Kila navíc v karanténě? Na vině nemusí být zpomalený biorytmus, ale vážná nemoc | Moje zdraví

Kila navíc v karanténě? Na vině nemusí být zpomalený biorytmus, ale vážná nemoc

Kila navíc v karanténě? Na vině nemusí být zpomalený biorytmus, ale vážná nemoc
Autor: istock.com
27. února 2021 • 06:00

V době pandemie koronaviru trávíme spoustu času doma a kvůli tomu prochází zkouškou nejen naše psychika, ale také organismus. Řada lidí si všímá, že postupně nabírají na váze. Problém je, že pokud omezíme i kontroly u lékaře, můžeme si myslet, že za kily navíc stojí zpomalení biorytmu, i když ve skutečnosti je někdy na vině vážné onemocnění.

Příčinou přibývání na váze může být nejen nedostatečný pohyb, nadměrný příjem potravin, ale také nevyvážené či nepravidelné stravování, které zpomaluje metabolismus a nutí tělo ukládat si tuky do zásoby. Za přibíráním na váze mohou ale také stát některá onemocnění nebo jiné příčiny:

Snížená funkce štítné žlázy

Hypotyreóza neboli snížená funkce štítné žlázy se může projevovat slabostí, bolestmi kloubů a svalů, sníženou koncentrací a pamětí a právě přibíráním na váze. V dřívějších dobách byl hlavní příčinou onemocnění nedostatek jódu. Dnes k nejčastějším příčinám patří takzvaná Hashimotova nemoc (Hashimotova tyreoiditída), při které imunitní systém napadá štítnou žlázu, a snižuje tak její činnost.

Bolí vás klouby? Zjistěte proč. Více čtěte zde.

Cushingova nemoc

Při onemocnění zvaném Cushingův syndrom dochází k nadměrné tvorbě kortizolu v nadledvinách. U nemocného se objevuje větší chuť k jídlu, a tak dochází k ukládání nadbytečného tuku a vzniku obezity. Tuk se ukládá především do oblasti břicha, krku a obličeje, končetiny nemocného zůstávají štíhlé. V důsledku ukládání tuku na krku se za krkem může objevit boule –  tukový hrb.

Syndrom polycystických ovarií

Syndrom polycystických vaječníků je způsoben hormonální nerovnováhou, kdy tělo produkuje více mužského hormonu a tím dochází k zastavení ovulace. Ženy mají nepravidelnou nebo velmi slabou menstruaci. Mohou pozorovat růst ochlupení na místech, kde to u nich nebývá úplně obvyklé, a také nadváhu. Často jde tato nemoc ruku v ruce s cukrovkou druhého typu.

Stres

Během stresových situací stoupá hladina hormonu kortizolu a s ní i produkce glukózy. Pokud tělo glukózu nespotřebuje, uloží se ve formě tukových zásob. Nárůst váhy může provázet také psychické problémy, například úzkosti nebo depresi.

Hormonální změny

Někdy dochází k přibírání na váze v důsledku hormonálních změn (hlavně během menopauzy).

Nespavost

Lidé, kteří málo spí, mají v krvi méně hormonu leptinu, který signalizuje sytost. Organismus pracuje úsporně a většinu energie si ukládá – nejčastěji v podobě nadbytečných tuků. Navíc nedostatek spánku zvyšuje hladinu hormonu ghrelinu, hormonu hladu. Nevyspalé tělo tak potřebuje více jídla a má tendenci k přejídání. Nespavcům se také kvůli nedostatku odpočinku snižuje citlivost tkání na inzulin, což může vést k cukrovce.

Další příčiny

Nárůst váhy bývá také spojen s odvykáním kouření, kdy má člověk tendenci nahradit cigaretu něčím k jídlu. Zvýšení váhy může být důsledek užívání některých léků, například kortikoidů.

Přestat kouřit a neztloustnout? Připravte si plán. Více čtěte zde.

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.