Grounding: Tři techniky, kterými se uzemníte a zlepšíte své zdraví | Moje zdraví

Grounding: Tři techniky, kterými se uzemníte a zlepšíte své zdraví

Grounding: Tři techniky, kterými se uzemníte a zlepšíte své zdraví
Autor: iStock.com
24. července 2020 • 10:00

Představte si, že jdete bosi po pláži a chodidly cítíte teplý písek. Ten vám příjemně masíruje chodidla, proniká mezi prsty na nohou. A vy nic nemusíte, nikam nespěcháte, jen si užíváte to, co cítíte. Po takové procházce se pravděpodobně budete cítit dobře. Aby ne, když jste právě absolvovali „grounding“.

Grounding nebo také earthing se do češtiny překládá jako uzemnění. Jde o proces, při kterém se naše tělo přímo spojuje se zemí. A může fungoval léčebně. Nejen na psychiku, ale na fyzické zdraví. I když to na první pohled může znít příliš ezo nebo hippie, vědci přesně vědí, proč to tak je.

„Grounding působí regeneračně a léčivě, ať se to týká zranění, regenerace po chirurgickém zákroku a nebo při sportu,“ uvádí sportovní trenér a mentální kouč Jeff Spence z Los Angeles. „Je až neskutečné, že nejsilnějším spojencem proti zánětu a bolesti je naše planeta.“

Jak se nabít

Pokud si dobře pamatujete, lidské tělo je z většiny tvořeno tekutinou. Ta obsahuje mimo jiné i minerály. Váš centrální nervový systém generuje elektrické impulsy, které tělu přikazují dýchat, polykat nebo utíkat. Jedna z teorií říká, že v dnešní době jsme natolik obklopeni elekronikou, což má za důsledek, že v našem těle se hromadí pozitivní ionty ve formě volných radikálů. Jejich působení je spojované s předčasným stárnutím, chronickými záněty, demencí, artritidou, rakovinou a poškozením DNA.

Země nese mírně negativní náboj a tady už je rovnice jasná − jen přímý kontakt s negativně nabitou zemí může vrátit vaše pozitivně nabité tělo do neutrálního stavu. Studie, její závěry byly publikovány v Journal of Environmental and Public Health, dokládá, že grounding zmírňuje zánětlivé procesy, zlepšuje krevní oběh, snižuje bolest svalů a podporuje zdraví srdce. Další studie dokazují příznivé působení groundingu na spánek a na snížení celkového stresu.  

O tom, že pobyt v přírodě prospívá zdraví nejen psychickému, ale i fyzickému, není pochyb. Proč si ho tedy nezlepšit větším kontaktem s přírodou a zemí, obzvláště v letních dnech? Zkuste zahodit boty a chodit bosi. Nemusí to být jen u moře, můžete jít bosi v lese po jehličí, na louce po trávě nebo i blátem. A pokud vás grounding zaujal, zkuste to vědomě.

Spojení se zemí

Pokud jste například ve městě nebo nemáte ve svém okolí vhodný terén pro dlouhé procházky naboso, stačí se na zem jen na chvíli bosí postavit. To můžete zvládnout i o polední pauze někde v parku. Najděte si plochý kámen, trávu, písek, skvělé je i bláto. Postavte se bosi na zem a zavřete oči. Vnímejte svůj dech, vnímejte svá chodidla i spojení se zemí. Vydržte nejméně deset minut.  

Vědomá procházka

Pokud máte i malý kousek přírody někde poblíž, zkuste takzvanou vědomou procházku nebo meditaci chůzí. Zkuste jít co nejpomaleji. Vnímat každé odlepení chodidla od země, přenesení váhy a další dotyk bosé nohy o zem. Uvidíte, že je to docela zábavné, a zjistíte, kolik věcí děláte úplně automaticky. A taková vědomá procházka dvacet minut jednou denně udělá své.

Protáhněte se na zemi jako kočka

Kočky milují ležet rozpláclé na zemi. Dokáží se na ní natáhnout, převalovat – zkuste to na bezpečném místě také. Ležte, protahujte se, překulujte se. Jak dlouho chcete a potřebujete.

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.