Průvodce pro výběr slunečních brýlí | Moje zdraví

Průvodce pro výběr slunečních brýlí

Průvodce pro výběr slunečních brýlí
Při výběru slunečních brýlí dbejte na skla i obruby. • Autor: istockphoto.com
19. října 2016 • 10:56

Sluneční záření a intenzivní světlo vadí naším očím natolik, že si je ochotně chráníme slunečními brýlemi. Chceme, aby nejen chránily náš zrak, ale také nám dobře padly a dotvářely naší osobnost.

Obecně vnímáme sluneční brýle jako ty s tmavými skly. Jakékoli. Ať už z tržnice, kamenného obchodu nebo optiky. To je ovšem vnímání nedostatečné, a proto i špatné. Pokud si chceme vybrat sluneční brýle, které nám pomohou zabránit poškození zraku či zlepšit vidění, a pokud se v nich ještě navíc chceme cítit dobře a bezpečně, pak si musíme položit následující otázky: Budu je používat na chození po městě, případně u moře či na horách? Nebo jsem řidič, pilot, námořník a podobně a potřebuji je speciálně pro svou profesi? Podle těchto kritérii hledejme správný produkt na míru. Odborník se na vaši potřebu bude ptát a měl by vám umět pomoci.

Brýlové obruby musejí vždy splňovat požadavky, které souvisejí s jejich užitím. Není problém vybrat módní výstřelek nebo brýle z módních kolekcí 3–5 let nazpět, sportovní či speciální (třeba pro golf). Vyznejte se v tom. Proto při výběru ať už módních či speciálních slunečních brýlí sdělte prodejci, kde a jak často je budete potřebovat, a nechte se provést celou problematikou. Dnes je nutné orientovat se také v čočkách (sklech) rozdílných materiálů, v barvách i procentech absorpce světla. Abychom si byli jistí, že je náš zrak opravdu chráněn, musejí mít všechny čočky použité ve slunečních brýlích 100% blokaci UVC, UVB i UVA a HEV (vysokoenergetické viditelné světlo). Nezbytné jsou také antireflexní vrstvy alespoň na zadní ploše čoček použitých v brýlích.

Barvy skel

Hnědá:
Spolu s oranžovou je to nejvhodnější odstín pro zlepšení kontrastu. Dobře pohlcuje UV záření (do 400 nm, některé odstíny i výše) a modré složky spektra. Je vhodná pro použití venku i v místnostech a je použitelná téměř pro všechny nositele. Někdy není dobře snášena jedinci s přecitlivělostí na světlo.

Šedá:
Šedá barva nemění barevný vjem, pouze snižuje intenzitu slunečního záření. Je vhodnou sluneční ochranou pro jedince přecitlivělé na světlo i pro profese vyžadující přesnou interpretaci barev. Používá se také do místností pro snížení oslnění zářivkami a monitory. Nijak však nezlepšuje kontrast vjemu.

Modrá:
Tato barva není vhodná do slunečních brýlí pro venkovní používání. Propouští totiž vysokoenergetické modré záření, zvláště při vyšší intenzitě světla. Je to však barva příjemná lidem přecitlivělým na světlo. Pro ně je vhodná pro použití v místnosti, při čtení a sledování projekcí, kdy bez brýlí dochází kvůli přecitlivělosti k oslnění bílým pozadím a například čtení jim může činit problémy. Pro sluneční brýle k venkovnímu použití volíme raději zelenou nebo hnědou barvu.

Zelená:
I zelená barva je vhodným odstínem pro zlepšení kontrastů (nepohlcuje sice tolik modrou část spektra, ale maximálně propouští zelenou část, která je blízká vlnovým délkám, jež oko vnímá nejvíce), zároveň snižuje intenzitu slunečního záření. Dobře absorbuje UV záření, ale i IR záření (viz vysvětlení níže). Je vhodná i pro nositele přecitlivělé na světlo a díky absorpci IR záření se používá do ochranných brýlí sklářů, kovářů apod.

Infračervené záření (také IR, z anglického infrared) je elektromagnetické záření s vlnovou délkou větší než viditelné světlo, ale menší než mikrovlnné záření.

Pro běžné každodenní používání lze mít sluneční brýle s absorpcí světla od 15 do 90%. Vyšší procento absorpce již není vhodné pro řidiče, protože pouští k oku velmi málo světla, a tudíž je řízení auta s čočkami s takto vysokou absorpcí nebezpečné. Naopak pro velmi pohodlné a příjemné řízení vozidel jsou vhodné čočky polarizační, jež odfiltrují negativní světelné odlesky a vidění je tak čisté a ostré. Samozřejmě za předpokladu použití aktuální dioptrické korekce. A tím se dostáváme k další důležité vlastnosti moderních slunečních brýlí. Pokud běžně nosíte brýle s korekcí, je potřeba, abyste na tuto korekci nezapomněli také ve slunečních brýlích. Proto řešte výběr těchto brýlí vždy u odborníka. Vyplatí se to už proto, že víme, že 60–70% populace v aktivním věku má nějakou vadu zraku.

Obecné rady pro výběr obruby

Každý obličej je unikátní a je charakterizován množstvím úhlů a kontur. Obecně můžeme charakterizovat sedm základních tvarů obličeje: oválný, protáhlý, kulatý, čtvercový, trojúhelníkový široký v dolní části, trojúhelníkový se širokou horní částí a mnohoúhelníkový.

Oválný: Ideální. Vhodné jsou obruby malé i velké, kulaté či hranaté.
Protáhlý: Čelo, tvář i čelist mají přibližně stejnou velikost. Udělat obličej kratším a širším můžeme obrubou která zdůrazní nejširší část obličeje nebo bude mít přísnou horizontální linii. Použijeme také obruby s nízko umístěnými stranicemi a hluboko uloženým nosníkem.
Kulatý: Bez úhlů s velmi podobnými proporcemi. Hranaté obruby mohou přinést kompenzaci s pronikavou ostrou vizáží. Volba oválných obrub změkčí vaši tvář. Je třeba vybrat obrubu ne širší než nejširší část obličeje.
Čtvercový: Silná čelist, hranaté lícní kosti a široké čelo. Oválná obruba zlehčí geometrické linie obličeje a prodlouží jej. Hranatá obruba dá obličeji přísný až tvrdý výraz.
Trojúhelníkový široký v dolní části: Čelo je úzké a dolní část obličeje široká. Pro zdůraznění horní části je vhodné vybrat lehce tvarovanou obrubu, která je barevnější a výraznější v horní části obruby.
Trojúhelníkový s širokou horní částí: Vhodná obruba je široká jako horní část obličeje, která materiálově i barvou potlačí šířku horní části obličeje. Dále musíme brát zřetel na proporce očí, tvar a umístění obočí, barvu vlasů i kontury nosu.
Mnohoúhelníkový: Vhodná je obruba výrazná v horní části, ale ne širší než lícní kosti. Taková obruba může zdůraznit oči.
Více najdete na: www.optik­zilka.cz

Blahoslav Žilka, Optika Žilka

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.