Cholera: Jaké má příznaky, jak se léčí a přenáší? | Moje zdraví

Cholera

Cholera je nebezpečné průjmové onemocnění, které může končit i smrtí. Jeho původcem je bakterie Vibrio cholerae, nejčastěji kmeny Clasica I a El Tor. Podle nejčastějšího výskytu se nemoc také nazývá asijská cholera.

Cholera se přenáší zejména vodou nebo potravinami, které jsou znečištěné fekáliemi. Bakterie zde mohou přežívat až šest týdnů.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Břichostřeva

Zdrojem nákazy je nemocný člověk nebo člověk-přenašeč. Plně rozvinutá neléčená cholera je v polovině případů smrtelná, ve vyspělých zemích při včasné diagnóze a dostupnosti lékařské péče umírá pacient zřídka.

Vyskytuje se zejména v rozvojových zemích Asie, Afriky a Jižní Ameriky.

Příznaky cholery

Nemoc se projevuje křečovitými bolestmi břicha a vodnatým průjmem a zvracením. V dalších stádiích nemoci, v důsledku ztráty vody a iontů, dojde ke snížení krevního objemu. Bez léčby může dojít až k úplnému vyčerpání draslíkových iontů, zhroucení vnitřní tělesné rovnováhy a nemocný umírá.
Inkubační doba je několik hodin až dní, podle množství kontaminované potravy.

Léčba cholery

Cholera se v těžších případech léčí antibiotiky, v lehčích pouze doplňováním ztracené vody a minerálů, u lehčích případů dostatečným pitím. To probíhá buď intravenózně, nebo u nejlehčích případů postačí pití solnoglukózního roztoku.

Důležité je držet pacienta v izolaci a přísně dodržovat hygienu, protože nemoc je vysoce infekční i po odeznění akutních příznaků.

Léky

Podávají se antibiotika a solnoglukózní roztok.

Bylinky

Doporučuje se výtažek z červených chilli papriček – kapsaincin, dále výtažky ze sladkého fenyklu, bílého pepře, červeného pepře, skořice a anýzu.

Homeopatika

Po konzultaci s lékařem můžete zkusit léčbu podpořit těmito přípravky: Cuprum metallicum, Veratrum album, Bryonia album,  Rhus toxicodendron.

Inkubační doba

Několik hodin až dní

Očkování

ano

Délka léčby

TýdenPo týdnu následuje rekonvalescence další týden i více

Domácí léčba a babské rady

Doporučuje se přidat několik kapek citronové nebo limetové šťávy do pití, protože citrusová šťáva funguje antibakteriálně. Částečně může působit i jako prevence, ale rozhodně ne stoprocentní. Při nemoci je vhodné pít i čerstvě vymačkanou okurkovou šťávu pro doplnění minerálů.

Vyšetření

Nemoc je diagnostikována kultivací stolice v případě přítomnosti vibrií nebo pomocí krevních testů na přítomnost protilátek.

Očkování

Očkování je možné u dětí od šesti měsíců, a to s dvěma přeočkováními. U dospělých s jedním přeočkováním (např. Dukoral). Je však účinné jen prvního půl roku, u dospělých až dva roky po očkování. U očkovaných osob je však i v budoucnu mírnější průběh nemoci.

Závažnost onemocnění

lehké
střední
vážné

Možné komplikace

Pokud není zahájena léčba, dojde k srdečnímu selhání a k selhání ledvin, následuje smrt v důsledku vyčerpání organismu.

Prevence

Prevencí je důsledné dodržování hygienických zásad – mytí rukou, převařování vody a její dezinfekce, tepelná úprava potravin atd. Další možností je očkování, které však není spolehlivé a účinkuje jen na půl roku až dva roky.

Kdy jít k lékaři

Při křečovitých bolestech břicha, déletrvajícím vodnatém průjmu a zvracení, zvláště po návratu z rozvíjejících zemí.

Autor: redakce Mojezdravi.cz
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.