Jaro bez alergie? Zkuste letos homeopatika! | Moje zdraví

Jaro bez alergie? Zkuste letos homeopatika!

Jaro bez alergie? Zkuste letos homeopatika!
Dětí alergických na sezónní pyly přibývá • Autor: iStock.com
14. března 2017 • 06:00

Nadcházející měsíce jsou živnou půdou pro alergie, zejména ty pylové. Poradíme vám, jak s ní zatočit. Přečtěte si rady na konkrétní léky a dávkování od zkušených lékařek a homeopatek.

Podle pediatrů se procento dětí s alergickými reakcemi různého typu zvyšuje každým rokem. Zvýšené riziko se týká i dospělých, kteří zatím žádné příznaky neměli. 

„Alergie je omyl imunitního systému - špatné vyhodnocení situace, kdy dochází ke tvorbě protilátek například proti pylům, které se v přírodě běžně vyskytují. K alergické reakci přispívá genetická predispozice. Pokud je jeden rodič alergik, tak u dítěte je predispozice až 30 % či 40 %, pokud jsou oba rodiče alergici, tak dokonce 60 % až 70 %. Kvůli tomu zaznamenáváme každým rokem více pacientů, hlavně z řad dětí,” říká MUDr. Eva Kettmannová, alergoložka, klinická imunoložka a odbornice v homeopatii, místopředsedkyně Homeopatické lékařské asociace a odborná poradkyně webového portálu pro širokou veřejnost Svět homeopatie.

A dodává: "Na alergii má značný vliv i naše prostředí jako znečištění, nezdravá strava a také nadměrná konzumace klasických léků. Alergie se může projevit jako: ucpání nosu, kýchání, svědění, zarudnutí očí, kopřivka, kašel, dušnost či ekzém.”

Aktuálně začíná sezóna jarních pylů. Kromě klasických léčiv je samozřejmě možné a také šetrnější zkusit homeopatickou léčbu. „Homeopatická léčba je velmi vhodná pro pacienty trpící právě pylovou alergií, zvláště pak u dětí, je velmi šetrná a účinná,“ říká MUDr. Renata Sikytová, alergoložka, klinická imunoložka a odbornice v homeopatii.



Optimální je začít s léčbou ještě před začátkem pylové sezóny, aby byl organismus lépe připraven, včasné nasazení léčby zvyšuje její efekt.“ Nicméně s léčbou je možné začít kdykoli během pylové sezóny. Délka léčby je individuální, vždy záleží na konkrétním pacientovi a intenzitě jeho obtíží, kterou by měl zhodnotit zkušený homeopat,” říká MUDr. Renata Sikytová.

Homeopatická samoléčba je možná u lehčích a nekomplikovaných nosních a očních projevů. Pokud jsou projevy intenzivnější, pacient se cítí celkově unavený, potíže doprovází zvýšená teplota, kašel nebo dechové obtíže, je vždy potřeba osobní konzultace. Je nutné si uvědomit, že pylová alergie není banální záležitost - bez léčby může způsobovat výraznější vyčerpání, únavu a další komplikace.

Léky vhodné pro pylovou alergii

„Homeopatická léčba mne oslovila jako velmi účinná a přitom šetrná léčebná metoda. Homeopatické léky nejsou toxické, nemají tedy žádné nežádoucí účinky a jsou vhodné pro všechny věkové kategorie, lze je doporučit i těhotným ženám nebo kojícím maminkám. Velkou výhodou je i to, že se dají případně kombinovat s léky klasickými,“ vysvětluje MUDr. Renata Sikytová.

A dodává: „Základním lékem by měl být POUMON HISTAMINE 15C (dávkování: 2x až 4x denně 5 granulí), tento lék zmírňuje, až zcela zastavuje alergickou reakci. Dále pak homeopatické léky zaměřené na toleranci pylových alergenů, jedná se o POLLENS 15C při alergii na jarní pyly (preventivní dávkování: 10 granulí 1x týdně, měsíc před začátkem pylové sezóny, od prvních projevů alergie: 5 granulí každé ráno) a POLLENS de GRAMINÉES 15C při alergii na seno, užívá se ve stejném dávkování. Do lékárničky bych doporučila přidat ještě homeopatika na konkrétní projevy ALLIUM CEPA 9C (lék z cibule) na alergickou rýmu a EUPHRASIA OFFICINALIS 9C (lék ze světlíku lékařského) na oční obtíže.”

„U alergie na roztoče nebo domácí zvířata je třeba přistupovat k pacientovi více individuálně, zde je léčba celoroční a mnohdy složitější,” popisuje MUDr. Renata Sikytová.

Co mít v lékárničce na kopřivku?

Další nepříjemnou alergickou reakcí je kopřivka. „Akutní kopřivka je zánětlivá reakce kůže, která se projevuje svědivou vyrážkou podobnou popálení kopřivy. Svědění obvykle nastupuje prudce a přetrvává několik minut až hodin. Může se objevit kdekoliv na těle a na sliznicích. Jde o časté onemocnění, každý pátý dospělý si tím někdy projde. Příčinou může být alergie, infekční agens aj., třetina příčin zůstává neznámá,” říká MUDr. Eva Kettmannová. Kopřivku může vyvolat jak fyzický kontakt s alergenem z okolí pacienta, tak i psychický impuls.

Co je vhodné mít v domácí lékárničce na akutní kopřivku? „Doporučuji APIS MELLIFICA 15C, pokud ke zlepšení dochází po studené sprše a obkladech. Pokud naopak při kontaktu se studeným a vodou dochází ke zhoršení, je vhodný lék URTICA URENS 5C. Antialergický lék, který doporučuji přidat k léčbě, je POUMON HISTAMINE 15C a dále ARSENICUM ALBUM 9C, pokud je kopřivka způsobena konzumací zkaženého masa, intoxikací z jídla. Co se týká dávkování, doporučuji od každého zvoleného homeopatického léku 5x denně 5 kuliček, se zlepšením snižovat frekvenci dávek a vysadit,“ vysvětluje MUDr. Eva Kettmannová.

Video se připravuje ...
Podívejte se, jakou první pomoc poskytnout dítěti, pokud ho postihne silná alergická reakceVIDEO 

V poslední době dochází k výraznému nárůstu potravinové alergie u dětí a mladých lidí. V našich ordinacích zaznamenáváme významný nárůst  potravinových alergií u dětí. Ve věku do 3 let jimi trpí až 8 % dětí. „U pacientů s touto problematikou hrají samozřejmě velkou roli genetické vlivy, ale stále častěji se uplatňují i vlivy prostředí - znečištění, stresové faktory, nedostatek pohybu, špatné stravovací návyky a v neposlední řadě i špatné složení střevní mikroflóry, které může být způsobeno i opakovaným podáváním antibiotik,” popisuje MUDr. Renata Sikytová.

Je třeba myslet také na to, že velmi důležitá je i životospráva nastávající maminky během těhotenství, kontakt s dítětem ihned po porodu, kojení apod. „Homeopatická léčba je při těchto alergiích velmi účinná, ale pod vedením zkušeného homepata. Zde je samoléčba homeopaticky nemožná, protože lékař musí znát komplexní anamnézu pacienta, aby mohl stanovit individuální  léčbu,” říká MUDr. Renata Sikytová.



Autor: Kateřina Erbsová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.