Vady řeči u dětí: Co je způsobuje a jak je odstranit? | Moje zdraví

Za vady řeči u dětí mohou i záněty středního ucha

Za vady řeči u dětí mohou i záněty středního ucha
Zánět střednícho ucha nebo zvukovodu nepodceňujte a vždy jděte k lékaři • Autor: iStock.com
31. ledna 2018 • 06:00

Víte, že opakované záněty středouší mohou přechodně negativně ovlivňovat vývoj řeči? Možná si říkáte, že vaše dítě prostě jen huhňá a časem se to spraví. Jenže za špatným vývojem mohou stát i zdravotní problémy, jako jsou třeba přechodná ztráta sluchu nebo zvětšená krční mandle. Kdy máte být opatrní?

Existuje celá řada vědeckých studií, které potvrzují souvislost mezi chronickými záněty středouší a opožděným vývojem řeči. „Dítě si osvojuje řečové schopnosti především prostřednictvím sluchu. V důsledku sluchové poruchy je dítě ochuzováno o sluchové podněty, a proto se u něj vývoj řeči může opožďovat,“ uvádějí logopedky Katarína Horňáková a Svetlana Kapalková  v zajímavé publikaci pro rodiče s příznačným názvem Jak mluvit s dětmi.

Jaké jsou nejčastější vady řeči u dětí? Více čtěte zde.

„Zánět středního ucha představuje po rýmě jednu z nejčastějších nemocí dětského věku. Toto onemocnění je obvykle spojováno s tvorbou tekutiny v dutině středního ucha. Kvůli tomu vzniká přechodná porucha sluchu,“ tvrdí odbornice.

Štěstím v neštěstí je skutečnost, že zánět středouší obvykle bolí a nelze jej přehlédnout, a tak je rodič vždy nucen jít s dítětem k lékaři a onemocnění řešit a léčit, což u některých jiných nebolestivých onemocnění může paradoxně způsobit prohloubení problému.

Nicméně i zánět středního ucha se ve výjimečných případech nemusí projevovat bolestí ucha, ale třeba jen svěděním zvukovodu či pocitem zalehlého ouška. Což je samozřejmě, zvláště u malých dětí, poněkud problematickou situací. Právě takový zánět se totiž velmi snadno stane chronickým.

Šišlání u dítěte nepodceňujte. Více čtěte zde.

Huhňá kvůli mandlím?

Na horší výslovnosti se však může „podepsat“ i výrazně zvětšená nosní mandle, která s onemocněním oušek často úzce souvisí, neboť bývá ve většině případů opakovaně zdrojem infekce. Nosní mandle je lymfatická tkáň – jakýsi filtr – zachycující viry a bakterie. Pokud se však nosní mandle vinou chronické infekce trvale zvětší, působí mnoho problémů, a to nejen výhradně zdravotních!

Děti se zvětšenou mandlí dýchají ústy, chrápou, špatně spí, jsou unavené, neklidné a také pochopitelně hůře mluví. Doslova huhňají.  „Při dlouhodobém dýchání ústy se zároveň mění klidná poloha jazyka, který netlačí na tvrdé patro. Kvůli tomu se může měnit tvar dutiny ústní a postavení zubů, což ovlivňuje výslovnost,“ upozorňují logopedky.

Je tedy patrné, že problémy s oušky i mandlemi jsou záludné a nepříjemné nejen z pohledu zdraví, ale i z hlediska vývoje řeči, a je tedy naprosto nevhodné je jakkoliv podceňovat, přecházet a neléčit!

Článek vyšel v původním znění na maminka.cz

Autor: Martina Machová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.