Tetanus | Moje zdraví

Tetanus

Tetanus je onemocnění, které je způsobeno anaerobní bakterií Clostridium tetani.

Tato bakterie přežívá v prostředí bez kyslíku a nachází se ve střevech býložravců, zejména koní, a trusem se dostává do půdy, tam přežívá několik let. Do organismu se pak tato bakterie dostává poraněním, jako jsou hluboké bodné rány nebo i drobné oděrky.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Centrální nervová soustava, svaly

V organismu se bakterie namnoží a uvolní neurotoxin, který se podél nervových zakončení dostává do centrální nervové soustavy. Zde pak brání snižování vzruchů motorických nervů, což způsobí přehnanou reakci svalů – křeče na běžné podněty.

Příznaky tetanu

Za jeden až čtyři týdny (podle toho, kolik bakterie vyprodukuje toxinu a jak daleko je infekce od centrálního nervového systému) se objevují nejprve nespavost a svalový neklid, poté těžké svalové křeče. Může dojít k selhání srdce a zadušení během křečového záchvatu.

Ten je vnímán při plném vědomí. Výraz obličeje připomíná křečovitý smích. Nemocný bolestivě křiví ústa, nemůže je otevřít a nesnadno se mu polyká. Postupně jsou napadány i mimické svaly. Křeče hlasivek způsobí, že nemocný nemůže mluvit. Objevuje se ztuhlost šíje. Častým příznakem je ztuhlost břišních svalů. Šíří se dále a napadá svalstvo v okolí páteře, přechází na trup a končetiny.

Průběh tohoto onemocnění může být velmi závažný a i přes léčbu může vést ke smrti. Proto je velmi důležité očkování a správné ošetření rány.

Tetanus se vyskytuje ve třech formách. Nejčastější a nejzávažnější je generalizovaný tetanus. Jeho charakteristickými znaky jsou zánět a následně vyvolané křeče celého těla.

Léčba tetanu

Důležité je, aby byl nemocnému po úraze co nejdříve podán protitetanový imunoglobulin, ten zabrání rozvoji nemoci. Rychlost zahájení léčby je velmi důležitá, protože protilátka je účinná, jen dokud toxin neopustil krevní řečiště a nenapadl nervové buňky. Dále je nutné důkladné vyčištění rány a podání antibiotik. Svalové křeče se tlumí uklidňujícími léky, bolesti analgetiky. Vážnější případy se léčí na jednotkách intenzivní péče v nemocnici.

Léky

Používají se protitetanový imunoglobulin, antibiotika (Penicilin), analgetika.

Vyšetření 

Lékař nejprve zjistí poslední očkování proti tetanu a zranění v poslední době, prozkoumá příznaky. S jistotou tetanus potvrdí mikroskopický rozbor vzorku poraněné tkáně nebo stěru z rány, který odhalí přítomnost Clostridií. Aby se vyloučilo jiné onemocnění nervového systému, je možno provést vyšetření mozkomíšního moku, který se získává lumbální punkcí (odebráním mozkomíšního moku tenkou jehlou z oblasti bederní páteře. Může se provádět i ambulantně).

Inkubační doba

Jeden až čtyři týdny

Očkování

ano

Délka léčby

Týden až měsícZávisí na zahájení léčby

Očkování

Základní očkování se skládá ze čtyř dávek, první dávka se podává již mezi 9. a 12. týdnem života, další pak postupně do 20. měsíce života dítěte. Přeočkování kombinovanou očkovací látkou se provádí v 5. roce, přeočkování proti tetanu ještě ve 14 letech, další přeočkování by se měla provádět vždy po 10 letech.

V těhotenství

Tetanus zvaný mateřský se týká těhotných žen a žen v období šestinedělí. Je spojen s porodem nebo potratem vedeným v nehygienických podmínkách. U novorozeneckého tetanu je vstupní bránou nesterilně ošetřená pupeční šňůra. Tyto dva podtypy jsou problémem v rozvojových zemích.

Závažnost onemocnění

lehké
střední
vážné

Možné komplikace

Komplikací je mnoho, záleží na tom, jak daleko se neurotoxin dostane. Hrozí postižení plic a srdce, ledvin i smrt.

Prevence

Prevencí je očkování, dodržování hygieny, správné ošetření poranění desinfekcí.

Kdy jít k lékaři

Lékaře navštivte při propadlém očkování, při hnisavé ráně, kterou jste nemohli dobře ošetřit, při křečích kdekoliv na těle, zejména v obličeji.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.