Máte rádi tučná jídla? 6 varovných příznaků, že už jich má tělo dost | Moje zdraví

Máte rádi tučná jídla? 6 varovných příznaků, že už jich má tělo dost

Máte rádi tučná jídla? 6 varovných příznaků, že už jich má tělo dost
Autor: istock.com
15. března 2024 • 06:00

Jídla z fastfoodů, chipsy, tučná masa a sýry, to všechno obsahuje tuky, které našemu organismu škodí. Podle čeho ale poznáte, že jste s nimi překročili mez? A jaké zdavotní potíže vám hrozí? 

„Nadměrný příjem nevhodných tuků je spojen nejen s rizikem vzniku nadváhy a obezity, ale také s nemocemi srdce a cév nebo s rozvojem některých typů nádorů,“ říká Ing. Hana Málková z iniciativy Stob obezitě. Háček je v tom, že tyto zdravotní problémy přicházejí plíživě, aniž si to uvědomujeme. Lidský organismus ale naštěstí umí dát najevo, že je přesycený tuky, a to dřív, než je pozdě. Jakých příznaků si tedy všímat? Zbystřete, jakmile vaše tělo začne vykazovat následující symptomy:

Kila jdou nahoru

V první řadě si pamatujte, že tuky jsou bohaté na kalorie a mají jich dokonce dvakrát tolik než cukry a bílkoviny. Jinými slovy, 1 gram sacharidů obsahuje 4 kalorie, zatímco 1 gram tuku 9 kalorií. To znamená, že jakmile začnete jíst víc nezdravých tuků, vaše stravování se neblaze podepíše na vaší váze.

Hladina cholesterolu stoupá

Lidé, kteří konzumují nadměrné množství nasycených tuků, mají tendenci vykazovat zvýšení hodnot LDL cholesterolu, tedy toho špatného cholesterolu. Pozor, lidé, kteří dodržují keto dietu, jsou obzvláště náchylní k tomu, aby měli hladinu LDL vyšší než normální, protože primárně jedí právě tuky.

Dech začne zapáchat

Pokud využíváte tuk jako primární zdroj energie, produkujete ketony, což vede k tomu, že váš dech začne zapáchat. Mnoho lidí, kteří dodržují dietu s vysokým obsahem tuků a výrazně sníženým příjmem sacharidů, si musí čistit zuby několikrát denně, aby tento vedlejší účinek zmírnili.

Dostaví se zažívací potíže

Pokud jíte stravu bohatou na tuky, je pravděpodobné, že v ní zároveň chybí dostatek zeleniny, ovoce či celozrnných potravin, což jsou skvělé zdroje vlákniny. Jakmile ji ze stravy vyloučíte, můžete začít trpět zácpou a dalšími trávicími problémy. Je to také častý příznak u lidí, kteří jedí příliš mnoho masa.

O nejčastějších nemocech zažívání čtěte zde.

Zhorší se soustředění

Kvůli vysokému obsahu tuků ve stravě budete často unavení, a nejen to. Vědci zjistili, že už pár dní nezdravého stravování otupuje duševní schopnosti. Budete se cítit otupělí a ospalí, což se odrazí na vašich pracovních výkonech a dalších každodenních činnostech. S tímto problémem ovšem souvisí i střídání nálad a zhoršení paměti.

Dopřejte své paměti trénink. Více čtěte zde.

Objeví se akné

Právě jste snědli talíř chipsů a na tváři se vám začnou objevovat pupínky. Neptejte se proč, právě jste našli souvislost. Když jíte potraviny s vysokým glykemickým indexem, zvyšuje se produkce kožního mazu, což přispívá k ucpání pórů. Pozor, podobně se projevuje i strava s vysokým obsahem sacharidů.

Vše o akné v dospělosti čtěte zde.

Kolik tuků denně sníst?

Z celkového denního energetického příjmu by měly tuky tvořit zhruba 30 %, jejich absolutní denní příjem by nikdy neměl klesnout pod 50 g. Je však důležité vybírat ty správné tuky a ty nevhodné naopak omezit.

„Kvalitní tuky jsou nejdůležitější živinou našeho jídelníčku, v minulosti vychvalovanou i haněnou, doporučovanou i zakazovanou,“ říká MUDr. David Frej, který se dlouhodobě zabývá léčbou chronických, zejména civilizačních onemocnění. „Zdravé tuky zastupují především omega-3 a omega-9 mastné kyseliny. Regulují veškeré biologické funkce, činnost srdce a cév, imunitní systém, nervový systém i činnost pohlavních orgánů,“ vysvětluje lékař.

Mezi potraviny obsahující zdravé tuky patří například olivy a olivový olej, hořká čokoláda a kakao, ryby, zvěřina, luštěniny, máslo ghí nebo ořechy a semínka.

Kterým tukům se vyhnout?

Zkratka pro „trans-mastné kyseliny“ se pod názvem „trans-tuky“ objevuje v potravinách, které obsahují částečně hydrogenované rostlinné oleje. To jsou pro vás nejhorší tuky, kterým bychom se měli vyhýbat obloukem. Najdete je zde: 

  • smažené jídlo (hranolky, koblihy, smažené rychlé občerstvení)
  • margarín
  • rostlinný tuk
  • pečivové potraviny (sušenky, koláče, pečivo)
  • zpracované svačiny (krekry, popcorn do mikrovlnky)

Nasycené tuky: Méně je více

Většina nasycených tuků jsou živočišné tuky, které můžeme konzumovat, ale v omezeném množství. Nacházejí se v mase a mléčných výrobcích s vysokým obsahem tuku. Mezi zdroje nasycených tuků patří:

  • tučné kusy hovězího, vepřového a jehněčího masa
  • tmavé kuřecí maso a drůbeží kůže
  • mléčná jídla s vysokým obsahem tuku (plnotučné mléko, máslo, sýr, zakysaná smetana, zmrzlina)
  • tropické oleje (kokosový olej, palmový olej, kakaové máslo)
  • sádlo

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.