Endoprotéza a operace kloubů při obezitě: Jaké hrozí komplikace? | Moje zdraví

Zhubněte, říkají ortopedové: Obezita jim komplikuje práci a ničí lidem klouby

Zhubněte, říkají ortopedové: Obezita jim komplikuje práci a ničí lidem klouby
Obézní pacient je při operaci vždycky více ohrožen • Autor: iStock.com
8. února 2018 • 06:00

Obezita poškozuje klouby a komplikuje operace endoprotéz i následné hojení a rehabilitaci. Pacienta o hmotnosti nad 130 kg neunese běžný operační stůl a hrozí větší pooperační komplikace. Přitom i zhubnutím jen o několik kilogramů se může operaci kloubů předejít.

Nepřiměřené zásoby podkožního tuku, a tedy nadváha a obezita, dopadají na zdraví mnoha způsoby. Postižení kloubů patří k závažným důsledkům především proto, že se u nemocných vinou zhoršené pohyblivosti prohlubuje nerovnováha mezi příjmem energie (jídlem) a jejím výdejem (pohybem a další fyzickou aktivitou). Pacienti dále přibírají a rozvíjí se u nich takzvaný metabolický syndrom  smrtící spojení poruchy složení a metabolismu krevních tuků, obezity, vysokého krevního tlaku a diabetu 2. typu, který může vyústit až v infarkt myokardu nebo cévní mozkovou příhodu.

Obezita a opotřebení kloubů

„Nadměrná tělesná váha zvyšuje zatížení na každý čtvereční centimetr styčné plochy kostí tvořících kloub. Chrupavka se začne opotřebovávat, zhoršuje se její prokrvení a výživa, a tím – zvlášť přidá-li se ještě genetická dispozice – chrupavka postupně degeneruje, snižuje se její výška a postupně se rozvíjí artróza,“ popisuje MUDr. Miroslav Sinkule z ortopedického oddělení Nemocnice Na Františku v Praze. 

Vysokou hmotností trpí hlavně nosné – kyčelní a kolenní – klouby. Poškození artrózou někdy natolik zhorší jejich funkci, že je nutná totální náhrada (endoprotéza). A také zde představuje obezita výraznou komplikaci, ať už samotného chirurgického výkonu, nebo následného hojení a rehabilitace.

Rizika operace při obezitě

„Silná vrstva podkožního tuku vyžaduje větší řez a přehlednost operačního pole je snížená, takže je obtížnější kloubní náhradu správně usadit; proto je z ortopedického hlediska horší ,hruškový‘ typ obezity s vysokým nahromaděním tuku v oblasti hýždí, boků a stehen. Ovšem obezita typu ,jablko‘ s uložením tuku v oblasti břicha, hrudníku, potažmo krku zase zvyšuje anesteziologické riziko, protože tito lidé většinou mívají i vysoký krevní tlak nebo potíže se srdcem. U obézních pacientů se také velmi obáváme uchycení infekce v místě styku endoprotézy s kostí, neboť jejich imunita je snížená,“ vysvětluje lékař. 

„Toto nebezpečí infekce se zvláště u starších pacientů s déletrvajícími horečnatými stavy snažíme eliminovat antibiotickou léčbou, ačkoli jinak antibiotiky spíše šetříme. Antibiotické krytí a prevence je však v tomto případě menším ‚zlem‘ než následné řešení vzniklé infekce revizní operací vzhledem k tomu, že každá opakovaná operace představuje u těchto nemocných problém,“ dodává ortoped.

Komplikace i v rekonvalescenci

Samotné kloubní náhrady se sice neustále zdokonalují tak, aby vydržely i vysokou zátěž, přesto jejich životnost může být u obézních pacientů snížená. „Endoprotézy kyčelních kloubů vhodné pro obézní pacienty mívají takzvaný lateralizovaný dřík, laicky řečeno delší a zevně posunutý krček. Riziko pooperační luxace (‚vykloubení‘) se sníží i použitím endoprotéz s prohloubenými jamkami s přesahem, do nichž hlavička lépe zapadne. Možné je i použití náhrad se systémem double motion, jenž opět brání luxaci. Přes toto všechno neopatrný pohyb nebo ‚nonšalantní‘ posed – s nohou zevně vytočenou v kyčli a opřenou o koleno druhé nohy – může spolu s pohybem silné vrstvy tukové tkáně u obézních pacientů způsobit posun nebo úplnou luxaci endoprotézy. Tyto defekty se neopravují snadno, nutná je další operace se všemi popisovanými riziky,“ varuje doktor Sinkule. 

Velkým „strašákem“ obézních pacientů s endoprotézou nosného kloubu i jejich lékařů je pád – může při něm dojít ke zlomenině v místě nebo poblíž endoprotézy. Tyto defekty se podle ortopeda napravují velmi obtížně. Navíc pacienta těžšího než 120–130 kilogramů neunese standardní operační stůl (nosnost stolů se liší podle konstrukce a výrobce). Samozřejmě existují i pracoviště s nadstandardním vybavením pro ošetřování morbidně obézních jedinců, nicméně úprava váhy před operací endoprotézy je vždy lepším řešení.

Před operací byste měli zhubnout

Aktivní pohyb s nosnými klouby „na odpis“ není snadný a bolí, to chápe každý včetně ortopeda, který vám ho doporučuje. Do schodů to moc nejde, ze schodů už vůbec ne, chůze po nerovném povrchu je peklo, o klusu a poskocích naprosto nemůže být řeč… Přesto to nevzdávejte, protože hlavní (a také ovlivnitelnou) příčinou obezity u naprosté většiny lidí je nerovnováha mezi příjmem energie (potravou) a jejím výdejem (nejvíce sportem a fyzickou prací).

V praxi to znamená, že čím více energie vydáte, tím více budete moci jíst, aniž byste tloustli. Jestliže vydáte více energie, než přijmete, budete hubnout. Takhle jednoduché to je. O vhodném pohybu a jeho míře se poraďte například na některém pracovišti pro komplexní léčbu obezity; váš ortoped s nějakým takovým určitě spolupracuje, protože z lidí trpících kloubními obtížemi je obézních dobrá polovina. Pomocnou ruku vám podají i v centru zdravého pohybu či rekondičním centru.

Centra rekondice či zdravého pohybu jsou provozována různými subjekty. Hledejte je nejlépe v blízkém okolí svého bydliště, neboť snadná dopravní dostupnost místa, kam případně budete pravidelně docházet cvičit, zvyšuje „přilnavost“ ke cvičení a pravděpodobnost, že u něj vydržíte. Klasická fitness centra raději vynechejte, tam jsou zařízeni spíše na zdravou klientelu. Pro vás, zvlášť trpíte-li vedle obezity a bolestí kloubů i diabetem nebo komplikacemi vysokého krevního tlaku a aterosklerózy, bude lepší se aktivně hýbat za dozoru lékaře nebo rekondičního instruktora; je totiž potřeba hlídat, aby cvičení bylo účinné z hlediska spalování tuku (= musí se zvýšit tepová frekvence), ale současně aby srdíčko uneslo zátěž a během cvičení či po něm nenastala třeba arytmie nebo diabetická hypoglykemie.

Malý úspěch – velká motivace

Obézního člověka bolí klouby, a tak není ochoten cvičit a hýbat se. A protože necvičí a nehýbe se, tak tloustne a bolí ho klouby. Vystoupit z tohoto bludného kruhu není snadné,“ říká s pochopením MUDr. Miroslav Sinkule.

„Nerad pacientům něco nařizuji, spíše jim doporučím vhodný pohyb, úpravu jídelníčku a popřípadě i konzultaci na obezitologickém pracovišti – ta bývá většinou nutná, protože i když se lidé snaží dodržovat naše pokyny, kvůli pohybovým omezením se redukce váhy ne vždy daří. Přitom už snížení hmotnosti o 5–7 kilogramů se projeví lepším pocitem ze sebe sama, člověk se cítí lehčí, klouby v artrotickém terénu méně otékají a tolik nebolí a to všechno posílí odhodlání hubnout dál. Na operaci tak mnohdy vůbec nemusí dojít,“ konstatuje závěrem ortoped.

Článek v původním znění vyšel v tištěném magazínu Moje zdraví.

Autor: Dita Váchová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.