Jak se bránit chřipce a virózám? | Moje zdraví

Nechcete dostat chřipku? Dopřejte si těchto šest potravin

17. září 2018 • 06:00

Léto skončilo a začíná sezóna nejrůznějších viróz. Jak chřipce předejít? Už asi víte, že nepříjemné nemoci, která vás může vyřadit na pár dní z práce i od svých koníčků, se můžete bránit například vydatným vývarem. My pro vás máme ale i další typy potravin, které proti chřipce zaručeně zabírají. Tady máte některé z nich.

Houby

Nejprve se podíváme na houby. Existují totiž důkazy o tom, že mají antivirové vlastnosti a náš organismus mohou posílit proti chřipkovým virům. Obsahují totiž sacharidy, z nichž nejdůležitější je pro nás glukan. Pravdou samozřejmě zůstává, že v každé houbě najdeme trochu něco jiného. Zárukou úspěchu je tak japonská královna hub shitake.

Česnek

Kromě cibule, šalotky či pažitky, má proti chřipce pozitivní účinky i česnek. Zvyšuje totiž aktivitu buněk. Všechny výše zmiňované pochutiny mají vlastnosti, které zvyšují počet bílých krvinek – ty jsou nezbytné pro boj proti patogenům. A jak česnek upravit? Udělejte si jej klidně rovnou z výše uvedenými houbami a do směsi přidejte rýži a oblíbené koření. Uděláte si tak jednoduché jídlo, které navíc posílá vaši imunitu.

Kiwi

Žádnou novinkou není to, že účinným bojovníkem proti chřipce je vitamín C. Místo pomerančového džusu či tabletek ale raději zvolte čerstvé ovoce. Velmi bohaté na tento vitamín jsou například kiwi či grapefruit.

Dýňová semínka

Tato semínka jsou skvělá díky tomu, že obsahují velké množství přírodních minerálů. Najdeme v nich také našemu tělu prospěšný zinek. Účinná jsou například i slunečnicová semínka, která jsou skvělým zdrojem vitamínu E a dalších živin, které podporují naši imunitu.

Bílý jogurt

Skvělým bojovníkem proti chřipce je i obyčejný bílý jogurt. Obsahuje totiž probiotika, která pomáhají ničit viry.

Voda

A nakonec tu máme něco, co byste „zaručeně nečekali“. Velkým nepřítelem virů je totiž voda. Pokud je naše tělo dehydratováno, není silné a nemůže se účinně postavit přicházející nemoci. Vodu pijte nejlépe čistou, neslazenou. Konzumujte ji kdykoliv, když máte žízeň. Nenechávejte to na později. To se skutečně nevyplácí.

Samozřejmě se také nesmíte přepínat a vyvarujte se stresu. Důležitou roli totiž hraje i vaše psychika. I deprese váš organismus oslabují a ten se pak jen těžko dokáže virům ubránit. Snažte se být proto za všech okolností v pohodě.

 

 

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.