Jídlo v horkých dnech: 8 kritických fází, které je třeba ohlídat | Moje zdraví

Jídlo v horkých dnech: 8 kritických fází, které je třeba ohlídat

26. července 2020 • 06:00

Je lákavé využít hezkého počasí, vyrazit na nákup potravin, připravit z nich oblíbené pochoutky a pak vše servírovat venku. Jenže vyšší teploty mohou z jídla udělat nebezpečnou zbraň.

Důležité zásady a rady jsme dali dohromady společně s nutriční specialistkou Mgr. Kateřinou Šimkovou ze společnosti Zdravé stravování (www.zdravestravovani.cz).

Další informace k tématu čtěte zde.

Jídlo se rychleji kazí

V období vysokých letních teplot se potraviny kazí rychleji, a proto musíme být obezřetní jak při nákupu a přepravě, tak při uchování a zpracování potravin. V teple a vlhku se velmi daří mikroorganismům, které jsou původcem takzvaných alimentárních nákaz (nemoci trávicího traktu) a dostávají se do trávicího traktu člověka potravinami či vodou. Problém je, že kontaminované či zdravotně problematické jídlo nemusíme na první pohled vůbec poznat. Nemusí bezpodmínečně vykazovat ani zápach, ani vizuální či chuťové změny.

Nejrizikovější potraviny

Mezi potraviny, které mohou být zdrojem alimentárních nákaz, patří zejména jogurty, maso, ryby, majonéza a dresinky, vejce, cukrářské a lahůdkářské výrobky, zmrzlina a další. V zahraničí se to týká i nemyté syrové zeleniny, salátů, nemytého neloupaného ovoce, ledu v nápojích či nebalené vody.

Vše o riziku nákazy salmonelou čtěte zde.

Na jakých místech máme být ostražití

Pozor bychom měli dávat i u stánků s rychlým občerstvením, například na koupalištích, na ulicích, v parcích a před supermarkety. Nikdy třeba nevíme, jak dlouho byla tatarka, kterou bychom chtěli na hranolky, vystavena slunečnímu záření. Tato místa mohou mít také potíže s hygienou.

Jak minimalizovat nákazu při nákupu

V parných letních dnech bychom proto více než kdy jindy měli věnovat pozornost nákupu potravin. Všímejte si čistoty prodejního místa a personálu, teploty v chladicích vitrínách, nekupujte výrobky v poškozených obalech. Ovoce a zelenina by neměly být nahnilé. Hledejte údaje o datu spotřeby, které udává, dokdy je bezpečné potravinu zkonzumovat. Zároveň dbejte na dodržení doporučení výrobce, jak nakládat s výrobkem (teplotní rozmezí, skladování…).

Chlazené a mrazené co nejdříve uložit do ledničky

Mrazené potraviny, masné a mléčné výrobky, majonézové saláty a cukrářské výrobky dávejte do nákupního košíku naposledy a přepravujte je mezi obchodem a domovem v chladicích boxech či termotaškách. Pokud máte dojem, že mrazené výrobky byly již rozmrazené, nekupujte je. Rozhodně nenechte nákup v rozpáleném autě déle, než je nezbytně nutné. Ponechání potravin v teplém prostředí výrazně zkracuje dobu trvanlivosti a následné vložení potravin do ledničky stav zkázy nezachrání. Jakmile při příjezdu domů zjistíte, že se vám zmrazené výrobky rozmrazily, rychle je zpracujte a opětovně je nezamrazujte.

Pravidla bezpečného grilování

Léto je spojené zejména s grilováním a pohoštěním venku. Potraviny by neměly být vystaveny přímému slunečnímu záření a vyšším teplotám. Maso přinášejte na gril z ledničky průběžně a dresinky přineste těsně před servírováním. Při přípravě surovin si dejte pozor na takzvanou křížovou kontaminaci. Buď používejte na krájení masa a zeleniny samostatné prkénko i kuchyňské náčiní, anebo nejprve nakrájejte zeleninu a teprve pak syrové maso. V opačném případě by mohlo dojít ke kontaminaci zeleniny bakteriemi z masa. U syrového masa je nezbytné jeho důkladné tepelné opracování. Maso by tak mělo být řádně propečené, abychom se vyhnuli například salmonele a jiným potížím. Zabraňte odkapávání tuku z masa do přímého ohně, tak eliminujete tvorbu karcinogenních látek. Grilovat byste neměli až do tmavé barvy, jinak dochází k tvorbě takzvaných procesních kontaminantů, jako jsou akrylamid, furan a další.

Co se uvaří, brzy sníst

Uvařené potraviny nenechávejte stát při pokojové teplotě déle než dvě hodiny. Před servírováním by jídlo mělo mít více než 60 °C. Jídlo, které zbylo a které dáváte do ledničky, uzavřete do krabiček a držte stranou od syrových nezpracovaných potravin. Ani v ledničce neskladujte zbytky dlouhou dobu.

Neohrozit své zdraví

Konzumací potravin, které jsou prošlé, zkažené či málo tepelně upravené, si můžeme přivodit nejrůznější zažívací potíže, jako jsou žaludeční křeče, dávení, zvracení či průjmy, doprovázené i horečkami. Z různých druhů infekcí se mohou vyskytnout i závažnější komplikace. Například u salmonelózy může dojít k selhání ledvin, zánětu kloubů či srdečního svalu nebo k postižení nervového systému.

Článek vyšel v magazínu Moje zdraví. V aktuálním čísle vás čeká rozhovor s Lucií Zedníčkovou, téma Proč se v létě lépe hubne, návod na to, kdy a jaké bylinky v létě sbírat, a další zajímavé čtení. Objednat si ho můžete v našem iKiosku. Doprava je zdarma.

Autor: iStock.com

Autor: Marie Hejlová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.