Chcete zhubnout? Na 30denní výzvy zapomeňte, radí odborníci | Moje zdraví

Chcete zhubnout? Na 30denní výzvy zapomeňte, radí odborníci

Chcete zhubnout? Na 30denní výzvy zapomeňte, radí odborníci
Autor: istock.com
11. února 2020 • 06:00

Touha po perfektní postavě a vyrýsovaných svalech dokáže lidi dohnat do extrému. Není proto divu, že jich čím dál víc propadá internetovým výzvám, které slibují zhubnutí během třiceti nebo šedesáti dní. Obvykle si přitom ani neuvědomí, jak tím svému tělu škodí. Tvrdí to dokonce i odborníci.

Představte si, že v průběhu roku většinou jen lenošíte na gauči nebo se jen občas donutíte vyrazit s kamarádkou na jógu. V jakém stavu pak asi jsou vaše svaly, kosti, klouby a tukové zásoby? Řekněme si to na rovinu: v žalostném.

A právě v takovou chvíli se řada lidí rozhodne k razantní změně. Naplno se vrhnou do výzvy, v rámci které musí denně odcvičit předepsaný počet cviků, aby po třiceti nebo šedesáti dnech zhubli a dostali se zase do kondice. Takové výzvy se, alespoň na začátku, zdají být velmi užitečné.

Motivace? Ano, ale...

„Výzvy jsou primárně směřovány pro osoby, které potřebují motivaci začít či potřebují vzájemnou podporu v podobě sdílení výkonů, pocitů s ostatními členy výzvy,“ říká fitness trenérka Michaela Vacková. „To shledávám jako významné pozitivum, jelikož mnohým „začátečníkům“ pomůže taková podpora druhých ke změně či k zamyšlení se nad svým životním stylem,“ vysvětluje. Souhlasí s ní i rehabilitační lékařka MUDr. Karolína Bílková z rehabilitační kliniky Bodysolutionclinic v Praze. „Jako motivace začít se cvičením fungují výzvy samozřejmě dobře,“ říká.

Více k tématu čtěte zde.

Víc škodí, než prospívají

Bílková ale také upozorňuje, že lidé se cvičením často skončí ještě dříve, než uplyne požadovaný počet dní. „Náhlý začátek a často jednostranné zatížení může vést velmi snadno a rychle k bolestem či jednostrannému přetížení,“ varuje lékařka. Fitness trenérka nabádá také k tomu, aby se lidé dobře zamysleli nad tím, jakou výzvu pro hubnutí zvolí. „Každý, kdo ji chce podstoupit, by se měl zeptat na názor odborníka, aby posoudil, jestli je pro něj vhodná vzhledem k jeho zdravotnímu stavu,“ radí Michaela Vacková.

Pozor na stravování

Ta také upozorňuje, že lidé zapomínají v rámci plnění výzvy správně jíst. „Ruku v ruce s výsledky výzev jde i stravování, tedy úprava jídelníčku. To si ale většina lidí vůbec neuvědomuje a očekávají, že za 30 nebo 60 dní budou mít krásné zpevněné tělo, protože dělali každý den vzpory či dřepy. Aby se dostavily výsledky, je důležité se zamyslet nad tím, co jíme,“ připomíná fitness trenérka.

Jak tedy zdravě zhubnout?

Ačkoli to neradi slyšíme, žádné rychlé internetové výzvy nás zkrátka nespasí. „Pokud se člověk rozhodne začít s pohybem či formováním postavy, mělo by to být postupné a uzpůsobené celkovému stavu těla,“ vysvětluje rehabilitační lékařka Karolína Bílková. Podle ní je navíc důležité zvolit na razantní změnu životního stylu správný čas. „V zimě se metabolismus i regenerace zpomaluje přirozeně. Začátek všech detoxů a cvičení bych tedy i z vývojového hlediska směřovala spíše na jaro,“ uzavírá lékařka.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.