Jak se ochladit: 7 tipů, jak přežít horko bez klimatizace | Moje zdraví

Sedm tipů, jak se rychle a zdravě zchladit, když je venku tropické horko

Sedm tipů, jak se rychle a zdravě zchladit, když je venku tropické horko
Autor: iStock.com
18. června 2021 • 06:00

Léto je za dveřmi a s ním se venkovní teploty šplhají hodně přes třicítku. Pokud tyto dny zrovna netrávíte u vody, přijdou vám určitě vhod naše tipy, jak se zdravě zchladit.

Tropické počasí nejvíce vítají ti, kteří jsou právě na dovolené. Vedra s sebou ale zároveň přinášejí řadu zdravotních rizik, a to i pro zcela zdravé jedince. Jak vedro lidskému organizmu škodí?

Pokud nemá tělo v důsledku vedra dostatek tekutin, nastává dehydratace. Tekutiny v těle se zhušťují, dochází ke snížení tlaku, zhoršuje se prokrvení koncových částí těla a dochází k omezení zásobování těla kyslíkem. Organismus z těla hůře vylučuje škodlivé látky, méně se potí, v důsledku čehož tělo není dostatečně ochlazováno a stav může vyústit v úpal.

Úpal je tedy reakce těla na nadměrné teplo a nedostatek tekutin. Mezi hlavní příznaky úpalu patří bolest hlavy, závratě, zvýšená teplota nebo horečka, pocení, nevolnost od žaludku a únava. U některých jedinců, zvláště u starších lidí, malých dětí nebo nemocných, se může snížit tlak či se objevit stav podobný šoku. První pomocí je v takovém případě dostat postiženého člověka do chladnějšího prostředí a podat mu dostatek tekutin, ideálně rehydratační roztok.

Více o úpalu a jak se s ním vypořádat čtěte zde.

Podobně jak úpal se může projevit i úžeh, ten ovšem vzniká jako reakce na přímé vystavení člověka slunečním paprskům. Projevit se může ale i několik hodin po slunění. První pomoc je velmi podobná jako při úpalu.

Pokud je tělo vystaveno horku, reaguje pocením. V tu chvíli proudí více krve do podkoží a méně například do mozku. To je důvod, proč vedra ovlivňují u některých lidí i psychiku. Někteří bývají podráždění, impulzívní nebo stresovaní.

Vedrem jsou více ohroženy osoby, které nemají dobrou termoregulaci, což jsou děti a senioři. Dále pak nemocné osoby, a to především kardiaci, pacienti s nemocemi ledvin a také lidi trpící depresemi. Pozor by si měly dát i těhotné a kojící ženy.

Jak se zdravě ochladit?

Dostatečně pijte

V první řadě myslete na to, že je potřeba dostatečně pít. Ideálně dříve, než se ohlásí žízeň. Ta je vlastně až poplašným signálem, že tělu se tekutin nedostává. Myslete také na to, že senioři mají pocit žízně ještě zeslabený. Ideální je voda, tu můžete ochutit bylinkami nebo ovocem.

Kolik tekutin je zdravé za den vypít, čtěte zde.

Vsaďte na studený obklad

Ne vždycky můžete skočit do studené vody nebo se osprchovat. Pokud se například potřebujete ochladit v horké kanceláři, dejte si mokré studené obklady na místa, kde cítíte tep. Například na zápěstí nebo na spánky.

Hoďte polštář do mrazáku

Peřinu vyměňte jen za povlak nebo se přikryjte prostěradlem. Někteří lidé si na noc dávají do postele lahve se zmrazenou vodou. Problém je, že ty se později orosí a namočí postel. Variantou je udělat si polštářek naplněný sypkým hrachem nebo pohankou a nechat ho před spaním v mrazáku.

Větrejte jen v noci

V horkých dnech a nocích se vždycky vyplatí "hlídat" si chladný vzduch. V noci otevřete okna, a pokud to jde, udělejte trochu průvan. Okna na východ ale nechte zavřená a zatáhněte žaluzie. Během dne pak zatemněte a zavřete všechna okna, do kterých svítí slunce. Ideální je vydržet chvíli bez čerstvého vzduchu a počkat si, až se venkovní vzduch trochu ochladí.

Přes den nevařte

Pokud to jde, zkuste hodiny kolem poledne a brzkého odpoledne věnovat méně náročným činnostem. Pokud musíte vařit, využijte večerní hodiny a další den si jídlo jen rychle ohřejte. Nebo si naplánujte teplou večeři.

Jezte "chladivé" potraviny

Asi nebudete mít zrovna chuť na mísu kouřící polévky. Nejen ta ale dokáže tělo pořádně zahřát. Tělesnou teplotu přirozeně zvyšují také česnek, pepř, zázvor, ale třeba i kokosové mléko. Tyhle potraviny tedy raději v horkých dnech vynechte.

Dopřávejte si naopak ta jídla, která obsahují hodně vody: melouny, cukety, salátové okurky nebo ananas.

Ochlaďte byt

A pokud nemáte doma klimatizaci, můžete si ji vyrobit za pár stovek sami: Budete potřebovat polystyrenovou krabici s víkem a malý ventilátor. Podrobný návod na domácí klimatizaci najdete zde. Pakliže nejste kutil a na výrobu se necítíte, vyrazte se zchladit tam, kde klimatizaci mají – třeba do kina nebo do obchodního centra.

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.