Jarní únava | Jaké má příznaky a jak se jí zbavit? | Moje zdraví

Jarní únava? Nebo je vyčerpané tělo zimě? Co jíst a jak se připravit na nové roční období?

Jarní únava? Nebo je vyčerpané tělo zimě? Co jíst a jak se připravit na nové roční období?
Autor: istock.com
14. března 2024 • 06:00

Na jaro čekáme dlouhé týdny, a když se konečně dostaví, přepadne nás únava psychického i fyzického rázu. Tělo je totiž třeba připravit. Ukažte letos únavě, že u vás rozhodně nemá šanci. 

 

Přistihli jste se, že se vám během dne mění nálada jako na houpačce? Bezdůvodně po někom vystartujete, za chvíli se smějete, sršíte energií, ale vzápětí upadnete do totální letargie? Není to nic divného. Jak se shodují odborníci, přechodné období mezi zimou a létem je pro naše tělo zátěžové.

Mění se sluneční svit, délka dne a my se musíme adaptovat. „Někteří lidé jsou citlivější na výrazné změny počasí. K tomu přibude změna času a určitý posun v životním stylu. Těžko pochopitelné pro nás je, že i když se otepluje a přibývá slunečního světla, pro některé z nás je to období náročné podobně jako podzim. Jsme přece jen součástí přírody, která k probuzení ze zimního spánku potřebuje hodně síly, a ta některým lidem prostě chybí. Na jaře se projevuje sezonní deprese, také umírá více starých lidí,“ říká psycholog Jan Kulhánek.

Existuje jarní únava?

Zima je přirozeným obdobím klidu a odpočinku, kdy žijeme z nastřádané energie z předchozích ročních období. Náš životní styl to však nebere v potaz – vypadli jsme z přirozeného rytmu přírody. Podle psychologa je jarní únava projevem depresivní nálady, která může souviset s vyčerpáním po zimě. 

"Ovšem ve hře je řada jiných věcí, například někdo si opakovaně dává různá předsevzetí koncem roku, a na jaře už vidí, jak se mu je nedaří plnit. Citlivější lidé mají pocit, že by měli být aktivnější, měli by se radovat z kvetoucích stromů a zpěvu ptactva, jenomže oni to takto necítí a dokážou si to ještě vyčítat,“ podotýká Jan Kulhánek. K jarnímu psychickému rozklížení přidejme ještě doléhající zátěž infekcí, nastupující pylové alergie a nevnímání potřeb vlastního těla, kdy nás společnost nutí jet neustále na plný výkon.

Intuitivně hledáme vitaminy

„V dnešní době globalizace ekonomiky si po celý rok můžeme dopřát v podstatě stejnou stravu, nejsme odkázáni tak jako naši předci na přírodní cykly, lokální zdroje a sezonnost jako takovou. Přesto na jaře máme větší potřebu vlákninové stravy, sáhnout bychom měli po lepších zdrojích vitaminů a kvalitních bílkovin. V naší populaci chybějí zejména vitaminy rozpustné v tucích, hlavně vitamin D, anti-aging vitamin E a pro pokožku a oči důležitý vitamin A, dále beta-karoten a lutein se zeaxanthinem pro regeneraci barviva v sítnici. Stopové prvky selen a zinek, ale také vápník a hořčík můžeme doplnit z oříšků, mandlí a semínek,“ doporučuje internistka a psychoterapeutka MUDr. Kateřina Cajthamlová. Podle lékařky je vhodné zařadit do jídelníčku také vejce, zelené bylinky, kvašené a klíčené potraviny, které mohou pomoct obnovit imunitní systém a vzdorovat propadu nálady. Naopak omezit bychom měli červené maso. „Nezapomínejte na tvaroh, ovesné, žitné a ječné výrobky, zelený čaj a také na čistou pramenitou vodu,“ dodává Kateřina Cajthamlová.

Vše o populárním a diskutovaném vitaminu D čtěte zde.

Z útlumu do aktivity

Důležité je nepropadat chmurám a aktivně pro sebe něco udělat. Nastartovat metabolismus, který se nám v zimě přirozeně utlumil. Své o tom ví sportovní instruktorka Marie Korseltová. „Někdo dokonce může pozorovat ,zimní srst‘, začnou mu hustěji růst chloupky. V zimě trávíte venku kratší dobu, méně se hýbete. Většinou si to uvědomíte právě ve chvíli, kdy s jarním sluníčkem vyrazíte častěji ven. Obvykle zjistíte, že nejste v té kondici, v jaké jste byli před zimou. Ale to je přirozené, i naši předci přes zimu víc odpočívali a sbírali síly na léto,“ uklidňuje trenérka. Jak se dostat z letargie?

Mnozí si přejí dostat nějaký návod, jak se na jaře nastartovat. Není to zase tak složité – nepropadat panice, dobře jíst, donutit se vyrazit na čerstvý vzduch a nemít na sebe přehnané nároky. Když budete předem vědět, že jste citliví na změny ročních období, můžete se na ně nachystat. Vystavujte se slunečním paprskům, dostatečně spěte a vyhraďte si čas sami pro sebe. „Také je dobré těšit se na věci, které v zimě dělat nemůžete a které nám jaro umožňuje nebo usnadňuje, obvykle jde o venkovní aktivity sportovního charakteru či starání se o zahrádku. Jaro je velmi aktivní roční období, bude vám dobře, pokud budete mít sílu držet s ním krok,“ tvrdí Jan Kulhánek.

 

Autor: Michaela Jendruchová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.