Homeopatika léčí jizvy i drobné oděrky | Moje zdraví

Homeopatika léčí jizvy i drobné oděrky

Homeopatika léčí jizvy i drobné oděrky
Homeopatické léky mohou pomoci i na drobné odřeniny nebo puchýře • Autor: iStock.com
18. července 2017 • 06:00

Určitě každý člověk projde během života nějakým hojením rány, ať už to jsou drobné oděrky, říznutí, potlučení nebo i rány větší a někdy též těžké úrazy a rány operační. Ne každý má to štěstí, že se mu rány hojí takřka samy a bez komplikací.

Homeopatie má při hojení ran velmi dobrý efekt a působí i preventivně při hojení tzv. keloidní jizvou.

První volba

Základním lékem hojení jakékoli rány je Arnica montana. Tlumí bolest a zrychluje hojení svalů i cévních vlásečnic. 

Podáváme jej v ředění 9 CH, 3x denně 5 granulí. V případě velmi těžkého zranění podáváme lék každou hodinu, při zlepšení stavu interval mezi dávkami prodlužujeme a pokračujeme v dávkování 3x denně 5 granulí až do úplného zhojení (platí i pro rány po chirurgických zákrocích).

Dalším lékem, který hojí kůži a podkoží, je Calendula 9 CH (podáváme opět v ředění 9 CH, 3x denně 5 granulí). Při hojení chirurgických a řezných ran podáváme místo Calenduly lék Staphysagria 15 CH, 2x denně 5 granulí až do zhojení (působí rovněž jako prevence tvorby keloidní jizvy).

Při pálení a otoku

V případě běžné oděrky samozřejmě ránu vyčistíme, vydezinfikujeme a kromě léků Arnica a Calendula podáváme i Apis mellifica 15 CH (při pocitu pálení až píchání nebo při lokálním otoku tkáně, kdy úleva nastane přiložením studeného obkladu). Lék má rychlý účinek, ale je potřeba ho podávat každou půlhodinu v dávce 5 granulí až do pocitu úlevy, pak intervaly mezi dávkami prodlužujeme, až jej postupně vysadíme.

Na citlivá místa

Jedná-li se o zranění tkání, které jsou velmi citlivé (konečky prstů, zuby, uši, dlaně, chodidla a obličej), přidáváme k lékům Arnica a Calendula i Hypericum perforatum 15 CH, při bolesti rovněž každou hodinu 5 granulí a postupně při zlepšení intervaly mezi dávkami prodlužujeme.

Bodné zranění

Dojde-li k bolestivému bodnému zranění (např. hřebík v botě), podáváme léky Arnica 9 CH, Hypericum perforatum 15 CH a Ledum palustre 9 CH, 3x denně 5 granulí od každého. Méně hluboké rány zvládne kombinace Arnica a Ledum palustre 5 granulí 4x denně.

Nevyčištěné rány

Zůstane-li v ráně nečistota (písek, tříska, osten mořského ježka), podáváme kombinaci léků Ledum palustre 9 CH a Silicea 5 CH, 3x denně 5 granulí, dokud nedojde k vyloučení cizího tělesa a zhojení rány. 

Hrozí-li hnisání rány u člověka, který obvykle netrpí na tyto komplikace, podáváme následující kombinaci: Hepar sulfur 15 CH, 4x denně 5 granulí a Pyrogenium 9 CH, 3x denně 5 granulí. Při nachovém zabarvení tkáně přidáváme ještě Lachesis mutus 9 CH, 3x denně 5 granulí. V tomto případě je rozhodně vyhledat lékaře, který zváží nasazení antibiotik (homeopatickou léčbu pak s antibiotiky kombinujeme). Je-li tkáň v okolí rány zarudlá, přidáme lék Belladonna 9 CH, 4x denně 5 granulí (v tomto případě nepodáváme Lachesis).

Komplikovaná hojení

Jedná-li se o pacienta, kterému se rány vždy hojí špatně, doporučujeme podávat léky Lachesis 9 CH, Pyrogenium 9 CH a Silicea 15 CH. Rozpustíme je v půl litru vody (5 granulí od každého) a podáváme po doušcích - zpočátku každou hodinu (kromě spánku) a dále podle zlepšení dobu mezi dávkami postupně prodlužujeme. Hematomy, i rozsáhlejší vzniklé po odběrech krve, pomůže zhojit kombinace léků Arnica 9 CH a Hamamelis 9 CH, do zhojení modřiny podáváme 4x denně 5 granulí od každého.

Při zranění hlavy

V tomto případě podáváme léky Arnica montana 15 CH a Natrum sulfuricum 15 CH, 3x denně 5 granulí od každého, při otoku obličeje přidáváme kombinaci Apis mellifica 30 CH a Bryonia 9 CH, 3x denně 5 granulí od každého léku.

Popáleniny a puchýře

Specifické je hojení popálenin. Pokud jsou lehčího rázu, podáváme kombinaci léků Apis 30 CH a Belladonna 9 CH, 4x denně 5 granulí, při vytvoření puchýře přidáme Cantharis 9 CH, 4x denně 5 granulí. Dojde-li ke stržení puchýře a na kůži se objeví mokvající strup, přidáme ještě Kalium bichromicum 9 CH, 4x denně 5 granulí až do zhojení.

Cantharis je lék, který hojí rovněž puchýře z malých bot, puchýře na dlaních po těžké práci nebo puchýře na kůži po nadměrném slunění, 5 granulí podáváme opět 4x denně, pokud rána hodně bolí a pálí, pak každou hodinu. V případě zarudnutí kombinujeme s lékem Belladonna 9 CH, 4x denně 5 granulí.

Podpora hojení jizev

Při hojení jizev je homeopatie rovněž velmi účinná. Pokud jizva během hojení svědí, použijeme lék Staphysagria 15 CH, 3x denně 5 granulí. 

Jestliže jizva bolí a je citlivá na dotek, přidáváme Silicea 30 CH, 2x denně 5 granulí. U zarudlé, svědící a zduřelé jizvy přidáváme Fluoricum acidum 15 CH, 2x denně 5 granulí (tento lék je pouze na lékařský předpis).

Při hojení rány keloidní jizvou nebo v případě, kdy z rány vytéká medově žlutá tekutina tvořící v jejím okolí strupy, podáváme lék Graphites 15 CH, 3x denně 5 granulí do zhojení. Vypadá-li jizva jako „živé maso“ a pacient si stěžuje na citlivost a zvláštní pnutí v ráně (nejčastěji po spáleninách), použijeme Causticum 15 CH, 3x denně 5 granulí.

Máte-li jiné potíže s hojením ran, vyhledejte lékaře homeopata, který vybere léky cíleně po komplexním vyšetření.

Autor: redakce
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.