je kvalitnější a má lepší účinky. Cenově můžete zakoupit 400 ml již od 129 Kč.

Autor: Markéta Luštincová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.