Jste ohroženi syndromem suchého oka? Udělejte si test | Moje zdraví

Jste ohroženi syndromem suchého oka? Udělejte si test

Jste ohroženi syndromem suchého oka? Udělejte si test
Autor: istock.com
19. prosince 2019 • 10:00

Máte pocit, že vás trápí suché oči? Udělejte si test, který vám prozradí, jak byste se měli o své oči starat. V Česku má problémy více než tři 3,5 milionu obyvatel, většina problém zanedbává.

Máte po ránu pocit, že najednou potřebujete silnější brýle? Bohužel, dioptrie navíc by vám nepomohly, protože trpíte syndromem suchého oka a suché oko prostě hůře vidí, zejména po ránu. 

Jak zjistit, že patříte mezi třetinu Čechů, kterou tenhle problém trápí? Udělejte si test na stránkách https://www.sucheoko.cz/priznaky#test. Dozvíte se tak, jak na tom vaše oči ve skutečnosti jsou. Pálí vás? Řezají? Svědí? Máte pocit, že jsou unavené a bolí. Jsou rudé a oteklé?

Pokud vás kromě těchto příznaků trápí i nepříjemný tlak v očích, nadměrné slzení nebo dokonce bolest hlavy, zvýšená citlivost na světlo, rozmazané a rozostřené vidění, pak nic nezanedbejte a běžte k lékaři. Neléčené suché oko totiž může vést k narušení očního povrchu a v nejvážnějších případech i k poruchám zraku. 

V ohrožení jsou uživatelé počítačů i řidiči

Syndrom suchého oka je v poslední době jedním z nejčastějších problémů v oboru očního lékařství a jeho výskyt stále stoupá. Kromě dlouhodobé práce s počítačem, klimatizace či suchého prostředí v místnosti nebo vlivu životního prostředí (kouř, prach, vítr) se na potížích mohou podílet i jiné faktory. Produkce slz se zároveň snižuje s věkem, mají na ni vliv hormonální změny nebo nervové poruchy, ale i některé léky, jako jsou například hormonální antikoncepce, léky na spaní, revma či diabetes. Syndromem suchého oka také často trpí lidé nosící kontaktní čočky. 

Nedostatek slzného filmu

Lidské oko za běžných okolností za den mrkne více než 14 000krát. Mrkání je zásadní pro zachování zdraví oka a jeho průběh je zajištěn tzv. slzným filmem, který se nachází na jeho povrchu. „Ten se mrkáním rovnoměrně roztírá po celém povrchu oka, rohovky a spojivky a zajišťuje tak lesk, průhlednost a ve výsledku dokonalou zrakovou ostrost. Udržuje povrch oka vlhký, hladký a čistý. Současně ale zajišťuje i výživu rohovky a chrání proti infekci,“ říká oční lékařka As. MUDr. Pavlína Skalická z 1. LF UK a VFN v Praze s tím, že pokud dojde k jakékoli poruše rovnováhy v tomto komplikovaném systému, trpíte syndromem suchého oka.

Zatímco v klidu mrkáme častěji, při soustředění se četnost mrkání snižuje. Proto jsou syndromem suchého oka ohroženi například studenti, čtenáři nebo řidiči aut, stejně tak lidé, co pravidelně sledují televizi. 

Léčba není náročná

Při léčbě syndromu suchého oka je zásadní nahradit nedostatek přirozeného zvlhčení jeho povrchu, proto je jejím základem náhrada nedostatečného množství slzného filmu tzv. umělými slzami neboli očními kapkami. „Doporučujeme vždy pravidelnou aplikaci umělých slz a frekvence se řídí stupněm postižení povrchu oka. Není vhodné, aby pacient kapal ve chvíli, kdy se nepříjemné potíže objeví. Cílem léčby je totiž předcházet symptomům a zlepšit tak komfort pacienta,“ radí oční lékařka. 

Někteří lékaři k tomu sázejí na různé techniky, jako jsou oční jóga, masírování očí nebo třeba nahřívání víček speciální maskou.

Umělé slzy by neměly obsahovat konzervační látky, které mohou již podrážděné oči dále dráždit, způsobovat alergické reakce a další problémy. Myslete na to, že ideální umělé slzy mají také dlouhou dobu použitelnosti i po otevření, takže je nemusíte za pouhých pár týdnů vyhodit do koše. Některé vydrží až šest měsíců. 

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.