Jablečník obecný | Moje zdraví

Jablečník obecný

Jablečník obecný (Marrubium vulgare) je léčivá rostlina z čeledi hluchavkovité. Její lsity voní po jablkách, chutnají však hořce. Jablečník je účinný zvláště při problémech s trávicí nebo dýchací soustavou.

Popis

Jablečník obecný dosahuje výšky od 30 do 70 cm. Má přímou nebo lehce vystoupavou lodyhu, která se větví až v horní části. V dolní části může dřevnatět. Lodyha čtyřhranného profilu je dutá a hustě plstnatá. Jablečník má vstřícné, řapíkaté listy se srdčitým nebo široce vejčitým tvarem a hrubě vroubkovaným okrajem. Na horní straně jsou jemně chlupaté, na rubu jsou šedě až bělavě plstnaté.

Rostlina kvete od června do září drobnými, bílými nebo světle fialovými květy, které aromaticky voní.

Velký přehled léčivých bylinek najdete zde.

Účinné látky

Účinné látky najdeme především v nati, která obsahuje hořčiny tzv. labdanového typu, flavonoidy, specifické látky odborně nazývané laktoylflavony, fenylpropalové kyseliny, stachydrin, betonicin, minerální látky (hlavně soli draslíku) a stopy silice. 

Účinky na zdraví

Bylinka má dkašlávací účinek při chronické bronchitidě, laryngitidě či astmatu. Odstraňuje křeče, reguluje srdeční rytmus, dobře účinkuje při žaludečních vředech a zánětu žaludku, průjmech, při srdeční arytmii, onemocnění sleziny a jater, zánětech ledvin a močového měchýře. Účinkuje také žlučopudně a s úspěchem se používá při žlučníkových kamenech a žloutence.

Lidové léčitelství doporučuje jablečník při nechutenství, při nepravidelné menstruaci, hemoroidech, revmatizmu, na pročištění krve, při křečích orgánů dutiny břišní, horečce, zánětech lymfatických uzlin a při hlístech. Ve formě koupelí s odvarem z jablečníku léčíme kožní vyrážky.

Výskyt

Jablečník je pochází ze Středozemí a střední Asie, najdeme jej ale i v Severní a Jižní Americe, v Austrálii a na Novém Zélandu. Jablečník se rozšířil po celé Evropě, včetně našeho území. V Česku se vyskytuje zejména v teplejších oblastech, daří se mu na jižní Moravě.

Sběr

Nať jablečníku obecného sbíráme od června do září, nejlépe v odpoledních hodinách. Nať po usušení se může užívat ve formě nálevu, odvaru nebo extraktu.

Domácí recepty

Tinktura na zažívací potíže

D 1 litru lihu dáme 250 gr čerstvých rostlin. Uzavřeme a minimálně na deset dní postavíme na teplé místo - ne však na přímé slunce. Každý den nádobou pořádně protřepeme. Poté obsah přefiltrujeme, vzniklou tinkturu přelijeme do tmavých lahviček a uchováme ve tmě a chladu.

Užíváme 10 až 20 kapek ve sklenici vody 2x až 3x denně před jídlem. Obdobně tinkturu užíváme při zánětu dýchacích cest.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.