Které potraviny v mrazu ochrání před nemocemi, zahřejí a podpoří imunitu?

Zima představuje pro lidské tělo značnou zátěž. Mrazivé počasí těchto dní sice přeje bruslařům a zastaví i šíření některých virů, ale také přispěje k oslabení organizmu a po jeho ústupu nás čeká nová vlna nemocí. Jak se před nimi můžeme chránit? I tím, co jíme.
Co se týče potravin a imunity v zimním období, odborníci na výživu a lékaři nejsou ve všem jednotní. Příkladem je názor na citrusové plody. Mnozí představitelé moderní medicíny doporučují jejich hojnou konzumaci s odkazem na zásobu vitaminů i jiných prospěšných látek. Podle stoupenců směrů vycházejících především z čínské medicíny bychom naopak měli právě v zimě citrusy omezit.
Patří totiž k potravinám, které mají vnitřní ochlazující účinky na organizmus, zatímco na podzim a v zimě bychom měli dávat přednost těm ohřívacím, přitom neméně bohatým na vitamíny i enzymy a stopové prvky. Na tom, které v každém případě prospějí, se příznivci rozdílných přístupů shodují. Patří k nim červená řepa – v kombinaci s křenem obzvlášť zdravá, růžičková kapusta, která vám, máte-li zahrádku, na ní vydrží čerstvá přes celou zimu, totéž platí o kadeřávku.
Kyselé zelí je nabité vitamínem C
A není snad odborníka, který by nezdůrazňoval kysané zelí. Jak známo nechybělo už ani na středověkých námořních lodích, aby námořníky chránilo před kurdějemi způsobenými nedostatkem vitamínu C. Pozdější vědecké poznatky dospěly k tomu, že nejen díky „céčku“ je kysané zelí zdatnou obranou před všemožnými chorobami.
Celoročně, ale obzvlášť v chladnějším období, nešetřete česnekem a cibulí. Samozřejmě nikoli po ránu, hlavně, jestliže vás čekají schůzky a pracovní porady. Česnek a cibule jsou přírodní antibiotika, takže nemají jen preventivní, ale i léčebné účinky.
Z ovoce upřednostňujte jablka a hrušky, ohledně tropického ovoce, jak bylo zmíněno, se rozhodněte sami – má zřejmě svá pro i proti a jestli vám chutná, výrazné ohrožení zdraví z něj určitě neplyne. Našemu organizmu veškeré tropické ovoce hlavně v zimě prospěje víc, když je tepelně upravené, ať už v troubě nebo na pánvi. Například takto upravené banány nebo ananas vám snad zachutnají, o mase na pomerančích nemluvě.
Obiloviny v zimě potřebujete
Tak jak bývalo i v minulosti zvykem, na podzimním a zimním jídelníčku by neměly chybět obiloviny, jako jsou jáhly nebo ovesné vločky, a také luštěniny – z fazolí, čočky nebo cizrny lze připravit pravé pochoutky.
Pro leckoho má většina doporučovaných ingrediencí – ovoce, zelenina i luštěniny – jeden nepříjemný efekt: nadýmají. Tepelnou úpravou ho snížíte, ale zase ubude vitamínů. V každém případě se riziko nadýmání zmírní, když k pokrmu do vody nebo i k syrovému přidáte sušený fenykl, běžně k mání u téměř jakéhokoli regálu s kořením, nebo tymián či kmín, lépe drcený, aby vám nevázl mezi zuby.
Z masa si vybírejte libovolně a nezapomínejte na ryby. To vše lze podle různých lákavých receptů připravit na zelenině či ovoci, což přispěje k celkové vyváženosti stravy.
Zelenina je v zimě vhodnější tepelně upravená. Při nedostatku času, třeba v práci, ji postačí zalít horkou vodou a nechat pár minut odležet.
Obecně si hlídejte dostatečný přísun bílkovin, naopak tuky a sacharidy nám nesvědčí ani v zimě, rozhodně je konzumujte ve střídmé míře. Takže ke snídani koblihy nebo domácí koláče a k večeři tučné maso je málo vhodné v zimě jako v kterémkoli období. Podobné laskominy našemu zdraví ani postavě nepřidají nic dobrého. To raději po vzoru našich předků mlsejte večer u televize křížaly nebo jakékoli jiné sušené ovoce.
Nezapomínejte na jogurty
Vrátíme-li se k odborným názorům, kde nepanuje shoda, jedná se o mléčné výrobky. Někteří lékaři a léčitelé je doporučují, jiní zatracují. Určitým kompromisem jsou jogurty nebo kysaná smetana, kyselé mléko lépe než výrobky ze „sladkého“ kravského mléka. Kozí a ovčí produkty jsou přijatelnější.
Pokud přicházejí příznaky nachlazení nebo jsme k němu náchylní, měli bychom se mléčných pokrmů vyvarovat, protože mimo jiné mohou podporovat zahleněnost.
Jaké vybírat jogurty? Podívejte se na našem videu.
Na zapití nešetřete ovocnými čaji s citronem, slaďte medem. Elixírem zdraví je také zázvor. Nehodí se jen na čaj, ale i jako součást různých pokrmů. Především v zimě by měl být v našem menu na denním pořádku.
Vsaďte na koření, které vás prokrví
Kromě zázvoru v zimě nešetřete kari, pepřem a skořicí. Skořici přidávejte do nápojů, k nimž se to hodí, hlavně třeba k ovocným šťávám. Romanticky voní a je nesmírně zdravá.
Místo studené vody, natož slazených limonád, si zkuste zvyknout na vlažnou nebo teplou vodu ochucenou citronem.
Potřebné tekutiny nám dodají i polévky. Kvalitní vývary jsou k nezaplacení a rozhodně není nutné je zahušťovat jíškou, protože máslo a bílá mouka tělo spíše zatěžují, než aby mu dodaly zdraví a energii.
Veškerá doporučení uplatňujte i vůči dětem. Ani jim nesvědčí se na podzim a v zimě obalovat tukem, dopřávat si množství sladkostí či hutných omáček a smažených jídel. Navíc jim tím zakládáme dispozice k tloustnutí během dalšího života. Fakt, že jsou ve vývinu, neznamená, že kalorická a nezdravá strava jejich vývinu pomůže.