Klimakterium likviduje spánek i sebevědomí. Jak to zvládnout? | Moje zdraví

Klimakterium likviduje spánek i sebevědomí. Jak to zvládnout?

Klimakterium likviduje spánek i sebevědomí. Jak to zvládnout?
Autor: iStock.com
16. srpna 2023 • 14:00

Až o třetinu se za posledních sto let zvýšil průměrný věk dožití žen, vyhasnutí vaječníků ale stále připadá zhruba na 50. rok věku. Problémy spojené s přechodem přicházejí dokonce o pár let dříve. V té době se od ženy očekává poměrně velká výkonnost. Co může pomoci?

Přiznat před partnerem, před kamarádkou, natož před zaměstnavatelem, že jste psychicky trochu na dně, že vás trápí nespavost, návaly horka a že jste unavená a nesoustředěná, protože procházíte klimakteriem, zvládne málokdo. Jak tohle období v životě, které může trvat několik let, zvládnout?

Video se připravuje ...
Trable s menopauzou – 7. díl Cvičení v menopauze: Jak zůstat fitVIDEO 

Každý to má jinak

Ženské tělo se s klimakteriem vyrovnává různě. Třetina žen prostě jen přestane menstruovat. Potíže u zbývající většiny jsou různé, poměrně často ale omezují životní aktivity. Většina žen se akutních potíží zbaví během tří až pěti let, ale zhruba desetina může tyto potíže pociťovat i déle než 20 let po přechodu. Různé potíže spojené s přechodem nesou název akutní klimakterický syndrom.

„Přechod je způsoben vyhasnutím funkce vaječníků nebo jejich odnětím – se stejným výsledkem: nedostatkem ženských pohlavních hormonů,“ vysvětluje endokrinolog Jiří Jenšovský. Mezi nejčastější příznaky přechodu patří nepravidelná menstruace, návaly horka či zimy, noční pocení, ztráta chuti k sexu, přibývání na váze a změny nálad.

Menopauzální úzkost

Není to ale jen fyzické zdraví, ale i psychika, co ženy trápí. Mnohé trpí ztrátou sebevědomí, třeba i proto, že dvacet let se za nimi vždy otočil každý druhý chlap, ale teď, když se dostaly do věku nad čtyřicet, se jim to nestává.

Menopauzální úzkost je velmi častá a je jedním z nejobtížnějších příznaků, s nimiž se musí žena vyrovnat. Často mívá pocit, že nezvládne věci, které dříve dělala levou zadní, že se nic nového nenaučí a podobně. Ztráta sebevědomí vás možná postihne i v zaměstnání. Mladší kolegyni se stačí usmát, zatímco vy se těžko vyrovnáváte s tím, že středem pozornosti už jste prostě byla.

Nespavost a stres

Psychické problémy se pravděpodobně podepíšou i na vašem spánku, který může být ovlivněn hormonální nerovnováhou a například návaly horka. Probouzíte se během noci a máte pocity úzkosti?

Zkuste si už večer udělat plán na další den a připravit se na to, co by vás mohlo v noci stresovat, případně si klidně i k posteli dejte tužku a papír a poznamenejte si, co musíte vyřešit. To vám pomůže se uklidnit, že na nic nezapomenete.

Nespavost se snažte řešit jinak než léky, i když problémy se spánkem jsou v tomto období nejtěžší. Zkuste všechny spánkové rituály, které se doporučují. Nepijte kofein, alkohol, spěte v chladné místnosti, nekoukejte do mobilu a tak jako u všech předchozích problémů vsaďte na pohyb a na pobyt na čerstvém vzduchu.

Více o tom, jak lépe usnout, si přečtěte například zde:

Více o hormonální léčbě čtěte zde.

Bolesti hlavy

Měla jste premenstruační syndrom nebo první den menstruace vždy spojený s bolestí hlavy? Z lékařských výzkumů vyplývá, že výskyt migrén se v klimakteriu může jak zlepšit, tak zhoršit. Každopádně si teď konečně nechte předepsat správné léky na léčbu migrény (triptany) a neládujte se léky, které běžně koupíte v lékárně.

Pozor na fytoestrogeny

I když ženy raději než po hormonální substituci sahají po fytoestrogenech, které mohou bez lékařského předpisu koupit v lékárně, odborníci radí: Pokud jsou příznaky preklimakteria a klimakteria k nesnesení, nebojte se hormonů. „Komplikované období v životě ženy, má-li být úspěšně překonáno, vyžaduje spolupráci řady odborníků – gynekologa, osteologa, urologa, dermatologa, psychologa, plastického chirurga a dalších. Od některých subjektivních potíží mohou přinést úlevu pomocné nehormonální přípravky. Primárním problémem je ale náhlý pokles ženských hormonů, a tak jediným logickým a racionálním řešením pro zabránění objektivním následkům přechodu je hormonální substituční léčba,“ říká Jiří Jenšovský.

Jeho slova doplňuje i další odborník, předseda České menopauzální a andropauzální společnosti Tomáš Fait: „Není žádnou ostudou obrátit se na odborníky v případě, že vaše kvalita života v souvislosti s přechodem klesá. Léčba akutních příznaků klimakteria se někdy neobejde bez léků, ale zvýšení kvality života za to stojí.“

Pokud chcete řešit své problémy spojené s klimakteriem, ale nevíte, kde začít, objednejte se k vašemu praktickému lékaři. Ten vás v případě potřeby nasměruje ke specialistům.

Vyzkoušet můžete například i hormonální jógu:

Tablety a psychika

Kromě tablet – ať už přírodních, nebo syntetických – je každopádně důležité se ke změně životního období postavit čelem. Většina žen říká, že jim hodně pomohlo o problémech mluvit a postupně se smířit sama se sebou a se svým stárnutím.

Druhým častým a úspěšným lékem je využít období, kdy žena – až na výjimky – už nemá tolik povinností s dětmi, k tomu, aby se věnovala sama sobě. Aby dělala to, co roky odkládala. Našla si čas na pravidelný pohyb, procházky a třeba i na rozmluvu s partnerem, který možná v rámci andropauzy prožívá podobné problémy.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.