Zarudnutí spojivek | Moje zdraví

Zarudnutí spojivek

Spojivka je tenká a vlhká blanka, která pokrývá vnitřní plochu víček a povrch oka. Její zčervenání je typickým příznakem konjunktivitidy neboli zánětu spojivek. K červeným očím se většinou dále přidávají otok víčka, slzení, bolesti oka a někdy i hnisavý výtok.

Příčiny

Příčin zarudnutí oka může být celá řada. K častým patří únava, typicky například po dlouhém koukání do monitoru nebo čtení v nevhodných podmínkách. Zarudnutí může doprovázet i svědění oka.

Červené bělmo se může objevit v souvislosti s cizím tělískem, které se dostane do oka případně v důsledku krvácení pod spojivkou. Pod spojivkou může prasknout cévka, například kvůli zvýšenému krevního tlaku v oblasti hlavy – při silném kašli, zvracení nebo při porodu.

Červené oči bývají i jedním z příznaků alergie. Bývá doprovázena i rýmou, svěděním či pálením očí.

Jak už bylo řečeno, zarudnutí je typické pro zánět spojivek. Ten bývá doprovázen i otokem víčka, slzením, bolestí oka a někdy i hnisavým výtokem. Ten je známkou bakteriální infekce. Zarudnutím, bolestí a poruchou zraku se projevuje také zánět duhovky.

K dalšímu častému onemocnění patří takzvaný syndrom suchého oka. Vedle červených očí se objevuje zpravidla nepříjemné pálení, světloplachost, únava, řezání v očích, zhoršené vidění a někdy i bolesti hlavy. Onemocnění může být způsobeno nedostatečnou tvorbou nebo rychlejším odpařováním slz nebo poruchami slzného filmu.

Náhlé zčervenání očí je jedním z příznaků záchvatu glaukomu. Projeví se náhle, je doprovázen rozmazaným viděním, bolestí a tlakem v očích, bolestí hlavy, nevolností nebo zvracením.

Musím k lékaři?

Zarudnutí očí by mělo do týdne odeznít samo. Nejrychlejší možností, jak se zbavit červených očí, mohou být různé volně prodejné oční kapky. Pokud se potíže nezlepší nebo pokud červené oči doprovází hnisavý výtok, zajděte k lékaři.

Lékaře je nutné navštívit okamžitě, pokud máte některý z příznaků akutního záchvatu glaukomu.

 

 

 

Nejnovější články

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.