Neustále shazujete a přibíráte? Ničíte si nejen metabolismus, ale i srdce! | Moje zdraví

Neustále shazujete a přibíráte? Ničíte si nejen metabolismus, ale i srdce!

Neustále shazujete a přibíráte? Ničíte si nejen metabolismus, ale i srdce!
... • Autor: iStock.com
15. května 2019 • 06:00

Přemýšlíte o tom, že byste do léta nasadili nějakou dramatickou dietu a pořádně zhubli do plavek? Ideálně tak tři kila za první týden, aby to mělo cenu! Pak vás musíme varovat: Nejenže si koledujete o to, že kila rychle naberete zpátky. Takzvaný jo-jo efekt totiž škodí nejen metabolismu, ale má mnohem horší dopady na lidské zdraví. Které to jsou?

Zvýší se chuť k jídlu a naberete váhu

Během drastických diet může ve vašem těle dojít ke snížení hladiny hormonu leptinu, který pomáhá k pocitu sytosti. V důsledku toho u vás dříve dojde k pocitu hladu a zvýší se vám chuť k jídlu. Navíc hladovění vždy donutí tělo více ukládat tuky na horší časy. Plná třetina těch, kteří hubli rychle, skončí podle statistik o rok později na mnohem vyšší váze.

Zvýší se podíl tělesného tuku

Tuk se ovšem ukládá rychleji než svalová hmota. Většina lidí, kteří po dietě zase naberou, tak naberou tuk a tím zvýší jeho podíl v těle. A tím si zvýší i riziko onemocnění chorobami srdce a cév nebo cukrovkou.

Zhorší se funkce jater

Vyšší podíl tělesného tuku se projeví i v játrech. Ta začnou jinak zpracovávat tuky a cukry a v důsledku toho je člověk více náchylný k onemocnění cukrovkou. Některé studie hovoří i o zvýšeném riziku cirhózy.

Hrozí vám vysoký tlak a nemoci srdce a cév

Rychlý nárůst hmotnosti se u velkého počtu lidí projeví na tlaku, který je po roce vyšší. Stejně tak se nárůst tuku v těle projeví i v cévách – ty se zužují, a lidem tak hrozí více infarkt nebo mrtvice. Studie opakovaně prokázaly, že čím více shodíte a následně naberete, tím se riziko zvyšuje. Pokud tedy shodíte větší množství kilogramů a do roka máte zpátky o trochu více, může se u vás riziko až zdvojnásobit!

Jo-jo efekt způsobuje frustraci

Neustálé shazování a přibírání se pochopitelně u mnohých projeví také na psychice. Častěji se u takových lidí objevuje pocit, že člověk nemá věci pod kontrolou, způsobuje špatné sebehodnocení a ztrátu motivace. Zatím se neprojevila žádná souvislost s depresí, takže pro dietáře je tu dobrá zpráva: Pokud se vám jedním způsobem nepodařilo trvale zhubnout, není to známka vaší neschopnosti nebo osobní slabosti. Je načase vyzkoušet něco nového, ideálně pod dohledem výživového poradce.

Sečteno a podtrženo:

Drastické diety vedou ve většině případů k tomu, že po jejich vysazení váhu zase naberete, leckdy i více, a to se velice negativně projeví na vašem zdraví.

Video se připravuje ...
4 zvyky, kterých se zbavte, pokud chcete trvale zhubnoutVIDEO 

Dieta ve smyslu přísného jídelníčku, který dodržujete nějakou dobu, většinou vede k tomu, že poté, co ji držet přestanete, nějaká kila naberete zpět.

Mnohem větším přínosem jsou malé změny směrem ke zdravějšímu životnímu stylu, které do svého života ovšem vpustíte pokud možno natrvalo. Jsou to například:

  • jíst více ovoce a zeleniny
  • jíst čerstvé, nikoliv průmyslově zpracované potraviny
  • dostatečně spát
  • dopřát si denně pohyb nebo procházku na čerstvém vzduchu

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.