Obliba probiotik stále roste. Víte, k čemu jsou dobrá? | Moje zdraví

Obliba probiotik stále roste. Víte, k čemu jsou dobrá?

Obliba probiotik stále roste. Víte, k čemu jsou dobrá?
Autor: istock.com
21. ledna 2020 • 06:00

Zdá se, že důležitost probiotik si uvědomuje čím dál více lidí. Loni se v Česku prodala probiotika za 650 milionů korun, což je o 15 % více než v předchozím roce. Přípravky tohoto typu odborníci doporučují zejména po léčbě antibiotiky, která poškozují mikrobiotu střev, což může vést k problémům se zažíváním a k celkovému snížení imunity.

Aby se množství užitečných bakterií v těle vyrovnalo, měla by se probiotika užívat dokonce ještě dva týdny po dobrání antibiotik. 

Probiotika jsou kultury mikroskopických organismů prospěšné pro náš organismus. „Správné množství probiotik ve střevech je zásadní pro imunitní i trávicí systém jak dospělých lidí, tak dětí. Jejich nedostatek a nerovnováha se můžou projevovat zhoršeným trávením, nadýmáním, průjmy nebo naopak zácpou, u žen i gynekologickými problémy. Navíc pomáhají tělu dětí i dospělých zotavit se z nežádoucích důsledků léčby antibiotiky,“ říká MUDr. Jan Boženský, primář dětského oddělení Vítkovické nemocnice. Probiotické látky se vyskytují v běžných potravinách, například v zakysaných mléčných výrobcích nebo jogurtech, kefírech či kvašené zelenině. Ale toto množství nestačí.

Pomáhají i kojencům

Pokud byste ale chtěli získat dostatečné množství probiotik pouze ze stravy, znamenalo by to zkonzumovat hned několik balení kefíru nebo jogurtů denně. Nabízí se proto jednodušší možnost – zakoupení probiotik ve formě doplňku stravy v lékárně. České lékárny hlásí zvýšení prodeje i o desítky procent oproti minulým letům. „Poslední dobou evidujeme zvýšenou poptávku po probioticích pro všechny věkové kategorie, zejména pro děti. Oblíbená jsou nejen při léčbě antibiotiky u dětí i dospělých, u maminek malých dětí, ale poslední dobou také u těhotných“, říká PharmDr. Václav Čámský z lékárny Arkády v Praze.

Vliv na rostoucí spotřebu probiotik v Česku mají i doporučení lékařů, kteří pacientům jejich koupi čím dál častěji navrhují také v návaznosti na léčbu bolesti břišní dutiny u dětí, odborníky nazývaného jako dětská kolika. Prospěšná jsou probiotika i pro těhotné ženy, protože mohou pomoc nejen udržet bakteriální rovnováhu u maminek, ale i pozitivně ovlivnit imunitní reakce ještě nenarozených dětí.

Když maminky nekojí

Další skupinou s nedostatečným příjmem probiotik jsou nekojené děti, které tyto „přátelské bakterie“ nezískávají z mateřského mléka, ve kterém se přirozeně vyskytují. Probiotika jsou ale prospěšná pro všechny děti, kterým pomáhají s osidlováním střeva potřebnými bakteriemi. Pro výběr správného probiotika ve formě doplňku stravy je potřeba dodržet několik pravidel, se kterými nejlépe poradí lékárník či ošetřující lékař.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.