Proč jíst kokos? | Moje zdraví

Kokos: Je skutečně dobrý na hubnutí a povzbuzuje imunitu?

Video se připravuje ...
3. prosince 2018 • 06:00

Zdá se, že kokos je v poslední době všude. Tohle největší semeno na světě je v posledních letech velmi oblíbené a kokosové mléko či olej jsou prostě „in“. Je toto ovoce ale skutečně tak zázračné, jak se říká? O tom jsme si povídali s výživovým specialistou Michalem Richterem.

 Kvůli nedostatku informací byl kokosový tuk po druhé světové válce dost upozaďován. Tehdy se totiž soudilo, že mnohem zdravější jsou například margarín a hydrogenované tuky. Což se ukázalo jako velký omyl.

V čem je kokos výjimečný? Dokáže nám jeho pravidelné konzumování ať už v jakékoliv formě zajistit štíhlou postavu? Takto jednoduše otázka podle odborníků na stravu samozřejmě nestojí, ale přínosné účinky pro náš organismus v tomto ovoci určitě najdeme.

 „Pozitivní účinky kokosu pro redukci hmotnosti jsou přisuzovány obsaženému tuku, který je bohatý na takzvané mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem, které jsou označovány jako MCT. Ty se v lidském organismu metabolizují jinak než mastné kyseliny s dlouhým řetězcem obsažené v typicky používaných rostlinných olejích – například ve slunečnicovém, olivovém či řepkovém,“ vysvětluje výživový specialista Michal Richter.

A dodává: „Mastné kyseliny s dlouhým řetězcem se velmi snadno ukládají do zásobního tuku, naopak MCT přetvářejí játra na takzvané ketolátky, které mohou být využity, jako zdroj energie.“ Tedy jednoduše řečeno, MCT se okamžitě zužitkují a když jich není nadbytek, neukládají se jako zásobní tuk.
„Zmíněná přeměna na ketolátky má také dva zajímavé důsledky – zvyšuje se na krátkou dobu náš klidový energetický výdej a v některých výzkumech se prokázal také příznivý vliv ketolátek na potlačení chuti k jídlu. To znamená, že když sníme jídlo s jejich obsahem, měli bychom sníst méně kalorií v následujícím jídle,“ popisuje výživový specialista.

Zvyšuje HDL cholesterol

Může kokos skutečně pomoct s hubnutím? „S tím slovíčkem „skutečně“ bych byl velice opatrný. Výše popsané benefity byly prokázány hlavně u kyseliny kaprylové a kaprinové. Kokosový tuk se ale nejvíce skládá z kyseliny laurové (asi 50 procent) a pouze necelých 15 procent je tvořeno kyselinou kaprylovou a kaprinovou. Nejen z tohoto důvodu jsou výsledky z dosavadních prací dokazující pozitivní vliv kokosového tuku na redukci hmotnosti nejednoznačné,“ uvádí Richter s tím, že místo, kde by ale kokosový tuk mohl mít velký význam, je u lidí, kteří potřebují zvýšit hladinu HDL (dobrého) cholesterolu, jak potvrzuje nezanedbatelné množství studií.

Zařazení kokosového tuku do jídelníčku tedy svůj význam určitě má, ale neočekávejme od něj zázraky. Spíše ho berme jako součást toho nejvyššího pilíře celé pyramidy, jejíž spodní patra se skládají zejména z kvalitní a pestré stravy, dostatku správného fyzického pohybu a dodržení záporné energetické bilance.

Kokos podpoří imunitu i mozek

Navíc kokosový olej nás skutečně chrání před viry, infekcemi či bakteriemi a dokáže i pomoci při problémech s mozkovými funkcemi, srdcem či štítnou žlázou. Skvěle také funguje při problémech s trávením. Oceníme ho ale i v létě. Naši pleť totiž dokáže ochránit i před nebezpečným slunečním zářením. Olej z kokosového ořechu tak můžete používat jako skvělou náhražku tuků na pečení, ale i jako krém.

A co kokosové mléko? Tento produkt obecně podporuje náš imunitní systém. Je prokázáno, že národy, které jej pijí, mají nižší výskyt například srdečních chorob.


Odkud je kokos?

Kokosová palma se zřejmě poprvé objevila v Malajsii, dodnes to ale nevíme jistě, neboť kokosové ořechy dokážou velmi dlouho plavat na hladině moře, a proudy je tak na toto místo mohly zanést odkudkoliv. Jistě víme, že například na americký kontinent byly ale kokosy dovezeny lidmi. První palmy tak díky španělským kolonizátorům začaly po objevení Ameriky Kryštofem Kolumbem růst na pobřeží Mexika. Ať už vlivem přírody či lidí je v současné době najdeme po celém světě.

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.