Kokosový olej: Je zdravý nebo nejhorší z tuků? | Moje zdraví

Kokosový olej? Je to jed a jedna z nejhorších potravin, tvrdí harvardská profesorka!

Kokosový olej? Je to jed a jedna z nejhorších potravin, tvrdí harvardská profesorka!
Autor: iStock
24. srpna 2018 • 10:00

Pokud jde o zdravotní prospěšnost potravin, které si dáváme na talíř, velmi často ani nevíme, čemu vlastně věřit. V jednu chvíli nám všichni cpou do hlavy, že vejce nejsou zdravá a zvyšují cholesterol, pak nám vřele jejich konzumaci doporučují. Podobně je na tom i kokosový olej. Ovšem podle odborníků bychom ho neměli vůbec konzumovat, maximálně si ho mazat na tělo.

Ideální a zdravá náhražka při přípravě teplých pokrmů, tak se donedávna mluvilo o kokosovém oleji. Ovšem teď je všechno jinak. Profesorka Karin Michelsová, která přednáší na univerzitě ve Freiburgu a také na Harvardu, tvrdí, že kokosový olej je ta nejhorší potravina. A jak dodává, škodlivější než opovrhované sádlo nebo máslo.

Karin Michelsová, která vede mimo jiné výzkumné středisko pro nádorové onemocnění na univerzitě ve Freiburgu, tvrdí, že zejména pro naše tepny není tento olej vhodný. Obsahuje totiž přes 70 procent nasycených kyselin včetně palmitové nebo laurové. Obsah těch zdravých nenasycených je velmi zanedbatelný. Mnohonásobně příznivější složení mají olivový nebo řepkový olej. A dokonce i sádlo je lepší než kokosový olej.

Profesorka Michelsová to ale ve svém projevu, který měla na své přednášce, nandala i jiným takzvaným superpotravinám. Mezi ně patří chia semínka, matcha nebo acai. Nejsou sice škodlivé jako kokosový olej, ale podle ní absolutně neefektivní. Všechno zdravé prý najdeme v potravinách, které běžně rostou u nás, tedy v zelenině, ovoci, zejména v mrkvi, třešních či meruňkách.

Přesto i nadále více než 70 procent lidí věří, že když budou konzumovat kokosový olej, budou zdravější. Je to tedy na vás, jestli budete kokosový olej jíst, nebo si ho „jen“ mazat na obličej. Tam totiž skutečně funguje skvěle.

A jaké oleje doporučují odborníci z iniciativy Vím, co jím? Odpověď najdete v našem VIDEU:

Video se připravuje ...
I mezi rostlinnými tuky si vybírejte, řepkový olej je nejlepšíVIDEO 

Autor: aši
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.