9 pravidel, která vám pomůžou zhubnout. Držte se jich a kila půjdou dolů | Moje zdraví

9 pravidel, která vám pomůžou zhubnout. Držte se jich a kila půjdou dolů

9 pravidel, která vám pomůžou zhubnout. Držte se jich a kila půjdou dolů
Autor: istock.com
28. srpna 2020 • 06:00

Kila navíc jsou problém, se kterým se alespoň jednou během svého života potýká skoro každý. Lidé tak často drží drastické diety, místo aby se zaměřili na zdravé a spolehlivé návyky, díky kterým si udrží pevné zdraví i štíhlou linii. Víte, které to jsou?

Devět doporučení týkajících se správné konzumace ovoce a zeleniny, červeného masa, ryb, vlákniny a cukru, vám pomůže zhubnout a udržet ručičku váhy tam, kde ji chcete mít. Tyto zásady bohužel dodržuje jen zhruba 0,1 % lidí, 44 % se drží alespoň tří nebo čtyř pravidel. Přitom u těch, kteří by dodržovali alespoň pět pravidel, by měli o 7 % menší pravděpodobnost úmrtí v mladém věku.

Vybírejte si nízkotučné potraviny

Takové potraviny mají nejen nižší obsah tuku, ale zároveň také tuku, což snižuje jejich kalorickou hodnotu. Vyplatí se to především u mléčných výrobků jako jsou sýry nebo jogurty.

Jezte ryby dvakrát týdně

Mastné ryby jsou bohatým zdrojem vitamínu D, některých vitamínů skupiny B, bílkovin a selenu. Obsahují také zdraví prospěšné omega 3 mastné kyseliny. Hlavním přínosem konzumace ryb je snížení rizika srdečních záchvatů, mrtvice a kardiovaskulárních chorob. Odborníci se shodují na tom, že by lidé měli jíst dvě porce ryb týdně a ne více než 70 g červeného nebo zpracovaného masa denně.

Pět porcí ovoce a zeleniny

Možná se vám to zdá hodně, ale pokud sníte 5 porcí ovoce nebo zeleniny denně, významně podpoříte své zdraví a snadněji zhubnete. Jako porce ovoce se udává například jedno jablko nebo banán, u zeleniny je množství stanoveno zhruba na 80 g. Myslete na to, že při vaření oběda nebo večeře by měla polovinu vašeho talíře tvořit barevná zelenina.

Odpusťte si sladké

Nikdo neříká, že byste měli oblíbené sladkosti vyškrtnout z jídelníčku úplně. Je ale dobré si dávat pozor na to, kolik jich doopravdy sníte, a v žádném případě je nekonzumovat 3 hodiny před spaním. Sladké pochoutky totiž snižují hladinu cukru v krvi, což vám dodá energii, díky které vydržíte déle vzhůru.

Zaměřte se na škrobové sacharidy

Brambory a rýže jsou ideální přílohou v případě, že chcete zhubnout a být zdraví. Sacharidy jsou ve stravě klíčové, a měli byste se pokusit jíst víc celozrnných těstovin a rýže, abyste se cítili delší dobu sytí. Ideální je, když čtvrtinu vašeho talíře tvoří právě tyto sacharidy.

Věřte nenasyceným mastným tukům

Zdravé tuky zastupují především omega-3 a omega-9 mastné kyseliny. Regulují veškeré biologické funkce, činnost srdce a cév, imunitní systém, nervový systém i činnost pohlavních orgánů. Mezi potraviny se zdravými nenasycenými tuky patří avokádo, máslo a ghee, kokosový olej, extra panenský olivový olej, omega-3 z ryb, ořechy a semena, vejce či hovězí maso.

Vypijte 6 – 8 sklenic vody denně

Správný pitný režim je klíčový pro zdraví vašeho organismu, stejně jako při snaze zhubnout. Když pijete doporučené množství vody denně, budete se cítit sytí a jídlo vás pak nebude tolik lákat. Jediné, na co si musíte dát pozor, jsou sladké nápoje. Ideální je pít minerální vody a čaje.

Hlídejte si kalorie

Ženy by měly denně zkonzumovat asi 2000 kilokalorií, muži 2500. To je optimální množství pro udržení zdravé váhy. Pokud budete chtít zhubnout, upravte toho množství tak, jak je třeba. Rozhodně se ale nesnažte přijímat o více než 1000 kilokalorií méně, než je hranice pro udržení váhy. Pokud to uděláte, vaše tělo se přepne do módu hladovění, jehož výsledkem je nežádoucí jojo efekt. 

Hlídejte si štítky potravin

Při nákupu jídla pátrejte hlavně po tom, jestli potraviny neobsahují příliš mnoho cukru a tuku. Vyhnout byste se měli sladkostem, slaným pochoutkám, hotovkám, tučným mléčným výrobkům a uzeninám a pečivu z bílé mouky. Pozor si dejte zejména na sacharidy. Pod tímto označením výrobci uvádějí sacharidy komplexní, ale také ty jednoduché (cukry), vlákninu i cukry alkoholové, které se v těle nechovají úplně zdravě. Při nákupu tedy chtějte sladkých cukrů (fruktóza, glukóza, glukózo-fruktózový sirup, sacharóza) minimum, vláknině a komplexním sacharidům se naopak nebraňte. 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.