Potraviny, které pomáhají očím proti stárnutí. A mrkev mezi nimi není | Moje zdraví

Potraviny, které pomáhají očím proti stárnutí. A mrkev mezi nimi není

Potraviny, které pomáhají očím proti stárnutí. A mrkev mezi nimi není
Autor: istock.com
11. června 2019 • 10:00

Víte, co prospívá vašemu zraku? Nejspíš si myslíte, že stačí jíst hodně mrkve, to ale není tak docela pravda. Důležitý je ale vitamín E a C. Oba totiž pomáhají předejít nemocem očí, které přicházejí s věkem.

„Jedním z nejčastějších mýtů, které kolem mrkve kolují, je její až zázračný vliv na kvalitu zraku," říká Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini. "Mrkev je sice pro zrak opravdu prospěšná, ne ale o moc víc než řada jiných potravin. Obsahuje velké množství betakarotenu, ze kterého v lidském těle vzniká chemickou proměnou výsledný produkt vitamín A, který se spolu s dalšími látkami podílí na výživě sítnice a ochraně povrchu oka. Tím přispívá ke kvalitnějšímu vnímání zrakových vjemů, díky čemuž oko dokáže rozlišovat mezi světlem a tmou,” vysvětluje Stodůlka.

Vitamín A se však nachází i v mnoha jiných potravinách – jak rostlinných, tak živočišných. Obsahují ho například mléčné výrobky, vaječný žloutek, špenát, zelí, rybí tuk nebo játra. Ještě méně známá je například kurkuma, u které je prokázáno, že kromě velmi pozitivního vlivu na zrak působí také proti nádorovým onemocněním.

Ryby a čerstvá zelenina

Důležité jsou také nenasycené mastné kyseliny, zejména omega 3, které jsou v rybách. Z minerálů pak zinek obsažený v luštěninách a vaječném žloutku a selen, který najdete v česneku a také v tuňákovi. Antioxidační účinky má všechna listová zelenina a bobulovité ovocné plody. Neutralizují volné radikály a chrání buňky sítnice před poškozením.

Pro zdravé oči, a to zejména v prevenci věkem podmíněné makulární degenerace, je zcela zásadní lutein – ten je obsažen například v obilí, ovoci a zelenině nebo ve vaječném žloutku. Jde o přírodní žlutooranžové rostlinné barvivo ze skupiny karotenoidů. Před onemocněním ale chrání podle Šárky Skorkovské, primářky oční kliniky NeoVize, syrová strava obecně. „Degeneraci makuly způsobují mimo jiné také volné kyslíkové radikály, které dokážeme úspěšně zneškodnit zvýšeným příjmem antioxidantů, například vitamínů A, C, E a selenu,“ vysvětluje lékařka.

Dlouhodobý přísun vitamínu C a E v dávce odpovídající jednomu pomeranči denně (75 mg) může také snižovat riziko vzniku šedého zákalu. „Některé světové studie potvrzují pozitivní vliv zvýšeného příjmu vitaminu C ve formě syrové stravy a potravin s jeho vysokým obsahem. Podle nich je u takto živených lidí diagnostikována katarakta až s trojnásobným zpožděním proti průměru běžné seniorské populace,“ připomíná Skorkovská.

Zinek prospěje, tuk uškodí

Na správné fungování enzymů v oku má velký vliv zinek. Proto je důležité jíst potraviny bohaté na tento minerál. Mezi ty patří například vajíčka, mléko, dýňová semínka, ústřice nebo pštrosí maso. S přibývajícím věkem ale slábne schopnost tyto látky z běžné stravy vstřebávat, proto je vhodné zařadit do jídelníčku potravinové doplňky, které tyto látky obsahují.

Naopak zraku neprospívá časté pojídání tučného masa. “Škodlivé látky se usazují v cévách, a to v celém organismu, tedy také v cévách oka, zejména v oční sítnici, což může vést k jejímu závažnému poškození. Vhodné je také upřednostnit například olivový olej před živočišnými tuky,“ upozorňuje Pavel Stodůlka.

Kromě stravy má zásadní vliv na zdraví očí prevence, a to zejména vyšetření zorného pole, které zachycuje jakékoliv výpadky i v periferních částech. Dalším krokem je měření nitroočního tlaku, který je rizikovým faktorem vzniku zeleného zákalu. „Povzbudivé je, že osmdesát procent zrakových vad je léčitelných. Současná oftalmologie nabízí nejen včasnou, účinnou a efektivní léčbu, ale také implantaci vysoce kvalitních nitroočních čoček nebo odstranění očních vad laserem,“ uzavírá primářka oční kliniky DuoVize Lucie Valešová.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.