Světové prvenství: Češi použili k operaci šedého zákalu nejrychlejší laser | Moje zdraví

Světové prvenství: Češi použili k operaci šedého zákalu nejrychlejší laser

Světové prvenství: Češi použili k operaci šedého zákalu nejrychlejší laser
Autor: istock.com
21. února 2020 • 12:00

Zlínská oční klinika se tak stala vůbec první klinikou na světě, kde byl speciální laser k operaci šedého zákalu použitý. Pro pacienty to znamená ještě větší komfort. Provedl ji profesor Pavel Stodůlka, který patří ke světové špičce v oboru.

Česká oční chirurgie si začátkem prosince připsala na své konto další světové prvenství. První pacienti na zlínské oční klinice podstoupili operaci novým, takzvaným femtosekundovým laserem, určeným k operacím šedého zákalu. Ten je nejrychlejším na světě. Unikátní je navíc hned v několika technických ohledech. 

O tom, jak probíhá klasická operace šedého zákalu, čtěte zde.

„Za prvé je nejrychlejším laserem pro operace šedého zákalu na světě, jedná se o první laser s robotickým ramenem a vůbec poprvé je laserový paprsek veden optickým kabelem. Navíc se jedná o první laser, který šetří energii – díky pokročilé analýze využívá jen tolik energie, kolik je opravdu potřeba,“ popsal Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

„V rámci klinické studie jsme v prvním prosincovém týdnu novým laserem odoperovali prvních 30 pacientů. Naše klinika se stala první na světě, kde byl nový laser použit,“ řekl lékař. Na to, jak laser pracuje, se přijel podívat i vývojový tým z Francie a odborníci z Texasu. „Moderní operace šedého zákalu je bezbolestná a bez potřeby narkózy. Stačí oko znecitlivit anestetickými kapkami. Operace se provádí ambulantně. Díky novému laseru je operace ještě rychlejší a přesnější než kdykoliv předtím. Použití moderních technologií a pokročilé automatizace přináší udržitelně vysoký standard kvality výsledku operace a mimořádnou bezpečnost pro pacienta,“ dodal Pavel Stodůlka.

Stále mladší pacienti

Šedý zákal je velmi časté onemocnění, které postihuje zejména starší pacienty. V Česku jím trpí až půl milionu lidí. U pacientů starších 60 let toto onemocnění ohrožuje dokonce každého druhého. Ve věku 75 až 85 let má šedý zákal 90 % lidí. 

Jak vysvětluje Pavel Stodůlka, věková hranice operace se neustále snižuje. Vada může postihnout i mladé lidi, děti nebo být dokonce vrozená. Šedý zákal se projevuje zhoršením vidění do dálky i při čtení, změnou dioptrií. Léčit se dá jen operativně, tedy vyjmutím zakalené čočky ven z oka a nahrazením umělou nitrooční čočkou. Operace šedého zákalu patří k běžným ambulantním zákrokům a hradí ji pojišťovna. 

Pokud je šedý zákal ponechán bez operace, může vést až ke slepotě. Operaci šedého zákalu podstoupí v Česku kolem 80 tisíc pacientů ročně. Díky moderním postupům a technologiím se mohou oční vady zbavit bezbolestně a hlavně bez pobytu v nemocnici. Oční chirurgie patří k nejrychleji se rozvíjejícím oborům medicíny vůbec. Právě operace šedého zákalu jsou neustále inovovány. 

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.