Jak přežít vedro v kanclu? Nebojte se klimatizace, ale připravte si svetr | Moje zdraví

Jak přežít vedro v kanclu? Nebojte se klimatizace, ale připravte si svetr

Jak přežít vedro v kanclu? Nebojte se klimatizace, ale připravte si svetr
Autor: istock.com
24. června 2019 • 06:00

Asi nikdo z nás nechce trávit horké a slunečné dny v kanceláři, většinou nám ale nic jiného nezbývá. V klimatizovaných kancelářích ale obvykle svádíme urputný boj o to, jestli chladivý vzduch pustit, nebo ne. Víte, jak takové situace zvládnout, a jak se klimatizaci naučit používat?

První pravidlo, jak používat klimatizaci, je neměnit její nastavení příliš často. Měli byste se s kolegy domluvit na kompromisu, a toho se držet. Průvan a naopak ani vedro totiž nikomu neprospěje; první škodí například zádům a dýchacímu ústrojí, druhé pak zejména kardiakům, kterým zatěžuje srdce. Druhé pravidlo zní: berte klimatizaci jako svého přítele. Zejména v nových sklobetonových kancelářích se bez ní opravdu neobejdete. 

Teplota jen 5 stupňů nižší

Z hlediska zdraví je dobré, aby rozdíl mezi teplotou venku a v kanceláři nebyl obrovský, To samozřejmě většina lidí nedodržuje. Když je venku 35 stupňů, spousta z nich si klidně nastaví klimatizaci na 22 . Velké výkyvy ale tělu samozřejmě nesvědčí. Obecně platí pravidlo, že teplotní rozdíl mezi klimatizovaným a neklimatizovaným prostorem by neměl přesáhnout 6 °C. V opačném případě se výrazně zvyšuje riziko vzniku nachlazení, angíny či chřipky

Vyhněte se přímému proudu vzduchu

Důležité také je, aby člověk nebyl vystaven přímému proudění studeného vzduchu na tělo. Jinak totiž může dojít k onemocnění či podráždění periferních nervů. To je samozřejmě problém v kancelářích, kde se často stává, že někdo sedí přímo pod klimatizací. Pokud to nejde řešit jinak, mějte v takových případech vždy připravený svetr nebo šál (případně i teplé ponožky). Vyhnete se tak i bolestivému ústřelu šíje, což je klasický problém vzniklý z klimatizace nejen kanceláři, ale také v autě. Ani tam byste totiž neměli příliš chladit a příliš foukat.

Chraňte si oči a používejte zvlhčovač

Dalším problémem, který klimatizace způsobuje, je vysoušení vzduchu, Proto je důležité v místnosti udržovat dostatečnou vlhkost. Podle odborníků by přitom neměla klesnout pod 40 procent, což samozřejmě v práci nemůžete úplně ovlivnit. Příliš suchý vzduch ale může vést k vysychání sliznic, únavě či pálení očí. Co tedy můžete dělat? Dostatečné vlhkosti lze dosáhnout celou řadou způsobů, čím dál oblíbenějším jsou například automatické zvlhčovače, které vlhkost vzduchu v místnosti neustále monitorují a zapínají se, když je potřeba.

Vsaďte na umělé slzy

Vašim očím neprospívá dlouhé zaostření v jedné vzdálenosti, typické pro koukání do monitoru počítače. Oči jsou při něm namáhané jednostranně. Také je prokázáno, že při pohledu na monitor mrkáme několikanásobně méně než při běžném dívání, což se na stavu zraku může časem projevit. „Nejjednodušší je pravidelně oči od monitoru zvednout a zaměřit zrak do dálky. Alespoň jednou za půl hodiny dopřát očím pohled z okna, vyjít na chvíli z kanceláře ven nebo si s očima zacvičit: zamrkat, koulet, zavřít, otevřít, podívat se doprava a doleva. Dobré je také mít po ruce zvlhčující přípravek, takzvané umělé slzy bez konzervačních látek a občas si do očí kapat. Případně vědomě mrkat,“ doporučuje doc. MUDr. Šárka Skorkovská, primářka Oční kliniky NeoVize Brno.

Kromě zvlhčování místnosti nezapomínejte na dodržování pitného režimu. Ačkoliv je teplota v místnosti příjemnější a pocit žízně se může dostavit později, i nadále platí, že člověk by měl za den vypít minimálně dva litry čisté vody.

Autor: Alžběta Javorková, Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.