Metabolický syndrom | Co to je, jaké má příznaky a jak se léčí? | Moje zdraví

Metabolický syndrom

Metabolický syndrom označuje soubor některých nemocí a rizikových faktorů. Jejich společný výskyt vede k řadě zdravotních komplikací. Jedná se o komplex poruch metabolismu tuků a cukru, řízení krevního tlaku a ukládání tukových zásob.

Metabolickým syndromem (Reavenův syndrom, syndrom X, metabolický syndrom inzulínové rezistence, smrtící kvarteto) trpí podle odhadů až 30 % dospělé populace. Metabolický syndrom vede k řadě vážných zdravotních komplikací. Značně zvyšuje riziko kornatění tepen čili aterosklerózy, a tedy i vzniku srdečně cévních nemocí. Češi mají podle odborníků riziko metabolického syndromu hodně vysoké, což je dáno nejen genetickými předpoklady, ale také způsobem stravování a životním stylem. Metabolický syndrom vzniká především u lidí, kteří jsou obézní a mají málo pohybu. Riziko navíc stoupá s věkem, v 70 letech má člověk až dvoutřetinovou šanci, že se u něj metabolický syndrom rozvine.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

metabolismus, krevní tlak

Příznaky metabolického syndromu

Existuje pět základních rizikových faktorů a pokud má člověk tři z nich, pak s velkou pravděpodobností trpí metabolickým syndromem.

Diagnózu metabolického syndromu lékař vysloví, jestliže jsou pacientovy hodnoty v jednotlivých oblastech vyšší než stanovené:

  • obvod pasu u mužů větší než 102 cm, u žen 88 cm,
  • nižší hladina HDL-cholesterolu v krvi (méně než 1 mmol/l),
  • vyšší hladina triglyceridů v krvi (více než 1,7 mmol/l),
  • vysoký krevní tlak (hypertenze; více než 140/90 mmHg),
  • vyšší hladina cukru v krvi (hyperglykémie; více než 6 mmol/l nalačno).

Léčba

Jelikož se jedná o souhrn příznaků a několika onemocnění, musí být léčba metabolického syndromu komplexní. Lékaři při terapii ovlivňují zároveň poruchy metabolismu, obezitu i vysoký krevní tlak. Pro snížení vysokých hladin triglyceridů a naopak zvýšení nízkých hladin HDL-cholesterolu lze využít léky, ale především režimová opatření – pacient musí zásadně zvýšit své pohybové aktivity a dodržovat redukční dietu. Při ní se doporučuje konzumovat nízkoenergetickou potravu a dostatek zeleniny a ovoce. Nutné je přestat kouřit, protože kuřáci mají vyšší výskyt srdečně cévních chorob. Samozřejmostí je redukce nadváhy, která přispívá k vysokému krevnímu tlaku. Jelikož pacienti často nejsou ochotni změnit svůj zaběhnutý životní styl, dostává se ke slovu doživotní farmakoterapie, především léky na vysoký krevní tlak.

Jelikož se metabolický syndrom rozvíjí mnoho let, nelze jej ani rychle vyléčit. Rychlé by mělo být především rozhodnutí k ozdravění životního stylu.

Léky

Jeden univerzální lék na metabolický syndrom neexistuje. K dispozici je široká paleta léků, které lékaři kombinují. Často jsou k úpravě krevních tuků předepisovány fibráty a statiny. Vysoký krevní tlak se léčí antihypertenzivy, cukrovka perorálními antidiabetiky nebo i inzulínem.

Bylinky

Zdravý oběhový systém pomáhají udržovat česnek, rozrazil, čubet benedikt, hloh, andělika lékařská, artyčok kardový, třezalka tečkovaná, meduňka lékařská, přeslička, aloe vera, rosnatka okrouhlolistá nebo pýr.

Homeopatika

Při léčbě vysokého krevního tlaku pomohou AURUM METALLICUM, ARNICA MONTANA, BARITA CARBONICA, odvykání kouření podpoří OKOUBAKA, INSULIN obnovuje schopnost metabolizovat cukry a také DATISCA CANNABINA D2 pomáhá normalizovat hladiny krevních cukrů.

Domácí léčba a babské rady

Rada je jednoduchá – shodit nadbytečná kila. To znamená jíst jen tolik, aby tělo vydávalo více energie, než kolik jí přijímá. A pro výdej energie je ideální pohyb, začít lze s chůzí – denně by měl člověk ujít 6 až 10 tisíc kroků.

Vyšetření  

Zkušenému praktickému lékaři stačí při běžné preventivní prohlídce pohled na pacienta: Pokud je člověk obézní, je to první varovný signál. Další údaje přidá změření obvodu pasu a krevního tlaku. Hladiny krevních tuků a cukru v krvi se zjišťují krevními testy nalačno. Nejdůležitějším kritériem pro vyslovení diagnózy je břišní (abdominální) obezita, kdy se tuk ukládá převážně v břišní dutině – typ obezity nazývaný „jablko“. To je typické pro muže, bývá i u žen.

Očkování

ne

Délka léčby

dlouhodobá
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Možné komplikace

Lidé s metabolickým syndromem mají vysoké riziko vzniku aterosklerózy, srdečního infarktu, cukrovky či mozkové mrtvice.

Prevence

Prevence metabolického syndromu spočívá ve vyvážené stravě a v pravidelné fyzické aktivitě. Tím se pravděpodobnost vzniku metabolického syndromu sníží až o 55 %. Základem je běžný pohyb – do práce co nejvíce choďte pěšky, místo výtahu použijte schody a najděte si sportovní aktivitu, která vás bude bavit.

 

Nejnovější články

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.