Dřišťál obecný | Moje zdraví

Dřišťál obecný

Dřišťál obecný ocení zejména ženy, tlumí totiž menstruační bolesti.

Dřišťál obecný (Berberis vulgaris) je opadavý, trnitý keř, který dorůstá do tří metrů. Jeho kůra je světle zelená s akcenty bílé, větve mají slámově žlutou barvu. Trny jsou trojčetné a listového původu, kdy se v jejich úžlabí nachází zkrácené větvičky, brachyblasty, spolu se svazky fotosyntetizujících listů. Ty jsou vejčité, dlouhé asi pět centimetrů. Řapík je krátký, má délku jen centimetr. Květy rostliny jsou zlatožluté, v šestičetném tvaru a velmi silně voní. Plodem jsou bobule ve tvaru centimetrové elipsy.

Účinné látky

Dřišťál obsahuje ve své kůře alkaloidy, především erberin, oxyacantin a berbamin. Dále se v rostlině vyskytují třísloviny, pryskyřice, silice, cukr, škrob, pektosa a mnoho kyselin, jakou je kyselina jablečná, citronová či vinná. Rovněž je zde hojně zastoupen vitamin C.

Použití

Nejčastěji se z dřišťálu připravují silné čaje, odvary nebo velmi koncentrované tinktury.

Účinky na zdraví

Dřišťál si pochvalují zejména ženy, kterým pomáhá od menstruačních bolestí. Dále tlumí křeče při průjmech nebo naopak zácpách. Rovněž má projímavý účinek, léčí i záněty močového měchýře. Pomáhá při slabém krevním oběhu. Také dokáže skvěle odvodnit a pročistit tělo. Můžete jej používat i při očních zánětech

Výskyt

Dřevina se nachází ve středu a na jihu Evropy, odkud putuje až na Kavkaz. U nás se dřišťálu daří na slunných stráních a pastvinách nebo na okrajích listnatých lesů. Najdeme jej hlavně v Českém krasu, Povltaví, ve středních Čechách a také na Znojemsku a Hané.

Sběr

Rostlina kvete v dubnu a květnu, poté se objevují bobule, které se hodí do různých marinád nebo do pokrmů z masa, protože jsou silně aromatické. Hodně se využívá kůra, rovněž listy, z nichž se vyrábí tinktury a odvary.

Domácí recepty

Tinktura z listů pomáhá při zánětech žlučníku, poruše jater nebo tlumí děložní krvácení. Vezměte pár listů, přelijte 65% lihem a nechte louhovat 14 dní. Jednou denně protřepte.

Odvar z kůry je skvělý detoxikační pomocník. Potřebujete 20 g kůry, kterou přelijete půl litrem vody. Vařte dvě minuty, nechte odstát čtvrt hodiny a přeceďte.

Autor: Aneta Šimonková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.