K čemu se používá dřišťál a homeopatikum Berberum? | Moje zdraví

Dřišťál obecný: Působí proti křečím i zánětům

Dřišťál obecný: Působí proti křečím i zánětům
13. dubna 2018 • 06:00

Dřišťál obecný, latinsky Berberis vulgaris, obsahuje alkaloid berberin. Ten se nachází zejména v jeho kůře. Berberin má žlučopudný a protikřečový účinek. Dokáže působit i proti zánětům.

Berberin také zvyšuje imunitu, léčí oční záněty (přikládají se obklady z odvaru dřišťálové kůry) a podle některých výzkumů tlumí i rozvoj lupénky. Působí na řadu mikroorganismů, například na stafylokoky, streptokoky, také na salmonelu, na původce cholery, na infekci močových cest (Escherichia coli), na lamblie (střevní onemocnění způsobené bičíkovcem) nebo vaginální mykózy způsobené kvasinkou.

Jak se používá dřišťál?

Dřišťálové dřevo bylo velmi tvrdé a užívalo se v řezbářství a truhlářství. Barvivo z dřišťálového dřeva se kdysi používalo k barvení vlny nebo kůží nažluto. Ze zralých plodů dřišťálu se v minulosti dělávaly džemy, marmelády nebo kompoty. Protože jsou velmi kyselé, používala se šťáva místo citronu.

Léčba kůže

Berberis používáme nejčastěji při léčbě kůže, na které jsou svědivá kruhovitá ložiska s olupováním jemných šupin. Uprostřed kruhu je světlejší kůže, ale prstence šupin po kruhu zanechávají i po zhojení pigmentované místo.

Bolesti znemožňující pohyb

Berberis se osvědčuje i při léčbě pohybového ústrojí. Podáváme jej zejména při bolesti v bederní a křížové oblasti, která vystřeluje do stehen, kolen a pat. Pacient si stěžuje na bolesti chodidel a při došlapování má pocit, že stojí na jehlách. Bolesti jsou převážně na levé straně.

Při revmatickém zánětu kloubů s otoky, kdy zhoršení bolestí nastává i při krátké zátěži, podáváme rovněž homeopatikum Berberis. Často je původcem obtíží dna se stěhovavými bolestmi, dnové usazeniny jsou zvláště v kloubech palce a prstů nohou, bolest je obvykle levostranná. V tom případě používáme ředění 5 CH, 2x denně 5 granulí.

Při zánětech ledvin a močového měchýře

Lék rovněž podáváme při zánětech ledvin a močového měchýře. Bolest vystřeluje dolů do zad, bolesti ledvin se zhoršují při chůzi, otřesech a sestupování ze schodů.

Pacienti trpí často na ledvinové kameny, také na akutní ledvinové koliky s lokalizací vlevo, stěžují si na pocity pálení při močení. Lék podáváme při infekci v ředění 5 CH, 5 granulí po každém močení.
Bolesti v oblasti ledvin se zhoršují tlakem, vystřelují podél močovodu, zejména vlevo, charakterizovány jsou jako přesně ohraničené, bodavé a pálivé. Bolest se zhoršuje sebemenším otřesem.

Dávkování

V případě ledvinové koliky podáváme Berberis v ředění 30 CH v akutním stavu bolesti každých 15 minut do zmírnění bolesti a pak postupně prodlužujeme intervaly mezi dávkami léku.

U trávicích obtíží a v případě jaterních problémů podáváme lék rovněž v ředění 5 CH, 2x denně 5 granulí.

Efekt bude mít i v případě žlučových kamenů často doprovázených žloutenkou, při poruše funkce jater (játra mohou být i zvětšená a ztučnělá) a při trávicích potížích velkých jedlíků. Pacient pociťuje nevolnost, jeho sliny jsou husté, má pocit ospalosti po jídle, stolice je nažloutlá a zažívá střídání zácpy a průjmu.

Užívání homeopatik zkonzultuje vždy s homeopatem a vaším lékařem.

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.