Co se děje s vaším tělem, když jíte moc soli? A víte, kolik sníst za den? | Moje zdraví

Kolik soli sníst za den a co se děje s vaším zdravím, když jí jíte moc?

Kolik soli sníst za den a co se děje s vaším zdravím, když jí jíte moc?
Autor: istockphoto.com
7. srpna 2019 • 06:00

Možná si dáváte pozor na to, kolik sníte za den tuku a cukru. Nadbytek energie se kromě jiného projeví i na vaší váze. Víte ale, že stejný důsledek má i nadměrný příjem soli? A to rozhodně není vše. Kolik soli denně je zdravé a jak přesně její nadbytek škodí?

Nejdříve trochu čísel. American Heart Association doporučuje sníst denně 1,5 gramu soli. Tím ovšem nemyslí jen tu, kterou si ochutíte oběd. Do tohoto množství se počítá veškerá sůl z potravin. Jen pro informaci – 1,5 gramu soli, to jsou například dva krajíce běžného kmínového chleba. Nebo jeden a půl slaného rohlíku.

Světová zdravotnická organizace (WHO) není tak přísná. Doporučená, respektive tolerovatelná denní dávka kuchyňské soli (NaCl) činí podle ní 5 gramů. V doporučené denní dávce soli najdete asi 2 gramy sodíku. K normální funkci všech tělesných systémů a procesů však dostačuje pouze půl gramu sodíku denně, takže by vám stačilo 1 a čtvrt gramu soli denně.

Co se ale děje v těle, když je soli nadbytek?

Zadržujete vodu

“Jeden z nejčastějších krátkodobých projevů nadměrného příjmu soli je zadržování vody,” říká výživová specialistka Amy Gorin z New Yorku. Sodík, který sůl obsahuje, hraje důležitou roli v hospodaření našeho těla s tekutinami. Pokud ho je v těle ale nadbytek, tělo začne vodu zdržovat. Důsledkem jsou kila navíc, oteklé končetiny a nepříjemný pocit nafouknutí nebo otylosti.

Zvyšuje se riziko infarktu a mrtvice

Množství tekutin v těle znamená také větší množství krve. To logicky znamená větší nároky na činnost srdce a vysoký krevní tlak. A ten může způsobit srdeční selhání, infarkt nebo mrtvici. Mimochodem, vysokým krevním tlakem trpí v dnešní době i děti a na vině je právě nadměrné solení.

Jak poznat mozkovou mrtvici? Naučte se jednoduchý test.

Zhoršuje se funkce ledvin

Příliš mnoho soli má také nepříznivý vliv na funkci ledvin. Nadměrné solení vám může poničit ledviny tak, že selžou a je nutná dialýza nebo transplantace.

Způsobuje řídnutí kostí

Zvýšené vylučování sodíku, který je součástí soli, způsobuje i větší ztráty vápníku z kostí a rozvoj osteoporózy.

Sůl dráždí hladkou svalovinu průdušek, a pokud jí konzumujete nadbytek, může se vám zhoršit astma. Nadměrná konzumace soli je spojována se zhoršením migrenózních stavů.

Slaná chuť je návyková

Důležité je, že slaná chuť je návyková. Na mozková centra odpovídající za příjemné pocity a tvorbu ‚hormonů štěstí‘ působí podobně jako drogy. Výrobci ji rádi přidávají do svých produktů, aby na ně vytvářeli u spotřebitelů návyk. A člověk pak musí jíst slaného více a více.

Jak jednoduše snížit konzumaci soli? Toto doporučuje odborník na výživu Petr Havlíček:

* Odstraňte ze stolu slánku, maggi do polévky a kečup.

* Při vaření nahraďte sůl bylinkami, pažitkou, kořením, česnekem, citronovou šťávou, ořechy, aromatickými (sušenými) houbami.

* Kupujte čerstvé suroviny, nevařte z konzerv ani z mražených polotovarů.

* Čtěte informace na obalech a sledujte obsah soli – vybírejte nutričně vyvážené potraviny, které mají celkově kvalitní složení a tím i nižší podíl soli.

* Jezte více čerstvého ovoce a zeleniny. Všechny druhy mají minimum sodíku a naopak hodně draslíku, který částečně eliminuje škodlivé účinky sodíku. Do hotových pokrmů nepřidávejte sůl, ale hodnotný tuk, například panenský olivový olej. Jsou v něm esenciální omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny, které snižují krevní tlak a chrání cévy poškozované sodíkem.

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.