Cushingův syndrom: Jaké má příznaky a jak probíhá léčba? | Moje zdraví

Cushingův syndrom

Cushingův syndrom neboli hyperkorticismus je nemoc, při které dochází k nadměrné tvorbě hormonu kortizol, který vzniká v nadledvinách. Nadledviny řídí hypofýza, tedy část mozku. Onemocnění se může objevit v důsledku nádoru nadledvin nebo hypofýzy. Problémy mohou také vzniknout po dlouhodobém užívání kortikoidů.

U nemocného se objevuje větší chuť k jídlu, čímž dochází k ukládání nadbytečného tuku a vzniku obezity. Tuk se ukládá především do oblasti břicha, krku a obličeje, končetiny nemocného zůstávají štíhlé. V důsledku ukládání tuku na krku se za krkem může objevit boule –  tukový hrb. Kůže se stává náchylnější k různým infekcím a vznikají na ní fialově zbarvené strie. Nemocného bolí svaly, má zvýšený krevní tlak, mívá deprese, poruchy paměti a je emočně labilní. U žen se může objevit i porucha menstruace a neplodnost.

Jak se zbavit obezity si přečtěte zde.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

nadledviny, hypofýza

Léčba Cushingova syndromu

Nejdůležitější je zjistit příčinu choroby. Pokud nemoc způsobilo užívání kortikoidů, je nutné je přestat brát nebo snížit jejich dávkování, což rozhodne lékař. Jestliže může za nemoc nádor, řeší se problém chirurgicky. Při nezdařeném zákroku při nádoru hypofýzy se provádí lokální ozařování Leksellovým gama nožem. Pokud se nezdaří odoperovat nádor v nadledvinách, pacientovi se podávají léky.

Léky

Po odoperování nádoru z nadledvin či hypofýzy se podávají pacientovi kortikoidy. Při nezdařené operaci nadledvin pacient bere glukokortikoidy.

Vyšetření

Lékař provede vyšetření vzorků moči a krve a vyšetření funkce hypofýzy. Případně se pro upřesnění provádí magnetická resonance a CT vyšetření.

Možné komplikace

Při delším působení nadměrného množství hormonů se může objevit osteoporóza v důsledku ztrát vápníku a řídnutí kostí nebo se může objevit cukrovka. Pokud postižený užívá zároveň protizánětlivé léky, hrozí u něho vznik žaludečních vředů.

Inkubační doba

-

Očkování

ne

Délka léčby

záleží na příčině

Trvalé následky

Pokud Cushingův syndrom způsobuje nádor hypofýzy, může dojít k poškození zraku kvůli tomu, že nádor tlačí na zrakový nerv.

Prevence

Prevence v tomto případě není. Jediné, co lze z části ovlivnit, je nebrat přílišné množství léků, obzvlášť kortikoidů.

Kdy jít k lékaři

Léčba závisí na včasném objevení nemoci, proto je důležité všímat si příznaků a při podezření hned směřovat na vyšetření k lékaři.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.