Amalaki, indický angrešt: Účinky na zdraví, pěstování a další využití | Moje zdraví

Amalaki aneb indický angrešt: Účinky na zdraví, pěstování a další využití

Amalaki aneb indický angrešt: Účinky na zdraví, pěstování a další využití
Autor: istock.com
25. listopadu 2020 • 06:00

Amalaki (Emblica officinalis) je drobné indické ovoce (kulatá peckovice), podobné našemu angreštu, které roste na stromu Smuteň lékařská. Je ideálním ovocem pro posílení odolnosti organismu, slouží pro regeneraci a očistu těla a dodání energie.

Amalaki a účinné látky

Amalaki obsahuje řadu prospěšných látek, jako jsou kyselina gallová (působí antimikrobiálně a také jako antioxidant), elagová, pyrogallol, seskviterpeny (terpeny ze tří isoprenových jednotek, jsou často součástí silic), taninové třísloviny, flavonoidy (nejznámější je kvercetin), fytosteroly (beta-sitosterol), karotenoidy, vitamíny C a E, soli, vápník, fosfor, hořčík, zinek.

Amalaki a účinky na zdraví

Odborníci přisuzují amalaki především antibakteriální účinky. Vědci hodnotili možnost jeho uplatnění u pacientů s cystickou fibrózou a zjistili, že pomáhá zmírňovat nadměrný zánětlivý proces. To u nemocného přispívá ke snížení rozsáhlého poškození tkáně dýchacích cest.

Amalaki se používá i na nachlazení a horečnaté stavy, zažívací problémy, jaterní nemoci, zmírnění bolesti nebo zánětlivých procesů. Všeobecně se používá k posílení imunity.

Amalaki dále přispívá k ochraně jaterních buněk, snížení hladiny krevního cukru a celkového cholesterolu. Látky v ovoci mohou přispět také ke zmírnění úzkostných stavů a deprese. Je to dáno tím, že blokují enzym, který při duševních nemocech snižuje hladinu serotoninu. Pokud se jeho hladina zvýší k fyziologickým hodnotám, dojde i ke zlepšení duševního stavu pacienta.

Další využití amalaki

Amalaki se konzumuje jako potravina ve formě čaje nebo džemů. Je důležitou součástí ájurvédských doplňků stravy. Je oblíbené také jako součást péče o vlasy a pokožku. Jako nedílná součást no poo metody zastává roli vlasového kondicionéru. Může se pohodlně míchat do vlasových masek nebo přímo do práškových bylinných šamponů.

Amalaki a pěstování

Rostlina se dá pěstovat v bytě i zimní zahradě či ve skleníku. Indický angrešt kvete nenápadnými žlutými drobnými květy, které jsou zhruba o velikosti 2,5 cm a jsou hladké. Nakyslých plodů, které připomínají angrešt, se lze dočkat po pár letech pěstování i v našich podmínkách.

Semena zakoupíte ve specializované prodejně nebo na internetu. Namočíte je na 48 hodin do vody a poté vysejete do hloubky 0,5 až 1 cm substrátu pro pokojové rostliny. Pro zdárné klíčení je třeba umístit květináč na slunečné místo a vhodná teplota ke klíčení je v rozmezí 20 až 26 °C. Doba klíčení je zhruba 4 až 8 týdnů.

Indický angrešt je milovníkem světlého stanoviště, ideálně s rozptýleným světlem a s dostatkem vláhy. Vhodná je pokojová teplota cca 25 °C. V letním období je vhodné letnění a od podzimu do jara snížení teploty na 14 až 20 °C a omezení zálivky. Rostlina může dorůst až do výšky 10 metrů, ale při pravidelném zastřihování můžete mít keřík zhruba 2 metry vysoký.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.