Půl lžičky olivového oleje denně dokáže snížit riziko infarktu a mrtvice | Moje zdraví

Půl lžičky olivového oleje denně dokáže snížit riziko infarktu a mrtvice

Půl lžičky olivového oleje denně dokáže snížit riziko infarktu a mrtvice
Autor: iStock
29. září 2020 • 16:00

Středomořská strava je jedním z nezdravějších výživových směrů. Potvrzuje to řada vědeckých studií. Je postavena na konzumaci velkého množství zeleniny a také je jednou z jejích hlavních složek olivový olej.

Tuk obsažený v olivách je tvořen z více než 80 procent omega-9 nenasycenými mastnými kyselinami, dále obsahují bílkoviny, vlákninu, vápník, železo, draslík, vitaminy A, B a C, antioxidanty, které spolu s kyselinou olejovou mají výrazné protizánětlivé účinky. „Olej z oliv je jeden z nejzdravějších olejů vůbec,“ vysvětlil pro Moje zdraví MUDr. David Frej, který se dlouhodobě zabývá léčbou chronických, zejména civilizačních onemocnění.

„Svým protizánětlivým účinkem a schopností snižovat nadměrnou srážlivost krve brání olivový olej rozvoji aterosklerózy, rizikovému faktoru srdečního infarktu a mozkové mrtvice,“ uvádí doktor Frej. Podle dostupných údajů též blahodárně působí na trávicí ústrojí, upravuje střevní mikroflóru, posiluje ledviny a podporuje regeneraci nervového systému. 

Z analýzy sahající až do roku 1990 vyplývá, že konzumace více než 1/2 čajové lžičky olivového oleje denně snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění o 15 procent a riziko ischemické choroby srdeční o 21 procent. Studii vedla doktorka Marta Guasch-Ferre, specialistka na výživu na Harvard T. H. Chan School of Public Health v Bostonu.

„Olivový olej je jednoduchý způsob, jak nahradit nezdravé, nasycené a trans-mastné kyseliny živočišných tuků zdrojem omega-3 mastných kyselin, které snižují zánět a zlepšují hladinu cholesterolu,“ řekl doktor Benjamin Hirsh, ředitel preventivní kardiologie v nemocnici Sandra Atlas Bass Heart Hospital v New Yorku pro Healthline. „Bylo to také spojeno se zlepšením zdraví srdce, cév a přežitím.“

Živočišné tuky, jako jsou margarín, máslo, mléčný tuk a majonéza, jsou z hlediska zdraví srdce méně zdravé než olivový olej. Zajímavý detail odhalený v nové studii ale ukazuje, že podobné benefity mají i jiné rostlinné oleje, například olej z kukuřice nebo ze světlice barvířské.

„Toto zjištění potřebuje ještě další studie. Znamená to ale, že i jiné rostlinné oleje, které jsou dostupnější, by mohly být zdravou alternativou k těm živočišným,“ říká doktorka Guasch-Ferre.

Jak na zdravé srdce

Nahradit živočišné tuky těmi rostlinnými je důležitým krokem k lepšímu zdraví srdce. Neméně důležité jsou ale i další faktory – fyzická aktivita, vyvážená strava a v ideálním případě i návštěvy lékaře.

„Je pravděpodobné, že lidé ve studii, kteří přešli na konzumaci většího množství olivového oleje jako náhrady nezdravých tuků, pravděpodobně také lehce změnili stravu, konzumovali zdravější jídlo a byli aktivnější,“ domnívá se doktor Hirsh. Každopádně stojí za to vyměnit živočišné tuky za ty rostlinné a možná se i lehce inspirovat středomořskou stravou – alespoň co se týče konzumace velkého množství zeleniny a ryb.

Tip: Každé ráno si „vypláchněte“ ústa douškem olivového oleje, odstraníte tak škodlivé bakterie. Nejdříve válejte olej v ústech ze strany na stranu, posléze jej „protáhněte“ i mezi zubními škvírkami sem a tam. Nakonec vyplivněte, nepolykejte.

 

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.