Řezání oka | Moje zdraví

Řezání oka

Řezání v oku je nepříjemný pocit, který se dá také přirovnat k pocitu písku v očích. Může být způsobeno mechanickým podrážděním nebo být signálem nějakého onemocnění.

Příčiny

Únava

Pálení a řezání očí, červené spojivky a slzení se u člověka může vyskytnout v souvislosti s nadměrným namáháním očí a jejich únavou. Typické je například dlouhé koukání do monitoru nebo čtení v nevhodných podmínkách.

Cizí těleso v oku

Častou příčinou podráždění oka je cizí tělísko, které se dostane do oka. Ve většině případů si člověk může pomoci sám a tělísko vyndat nejlépe sterilními nástroji, poté použít oční kapky na zklidnění oka.

Trichiáza

Jedním z onemocnění, které dráždí oko a vyvolává nepříjemné pocity, může být takzvaná trichiáza, při které se řasy otáčejí, vyrůstají proti oční kouli a dráždí spojivku a rohovku.

Alergie

Řezání očí bývá i jedním z příznaků alergie. Může se k němu přidat zarudnutí spojivek, pálení, svědění nebo alergická rýma.

Zánět spojivek

Většina nepříjemných pocitů v očích bývá signálem zánětu spojivek. Ten se projevuje zarudnutím, otokem víčka, slzením, bolestí oka, pocity „písku v očích“ a někdy i hnisavým výtokem. Ten je známkou bakteriální infekce. Zarudnutím, bolestí a poruchou zraku se projevuje také zánět duhovky.

Syndrom suchého oka

Řezání oka a další nepříjemné pocity mohou být často projevem takzvaného syndromu suchého oka. Vedle řezání v očích se objevuje zarudnutí, pálení, světloplachost, únava, zhoršené vidění a někdy i bolesti hlavy. Onemocnění může být způsobeno nedostatečnou tvorbou nebo rychlejším odpařováním slz nebo poruchami slzného filmu.

Glaukomový záchvat (záchvat při zeleném zákalu)

Náhlé zčervenání očí a bolest oka je jedním z příznaků záchvatu glaukomu. Projeví se náhle, je doprovázeno rozmazaným viděním, bolestí a tlakem v očích, bolestí hlavy, nevolností nebo zvracením. V takovém případě je potřeba ihned vyhledat lékaře.

Musím k lékaři?

Řezání očí by mělo odeznít po vyndání cizího tělesa, případně do týdne. Nejrychlejší možností, jak si pomoci, mohou být různé volně prodejné oční kapky. Pokud se potíže nezlepší nebo pokud potíže doprovází hnisavý výtok, zajděte k lékaři.

Lékaře je nutné navštívit okamžitě, pokud máte některý z příznaků akutního záchvatu glaukomu.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.