Srdeční artytmie: Jak ji poznat, léčit a co ji způsobuje? | Moje zdraví

Srdečních arytmií přibývá! Jak je poznáte? Může za ně obezita i kouření

11. března 2024 • 06:00

Každý rok u nás přibude 40 tisíc pacientů s arytmiemi a srdečními selháními. Hraje v tom roli lepší diagnostika, nebo skutečný nárůst nemoci? A jaké rizikové faktory k nemoci přispívají? 

ČLÁNEK ODBORNĚ GARANTOVAL: Prof. MUDr. Miloš Táborský

Co se děje při arytmii s tělem? V průběhu arytmie se srdeční síně rychle, nekoordinovaně a nepravidelně stahují, což se projeví nepravidelným tepem. V srdci může dojít ke vzniku sraženiny. Pokud se uvolní, může způsobit infarkt nebo – při průchodu krčními tepnami do mozku – může ucpat některou z mozkových tepen. Následkem nedostatečného okysličování a vyživování postihne mozek cévní mozková příhoda

Video se připravuje ...
Které potraviny prospívají vašemu srdci?VIDEO 

Fibrilace síní nemá nikdy jednu příčinu vzniku, je to vždycky kombinace více faktorů,“ vysvětluje kardiolog. „U nemocných hraje svou roli i genetická dispozice, nicméně u převážné většiny se fibrilace síní objevuje v souvislosti s dalšími rizikovými faktory, jako jsou hypertenze, obezita, dysfunkce štítné žlázy, chlopenní vady a další.

I u mladších ročníků může dojít ke komplikacím, ke zhoršení kontrakčních schopností srdce a k srdečnímu selhání,“ konstatuje prof. Táborský. Asi 60 procent osob s fibrilací síní pociťuje bušení srdce, tlak na hrudi, dušnost

Cigarety opravdu škodí

Už jsme si to přečetli snad stokrát, ale je to tak. K největším hříchům s nepříznivým vlivem na srdečně-cévní systém patří kouření.

„Dnes kouří bohužel stále více mladých lidí, hlavně žen, a dokonce i dětí, starší generace spíše přestává kouřit. Připomínám ženám, že kombinace kouření a hormonální antikoncepce je riziková,“ varuje MUDr. Táborský. Kouření zvyšuje srážlivost krve, narušuje stěny tepen, na kterých se snáze ukládají tukové látky. Tím se snižuje průtok krve, srdce je nedostatečně zásobené kyslíkem. 

Aby mohlo správně fungovat, musí zvýšit svůj výkon a to se často projeví zvýšením krevního tlaku. 
Právě vysoký krevní tlak bývá jednou z příčin poruch srdečního rytmu. Na srdeční funkci má vliv i nadváha. Srdce musí víc pracovat, aby dokázalo rozvést kyslík a živiny do všech částí těla.

Nadváha při arytmii

„U obézních lidí existuje větší riziko vzniku fibrilace síní než u osob s normální váhou. S vyšší hmotností je spojena i řada dalších komplikací, například cukrovka, která může zvyšovat možnost vzniku poruchy srdečního rytmu.“

Jak ovlivní strava cévy?

Na stav tepen v těle má negativní vliv nadměrná konzumace sladkostí, uzenin, tučných druhů masa. Jsou zdrojem cholesterolu, který je rizikovým faktorem pro vznik aterosklerózy. Tukové látky se usazují na stěnách cév, postupně je zužují a snižují i jejich pružnost. 

V některých případech může dojít k omezení průtoku krve a nedostatečnému vyživování některých orgánů včetně srdce. To pak nemusí dostatečně přečerpávat krev a může se narušit srdeční rytmus.

Jak se zjišťuje arytmie?

Každý, kdo má subjektivní pocit nepravidelné práce srdce, by měl být vyšetřen. Jestliže nestačí EKG, existují další možnosti – například sedmidenní monitorace (holter)

„Pokud má pacient málo ,čitelné‘ potíže, například krátkodobé bušení srdce, které holter nemusí zachytit, potom indikujeme moderní mikrozáznamníky pod kůži, které jsou schopné vysílat údaje na zabezpečené webové stránky do kardiocentra,“ vysvětluje MUDr. Táborský.

Vliv vysokého tlaku na práci srdce je dostatečně známý, ale existují případy, kdy má i pacient pravidelně a správně užívající léky stálé potíže s tlakem, například v noci.

„Může jít o takzvanou rezistentní hypertenzi, kterou je třeba vyšetřit na specializovaném pracovišti. Lékař doporučí kompletní vyšetření, změnu a optimalizaci léčby,“ popisuje lékař. Správným životním stylem se ovlivní až 70 procent případů hypertenze bez léků.

 

Autor: Jana Hrabáková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.