Jak lépe usínat? | Moje zdraví

Jak rychleji usnout? 5 přirozených způsobů, které neznáte a opravdu fungují!

Video se připravuje ...
2. listopadu 2023 • 06:00

S nespavostí se párkrát za život setká každý. Někdy je to jen jednorázová záležitost, jindy ale potíže s usínáním trvají déle. A čím více se člověk snaží počítat ovečky, tím více je ve stresu, což je další věc, která spánku neprospívá. Dřív, než sáhnete po prášcích na spaní, zkuste naše doporučení. Díky nim se vám může podařit z tohoto koloběhu vystoupit.

Pohyb v pravý čas

Někde se dočtete, že cvičení pomáhá k lepšímu spánku, jinde zase, že po něm nemůžete usnout. Jak to tedy je doopravdy? Pravda je, že platí obojí. Cvičení pomáhá odbourávat nahromaděný stres, který může být často příčinou špatného usínání. Zároveň jste ale po cvičení plní adrenalinu a ten k rychlému usínání také nepřispívá. Ideální je tedy dopřát si pohyb co nejdříve během dne. Ráno, dopoledne, maximálně po obědě.

Čím delší doba od konce cvičení do večera, tím větší šance, že spánek přijde dříve. Naopak kratší a klidnější procházka vám před spaním může pomoci lépe strávit večeři, vyčistit hlavu a v důsledku toho i lépe usnout.

Kolik hodin denně bystě měli spát? Podívejte se na video:

Video se připravuje ...
Kolik hodin denně by měl člověk spát?VIDEO 

Kterých pět jídel vám brání usnout? Více čtěte zde.

Horká vana před usnutím

Podle řady výzkumů (jeden proběhl například na Kjúšúské univerzitě v Japonsku) je horká koupel před spaním jedním z významných pomocníků pro lepší usínání. Tělo se totiž po opuštění vyhřáté vany začne ochlazovat a tím se lépe naprogramuje na usínání, protože právě pokles tělesné teploty je před spánkem přirozený. A vy mu tou koupelí a následným ochlazením tak trochu pomůžete.

Dopřejte si tmu i světlo v pravý čas

Nastavení vašeho rytmu spánku a bdění výrazně ovlivňuje střídání světla a tmy. U zdravého člověka fungují jeho vnitřní hodiny přibližně ve dvacetičtyřhodinovém rytmu, kdy se střídá spánek a bdění. Ve tmě se začíná vylučovat spánkový hormon melatonin, který má vliv na kvalitu spánku. Nejvíce se tvoří mezi druhou a čtvrtou hodinou ranní. Proto je důležité, abyste spali opravdu ve tmě. Nepodceňujte ani světlo budíku, displejů vašich elektronických přístrojů, světýlko z pootevřeného pokoje, kde ještě někdo pracuje. Pokud vám do okna svítí noční osvětlení, můžete si zatáhnout roletu, to ovšem znamená, že se i ráno budete budit do tmy, což není optimální. Zkuste spíš popřemýšlet o tom, jestli ložnici nezařídit v jiném pokoji.

Stejně jako si dopřejte v noci tmu, na lepší usínání má vliv i to, když se přes den co nejvíce vystavíte světlu. Užijte si procházku nebo pár chvil na slunci, zkuste si vyměnit v práci místo a pracujte u okna. I díky tomu by se vám mělo lépe usínat.

Zkuste bylinky

Jednou z bylinek, která má zklidňující účinky, je levandule. Pomáhá uvolnit svaly i mysl, zbaví tělo napětí. Můžete mít v ložnici sáčky se sušeným květem, používat aromalampu nebo sprej. Další uklidňující bylinkou je heřmánek a meduňka. Zkuste si dát před spaním šálek bylinkového čaje s medem.

Najděte si rituál

Stejně jako fungovala v dětství pohádka před spaním na dobrou noc, může fungovat něco podobného i v dospělosti. Nějaký rituál, díky kterému si tělo spíše uvědomí, že je čas jít spát. Výborně funguje právě šálek bylinkového čaje. Spousta lidí nedá dopustit na aromaterapii, ať již olej do vany, nebo do aromalampy. Pokud vám ani jeden způsob není blízký, zkuste aura parfém od Bachovek nebo skleničku vody s kapkami. Můžete také chvíli poslouchat příjemnou audioknihu nebo hudbu.

Bachovy esence: Jak fungují a jak je používat? Více čtěte zde.

Video se připravuje ...
Kolik hodin denně by měl člověk spát?VIDEO 

Mučenka

Stejně jako je třezalka přírodní lék na depresi, je mučenka přírodní lék na nespavost. Podle některých studií má dokonce stejné účinky jako volně prodejné léky na spaní. Můžete si naordinovat mučenkový čaj, jen počítejte s tím, že účinky se dostaví nejdříve až po týdnu každodenního popíjení čaje. Čaj připravíte přelitím dvou lžic sušené mučenky přibližně třemi deci vroucí vody. Po patnácti minutách louhování sceďte. Mučenku koupíte v bylinkářství nebo v prodejnách zdravé výživy.

Vyberte správné pokojové květiny

Na kvalitu spánku mají vliv i některé pokojové rostliny. Tchynin jazyk je nenápadná rostlina, ideální pro začínající pěstitele. Produkuje kyslík, a to nejvíce v noci, což z ní činí ideální rostlinu do pokoje. Podle vědců mějte klidně i 6 rostlin na jednoho člena domácnosti. Další rostliny, které se hodí do ložnice, jsou lopatkovecaloe vera nebo gerbera.

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.