Cvičíte a nehubnete? Možná děláte jednu z těchto chyb | Moje zdraví

Cvičíte a nehubnete? Možná děláte jednu z těchto chyb

Cvičíte a nehubnete? Možná děláte jednu z těchto chyb
Myšlenky soustřeďte pouze na dech. Nádech i výdech provádějte nosem. Výdech postupně prodlužujte až do dvojnásobné délky než nádech. Za doprovodu relaxační hudby a se zavřenýma očima se budete soustředit ještě lépe • Autor: istock.com
10. srpna 2020 • 12:00

Začali jste pravidelně sportovat, ale kila nejdou dolů tak, jak jste předpokládali? Pak se podívejte, jestli neděláte nějakou z chyb, které americká fitness modelka a trenérka Jen Widerstrom považuje za nejčastější důvody, proč cvičení lidi nebaví a nevede ke kýženým výsledkům. 

Chyba číslo 1: Nevnímejte své tělo jako nepřítele

Možná si při pohledu do zrcadla nebo na své tělo uvědomujete jen to, co na něm nemáte rádi a čeho se chcete zbavit: Ať jsou to silná stehna, široké boky, jizva na ruce nebo jemné vlasy. Jenže pokud budete proti svému tělu bojovat, bude se bránit. Pokud ho přetěžujete ve fitku, špatně nebo málo jíte a nespíte, těžko bude v kondici a zdravé. 

Většina lidí, kteří dokázali shodit nadbytečná kila a změnit svůj životní styl, začala tím, že v první řadě chtěla mít tělo zdravé. Zkuste na chvíli schovat váhu a přestat se hodnotit podle toho, jak vypadáte. Přemýšlejte o tom, kdy se cítíte dobře. Najděte jídla, která jsou zdravá a která vám chutnají. Zjistěte, kolik byste toho vlastně měli za den sníst a jestli náhodou nejíte málo. Najděte pohyb, který vás baví a dělá vám dobře na těle i duši. Teprve když se budete dobře cítit, budete i dobře vypadat. Bez ohledu na to, kolik vážíte.

Chyba číslo 2: Necháváte se příliš ovlivňovat sociálními sítěmi

Sociální sítě se staly obrovskou platformou světa fitness a zdraví. Zároveň vám také říkají, jak by vaše tělo mělo vypadat. Jenže – proč byste chtěli mít vlastně stejné tělo, jako nějaký influencer? A jste si jisti, že to, co vyhovuje jemu – ať již jde o stravu nebo pohyb – bude vyhovovat i vám?

Pokud budete dělat to samé, co vaši idolové na Instagramu, můžete se spolehnout, že stejných výsledků nedosáhnete. A další věc – když se nebudete rozhodovat s ohledem na to, co vyhovuje nebo dělá dobře vám, je velká pravděpodobnost, že u daného životního stylu nevydržíte. 

Chyba číslo 3: Dáváte si cíle, které pro vás v tuto chvíli nemají smysl

Spousta lidí si dává příliš radikální nebo obecné cíle. „Zhubnu dvacet kilo, přestanu jíst sladké, od zítra bude všechno jinak.“ Pak není divu, že po pár týdnech mají pocit, že takový život už dlouho nevydrží a že jde jenom o utrpení. Udělejte to jinak, radí koučka, a změny do svého života zavádějte postupně.

Najděte si vždy konkrétní cíl a důvod, proč toho chcete dosáhnout. Třeba: chci chodit běhat, protože mě to kdysi bavilo a zajímá mne, jestli uběhnu půlmaratón. Nebo: začnu si dávat k snídani zeleninu, pro začátek bude stačit tři dny v týdnu. Takové cíle člověk lépe dodržuje a radost je pro něj vlastně tou nejlepší motivací.  

Více o tom, jak najít správnou motivaci, si přečtěte zde. Pokud vás zajímá běh, přečtěte si, jak začít běhat a vydržet – rady pro nováčky i ty, co začínají znovu.

 

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.