Úžeh a úpal: Jak poznat příznaky a jak je léčit? | Moje zdraví

Úpal a úžeh: Jak je poznat a jak se z nich rychle vyléčit

Úpal a úžeh: Jak je poznat a jak se z nich rychle vyléčit
Úžeh a úpal: Jaké mají příznaky, jak se léčí a jak dlouho trvají? • Autor: istock.com
23. června 2023 • 14:00

S létem trávíme spoustu času na slunci. Pokud nejsme při letních radovánkách opatrní, můžeme si snadno uhnat úpal nebo úžeh. Obě onemocnění mohou vypadat jako banální potíže z horka, mohou však člověka, zejména malé děti a seniory, ohrozit i na životě. Víte, jak je poznáte a jaká je první pomoc?

I když si mnozí úpal a úžeh zaměňují a přisuzují jim stejné příznaky, jde o dva rozdílné zdravotní problémy, které se navíc mohou i odlišně projevovat. Jenže je rozdíl, jestli jste celý den strávili v autě bez klimatizace, anebo se váleli přes poledne na přímém slunci s naprostou absencí jakékoliv ochrany hlavy. 

Video se připravuje ...
Jak chránit tělo před kolapsem z vedra: Nezavrhněte sůl nebo meruňkyVIDEO 

Vše o úpalu a úžehu u dětí čtěte zde.

Jaký je rozdíl mezi úpalem a úžehem?

Úpal je přehřátí organismu, kdy selže vlastní termoregulace. Je to reakce na nadměrné vystavení se teplu a nedostatek tekutin. Úžeh je podráždění mozku a jeho blan přímým slunečním zářením. Takže zatímco k úžehu přijdete raz dva při dlouhodobém pobytu na přímém sluníčku, úpal si uženete klidně i v případě, že budete jen zavřeni delší dobu v přehřáté tramvaji nebo jiném dopravním prostředku. 

Příznaky úpalu a úžehu

Mezi hlavní příznaky úpalu patří bolest hlavy, závratě, zvýšená teplota nebo horečka, pocení, nevolnost od žaludku a únava. U některých jedinců, zvláště u starších lidí, malých dětí nebo nemocných, se může snížit tlak či se objevit stav podobný šoku.

Jestliže jste strávili celý den na sluníčku a málo pili, potom vás budou trápit zvýšená teplota, dokonce až horečka, nevolnost doprovázená zvracením, křeče, známky dráždění mozkových obalů, což je bolest hlavy, ztuhlá šíje, křeče, nebo dokonce i ztráta vědomí.

Úžeh je o něco horší než úpal, protože při něm může dojít k poškození mozkových blan. Nicméně první pomoc je v obou případech podobná.

První pomoc při úpalu a úžehu

 

  • snížení tělesné teploty
  • doplnění tekutin
  • dolnění minerálů (např. rehydratačním roztokem)
  • léky proti bolesti (paracetamol)

V případě úpalu i úžehu je ze všeho nejdůležitější snížit teplotu těla. Je nezbytné přesunout se do stínu nebo do klimatizované místnosti a zbavit se přebytečného oblečení. Pomůže i mokrý ručník na čelo, vlažná sprcha nebo kbelík s chladnou vodou na nohy. Nemocný by se měl striktně vyhýbat slunci, a to nejméně po dobu 24 hodin.

Velmi důležité je doplnění chybějících tekutin a minerálů. Ideální volbou jsou iontové nápoje, minerální vody nebo osolená voda. Můžete vyzkoušet i rehydratační roztok, který se prodává v lékárně pod názvem Kulíšek. Nemusíte pro něj ale hned běžet do nejbližší pobočky, v akutních případech si jej klidně vyrobte doma.

  • Jak vyrobit rehydratační roztok?
  • Na jeden litr vody, ideálně převařené, použijte osm čajových lžiček cukru, jednu čajovou lžičku soli a jeden šálek stoprocentního džusu. V případě, kdy nemáte džus, ho můžete vynechat. Důležité je doplnit tekutiny s minerály.

Při dehydrataci ale pomohou také třeba iontové nápoje. Tělo chlaďte vlažnými obklady nebo sprchou.

Některé příznaky můžete potlačit pomocí léků. Bolest hlavy a horečku utišíte paracetamolem. Vyhněte se lékům, které dráždí žaludek, jako jsou ty s ibuprofenem a acylpyrinem. V případě zvracení si dejte mátový čaj a kinedryl. Kromě zavodnění a ochlazování organismu můžete svému tělu pomoci i homeopatiky. V tomto případě je vhodným lékem Aconitum napellus nebo Gelsemium 9CH každých 15 minut do odeznění příznaků.

 

Autor: Kateřina Erbsová, Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.