Holter EKG | Moje zdraví

Holter EKG

Holterovské 24hodinové EKG monitorování (Holter EKG) je neinvazivní vyšetření, které přináší mnoho informací o kardiovaskulárním oběhu. Lékař má po vyhodnocení možnost posoudit srdeční rytmus, jeho poruchy a také možnou přítomnost ischemické choroby srdeční. 

Co to je Holter EKG

K 24hodinovému (případně 48hodinovému) záznamu a sběru dat se používají elektrody a záznamová zařízení. Holterovské 24hodinové EKG monitorování vám předepíše lékař v případech, kdy vás trápí občasné bušení srdce nebo náhlé ztráty vědomí. Metodu telemetrického sledování srdečního rytmu vyvinul v roce 1949 americký biofyzik Norman Holter, po kterém je pojmenována.

Jak probíhá Holter EKG

Poté, co se dostavíte na specializované pracoviště, vás sestra obeznámí s tím, co vás čeká. Ještě před zapojením systému vám předá jednoduchý dotazník, který vyplníte. Na úvod vám sestra natočí klidový záznam EKG. Poté vám na hrudník nalepí snímací elektrody a připojí je svody k záznamníku, který je velký přibližně jako walkman. Ten budete mít umístěný buď na pásku v pase, nebo v malé taštičce, kterou budete mít přes rameno (na krku). Poté se můžete opět obléknout a odcházíte domů nebo do práce. Sestra vás poučí, jak zacházet s přístrojem tak, aby nedošlo k jeho poškození a záznam byl přesný. Musíte se například vyvarovat pohybu v blízkosti silných magnetických polí (elektromotorů). Přístroj nesmí přijít do styku s vodou. Jinak nemusíte zachovávat žádná speciální opatření, udržujte režim, na jaký jste zvyklí. Pokud se vaše obtíže vyskytují jen při některé specifické činnosti či v určité situaci, je dobré tyto chvíle navodit, aby se potíže prokázaly.

Nenašli jste, co jste hledali?EKGarytmiebušení srdceporuchy vědomíEEG

Během měření vyplňujete „diář“, který jste dostali v ordinaci. Do něj zaznamenáváte informace o vašich činnostech s časovým rozlišením klidového stavu, fyzické zátěže, spánku atd. Máte-li pocit, že se vaše obtíže v danou chvíli zhoršily, měli byste do diáře popsat jejich charakter a upřesnění. Do příslušné kolonky zapište léky, které užíváte.

Druhý den se vrátíte do ordinace, kde vám sestra přístroj i elektrody odejme. Vyhodnocení záznamu je hotovo za 7 až 10 dnů.

Cena vyšetření

Vyšetření indikované vaším ošetřujícím lékařem je hrazeno ze zdravotního pojištění.

Co dělat před vyšetřením

Na vyšetření není třeba se nijak zvlášť připravovat.

V těhotenství

Těhotenství není kontraindikací Holterovského monitorování.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.