Nadýmání | Moje zdraví

Nadýmání

Nadýmání je pojem označující tvorbu plynů ve střevech, pokud se tvoří velké množství těchto plynů, jedná se o nadměrnou plynatost neboli meteorismus a samotný únik plynů do okolí se odborně nazývá flatulence. Nadýmání může způsobit velké bolesti břicha v případě, že plyn ze střev správně neodchází. Dochází k jeho hromadění a pocit plnosti se mění v bolest.

Příčiny nadýmání

Existují dva typy flatulence, a to podle místa, odkud plyn uniká, proto máme flatulenci vaginální nebo anální. K vaginální flatulenci dochází nejčastěji po souloži nebo po cvičení. Plynem v tomto případě je vzduch, který se ve vagíně nahromadí.

Plyn vznikající ve střevech se skládá ze vzduchu, který spolkneme například při jídle, a z plynů, které vznikají ve střevech činností střevních bakterií.

Nadýmání může signalizovat i onemocnění trávicího ústrojí. Patří například k příznakům střevní virózy. Za problémy s plynatostí může být také alergická reakce na určitý typ potravin nebo nesnášenlivost lepku (celiakie) či mléčného cukru (laktózy) v mléku a mléčných výrobcích. Velmi vzácně může být na vině i nádorové onemocnění.

Jak vyléčit nadýmání?

V určité míře může pacient ovlivnit nadýmání správně zvoleným jídelníčkem. Mezi silně nadýmavé potraviny patří zvláště mléčné výrobky, fazole nebo i banány. Jako prevence slouží i dobré načasování jídla a pravidlo nehltat. Pokud nepomůže úprava jídelníčku, může lékař – gastroenterolog předepsat přípravky proti nadýmání, některé jsou i volně prodejné v lékárnách, nebo probatika.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.