Bolest oka | Moje zdraví

Bolest oka

Do oka se může dostat cizí předmět, například řasa, prach nebo písek. Oko je zarudlé a slzí. Slzy se snaží těleso vyplavit, pokud se těleso nevyplaví z oka přirozenou cestou, musí jej odstranit oční lékař. Oko může přijít do kontaktu i s chemickými látkami, což se projevuje bolestí a slzením. Také chlorovaná a slaná mořská voda můžou způsobit bolest očí.

Příčiny bolesti oka

Zánět

Ať už se jedná o zánět rohovky, duhovky, optického nervu nebo spojivek, projeví se nejen bolestí, ale i zarudnutím, případně hnisavým výtokem.

Ječné zrno

Jedná se o zánět žlázy očního víčka, objevuje se otok a hrudka ve víčku.

Zelený zákal

Vysoký tlak uvnitř oka, který může zavinit i ztrátu zraku. Jedinci se začne zužovat zorné pole vidění. Objevit se může i záchvat glaukomu, kdy se objeví bolest oka a hlavy, zamlžené vidění a také zvracení.

Syndrom suchého oka

Nedostatek slz oku způsobuje oční podráždění, oči pak pálí, bolí a jedinec má rozostřené vidění. Tento problém většinou způsobuje časté koukání do obrazovky.

Refrakční vady a brýle

Dalekozrakost, krátkozrakost a astigmatismus, při těchto vadách jsou nezbytné brýle či kontaktní čočky. Oči a hlava mohou začít bolet, pokud má jedinec nevhodné dioptrie nebo o vadě neví a brýle nenosí.

Jiné příčiny

Oči mohou bolet i v důsledku migrény, při zánětu dutin či zubů.

Jak vyléčit bolest oka?

V očích se nacházejí jedny z nejcitlivějších nervů a také je to jeden ze základních orgánů, pomocí kterých se orientujeme v prostoru. Při jakékoliv bolesti očí, která trvá delší dobu a neumíme si ji vysvětlit, bychom měli pro jistotu navštívit lékaře.

Kdy jít k lékaři?

Pokud vidíte, že je vaše oko abnormálně rudé, oteklé anebo vám z něj teče hnis, není na co čekat a jedinou cestou je zajít si k očnímu lékaři.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.