Zjistěte, jestli jste skutečně zdraví. Vážné problémy odhalí i obvod pasu | Moje zdraví

Zjistěte, jestli jste skutečně zdraví. Vážné problémy odhalí i obvod pasu

Zjistěte, jestli jste skutečně zdraví. Vážné problémy odhalí i obvod pasu
Autor: istock.com
7. dubna 2021 • 06:00

Právě dnes si připomínáme Světový den zdraví, který připadá na stejné datum, kdy také vznikla Světová zdravotnická organizace. Tento den je připomínkou, že bychom se měli snažit zlepšovat kvalitu našeho života. Ne nadarmo se říká, že zdraví je to nejdůležitější, co máme. Jak ale zjistit, že jste v perfektní kondici? Vyzkoušejte náš test. 

Nejlepším ukazatelem zdraví je několik hodnot, které nejlépe získáte od svého lékaře. Překontrolujte, jaké hodnoty u vás naměřil, a získáte dobrou představu o tom, jaký je váš zdravotní stav. Soustřeďte se především na následující hodnoty:

Obvod pasu

Nejlepší hodnota: do 80 cm u žen, do 94 cm u mužů 

Co to znamená: Abychom to upřesnili, normální hodnota obvodu pasu u žen je do 80 cm, zdravotní riziko stoupá při hodnotě 88 cm a vyšší. U mužů je normou obvod pasu do 94 cm, na zvýšené zdravotní riziko ukazuje hodnota pasu přesahující 102 centimetry.

Proč na tom záleží: Příliš mnoho břišního tuku zvyšuje vaše riziko srdečních onemocnění, cukrovky, některých druhů rakoviny a dokonce i předčasného úmrtí. Nemusíte mít ani celkovou nadváhu, pokud se ale většina vašeho tuku ukládá v břišní krajině, riziko zdravotních problémů u vás stoupá víc než u lidí, kterým se hromadí v oblasti boků.

Jak to zlepšit: Ztráta pouhých 5 % vaší tělesné hmotnosti zlepší vaše celkové zdraví. Vylepšete své stravování tím, že budete jíst více ovoce a zeleniny, omezte průmyslově zpracované potraviny, vynechte sladké pochoutky a hýbejte se. Vyzkoušejte například rychlejší kardio cvičení, jako je zumba, nebo se jen vydejte ven – i svižná chůze spaluje nežádoucí břišní tuk.

Přečtěte si osm triků, které vám usnadní cvičení.

Krevní tlak

Nejlepší hodnota: 120/80 (systolický tlak / diastolický tlak)

Co to znamená: První číslo (systolický tlak) představuje tlak ve vašich tepnách, když bije vaše srdce, a druhé (diastolický tlak) je tlak mezi údery (když srdce nasává krev). Krevní tlak by vám měl změřit lékař na preventivní prohlídce, můžete se ale nechat otestovat i v lékárně.

Proč na něm záleží: Všichni dobře víme, že stres nám škodí a může také způsobit vysoký krevní tlak (hypertenzi), což je hlavní rizikový faktor pro vznik srdečních chorob a mrtvice. „Hypertenze je tichým zabijákem, protože nemá prakticky žádné příznaky,“ říká kanadská kardioložka Dr. Beth Abramson. Zdravý krevní tlak snižuje riziko cévní mozkové příhody až o 40 %.

Jak tlak snížit: Pokud je váš tlak vysoký, snažte se vyhýbat stresu (vyzkoušejte relaxační techniky nebo meditaci) a udržujte ho na uzdě pravidelným cvičením (minimálně 30 minut mírné aktivity denně). Lékaři také doporučují snížit příjem sodíku na maximálně 2 300 mg (1 lžičku soli) denně. Dobře si také rozmyslete, jestli si večer dopřejete víc než jednu skleničku vína. Alkohol může zvýšit krevní tlak, takže si nedávejte víc jak devět alkoholických nápojů týdně (pivo, víno).

Víte, co se děje s vaším tělem, když moc solíte? Více čtěte zde.

Vitamín D

Nejlepší hodnota: 20 mg/ml

Co to znamená: Jde o počet miligramů vitamínu D na 1 mililitr krve. Krevní testy pomohou odhalit, jestli máte vitamínu D dostatek. Většině lidí na světě chybí, protože vitamín D získáváme ze slunečního záření, kterého je především v zimních měsících velmi málo.

Proč na tom záleží: Vitamín D nejen povzbudí vaši psychiku a ochrání imunitu, ale také pomůže vstřebávání vápníku. Pokud ho nemáte dost, vaše kosti mohou být křehké a začít řídnout.

Jak získat víc vitamínu D: Pokud můžete, vyrazte za sluncem na dovolenou. Jen pár minut letního slunce vám poskytne veškerý denní vitamín D, který potřebujete. Po zbytek roku užívejte dávku každý den (až 1 000 IU) nebo se poraďte se svým lékařem o vhodném doplňku stravy.

Glukóza (hladina cukru v krvi)

Nejlepší hodnota: 4–6 mmol/l

Co to znamená: Jde o počet milimolů glukózy (neboli cukru v krvi) na 1 litr krve.

Proč na tom záleží: Pokud jste často unavení, může to být způsobeno nepravidelným střídáním hladiny glukózy v krvi, což je varovným signálem pro cukrovku. „Pokud včas zachytíme vysokou hladinu cukru v krvi, můžeme snížit riziko onemocnění,“ říká kanadský lékař David Satok.

Jak to zlepšit: Chcete-li si udržovat stálou hladinu cukru v krvi, vynechejte sladká jídla a mějte po ruce zdravé sladké dobroty, jako je například ovoce. Jezte víc menších porcí a každý den si alespoň na chvilku zacvičte. Pokud máte cukrovku v rodinné anamnéze nebo trpíte nadváhou, nechejte si každý rok otestovat hladinu glukózy v krvi.

Které potraviny snižují hladinu cukru v krvi? Více čtěte zde.

Cholesterol

Nejlepší hodnota: 5,2 mmol/l nebo méně

Co to znamená: Jde o množství milimolů celkového cholesterolu na 1 litr krve.

Proč na tom záleží: Vysoký cholesterol může vést k obezitě a srdečním onemocněním, která celosvětově patří mezi 2. nejčastější příčiny úmrtí. Naštěstí to není nevyhnutelné. Snížení hladiny LDL cholesterolu („špatného“ cholesterolu) může snížit i vaše rizika, musíte s tím ale začít včas. „Lidem se začínají ucpávat cévy už ve 20 letech,“ říká Satok.

Jak to zlepšit: Špatný cholesterol můžete snížit změnou životního stylu, například cvičením a výživou. K jídlu volte raději netučné mléčné výrobky a libové maso, které obsahuje nejméně tuku. Pomáhá také začít den s miskou ovesných vloček: Je plná rozpustné vlákniny snižující hladinu cholesterolu.

Srdeční puls

Nejlepší hodnoty: 60–100 úderů za minutu (v klidovém stavu)

Proč na tom záleží: Pomalejší klidová srdeční frekvence je známkou zdravého srdce a dobré fyzické kondice (pomalý tep mají například sportovci). Čím víc budete cvičit, tím nižší bude váš klidový srdeční rytmus a tím se zlepší je vaše zdraví. Chcete-li si změřit srdeční frekvenci, otočte dlaň vzhůru a položte dva prsty na vnitřní stranu zápěstí. Spočítejte počet úderů do 10 sekund a vynásobte toto číslo šesti.

Jak to zlepšit: Pořádně se zapoťte po dobu alespoň 30 minut pětkrát týdně. Můžete si jít každé ráno zaběhat s kamarádem nebo si dopřát svižnou procházku. I malé změny, jako je chůze do schodů, se počítají. Snažte se také vyhýbat stresu, který zrychluje srdeční frekvenci.

Pozor na metabolický syndrom

Mezi příznaky tzv. metabolického syndromu patří nárůst břišního tuku, zvýšená hladina cukru v krvi, vysoký krevní tlak, porucha metabolismu tuků, přebytek kyseliny močové, zvýšená srážlivost krve a arterioskleróza. Tímto syndromem je vlivem nevhodné stravy, nedostatku pohybu a celkové změny životního stylu postiženo čím dál více mladých lidí.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.