Margarín do zdravé stravy patří. Proč se vyplatí ho zařadit do jídelníčku? | Moje zdraví

Margarín do zdravé stravy patří. Proč se vyplatí ho zařadit do jídelníčku?

14. října 2020 • 06:00

Ke zdravému životnímu stylu patří vyvážená a pestrá strava. A tím se myslí i tuky. Tedy – zdravé tuky. Mezi ně patří například olivový olej nebo tuk z ryb. A možná vás to překvapí, také margarín. Proč je dobré zařadit ho do jídelníčku?

„Tuky mohou být živočišného nebo rostlinného původu a ve výživě je potřebujeme oba. Jsou nejen zdrojem a zásobárnou energie, ale tvoří i významnou součást membrán našich buněk a tkání. Rovněž některé vitaminy (A, D, E, K) jsou rozpustné pouze v tucích. Pro udržení a podporu našeho zdraví je tak příjem tuků nezbytný,“ upozorňuje MUDr. Petr Tláskal, CSc.

„Změna výroby v průběhu času udělala pokrmové rostlinné tuky zdravějšími, protože na potřebnou míru snížila výskyt transmastných kyselin. Roztíratelný rostlinný tuk má tak významné místo v naší výživě, jeho použití je praktické a v rámci vhodného výběru může být i zdravotně přínosné.“

Posílí srdce

V kvalitních margarínech najdete nenasycené mastné kyseliny, z nichž některé jsou esenciální (omega 3 a omega 6).Ty naše tělo potřebuje v každém věku. Jde o takzvané dobré tuky, které pomáhají udržovat nízkou hladinu cholesterolu v krvi, a tím prospívají celému kardiovaskulárnímu systému i srdci. 

Posílí imunitu

Omega-3 nebo omega-6 mastných kyselin konzumují Češi dlouhodobě velmi málo. Obě látky jsou přitom najednou lehce dostupné právě v margarínu. Ten se totiž skládá mimo jiné z řepkového nebo lněného oleje, které jsou přirozeným zdrojem omega-3 mastných kyselin. Ale i ze slunečnicového oleje, který je zdrojem omega-6 mastných kyselin. Tyto nenasycené mastné kyseliny mají protizánětlivé účinky, a co je důležité především v tomto období, posilují imunitu. 

Pomáhá správnému vývoji plodu

„Byl prokázán vliv dostatečného příjmu omega-3 mastných kyselin v těhotenství na snížení rizika nejen možných budoucích srdečně-cévních onemocnění, ale i na riziko problémů s poruchami pozornosti, takzvanými poruchami ADHD,“ vysvětlil Pavel Suchánek z laboratoře pro výzkum aterosklerózy, IKEM.

Těhotné ženy by podle něj měly zásadně omezit zejména přísun takzvaných transmastných kyselin z důvodu zvýšeného rizika vyvolání předčasného porodu. Denní příjem transmastných kyselin by se měl pohybovat do jednoho procenta celkového energetického příjmu.

Není „chemický“

V minulosti se pro výrobu margarínu používalo částečné ztužování, při kterém skutečně vznikají nezdravé tuky, nazývané trans-mastné kyseliny. Od poloviny devadesátých let minulého století se však částečně ztužené tuky již při výrobě margarínů nepoužívají. Výrobci se navíc snaží celkově jejich složení vylepšovat, a vystačí si tak například s jediným emulgátorem, kterým bývá lecitin.

Pomáhá mozku

A právě lecitin je látka, která má pozitivní vliv na náš mozek. Napomáhá koncentraci, působí preventivně proti stařecké demenci nebo Alzheimerově chorobě. Mimo to také prospívá játrům, žlučníku a napomáhá regeneraci.

Autor: Irena Sládečková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.