Měsíček lékařský: Pomáhá s hojením, ekzémy i relaxací. Jak ho užívat? | Moje zdraví

Měsíček lékařský: Přírodní zázrak, který musíte vyzkoušet

Měsíček lékařský: Přírodní zázrak, který musíte vyzkoušet
Autor: istock.com
19. srpna 2022 • 06:00

Chcete se zbavit akné, zánětu nebo vysokého tlaku? Hledáte univerzální přírodní prostředek, který dokáže vyřešit většinu vašich zdravotních potíží? Pak určitě vyzkoušejte měsíček lékařský. Prozradíme vám, jaké zázraky tahle bylinka dokáže a jak ji používat.

Měsíček lékařský (Calendula officinalis) je významným přírodním antibiotikem. Chrání nás před viry, bakteriemi a kvasinkami a působí jako antioxidant, takže chrání buňky těla před poškozením. Uvádí se, že působí i proti vzniku rakoviny. Účinnými látkami měsíčku jsou silice, saponin, karotenoidy, hořčiny, polyacetylenové sloučeniny a další. Díky nim měsíček zrychluje metabolismus, ale zpomaluje srdeční rytmus a mírně snižuje krevní tlak.

Video se připravuje ...
Akné prozradí, co vás opravdu trápí. Ve které části obličeje se vám tvoří nejvíce?VIDEO 

Poradí si s akné i ekzémy

Měsíček by měli znát hlavně ti, kteří trpí na ekzémy či akné. Dokáže si ale poradit i s jizvami, protože podporuje tvorbu nové tkáně a tím výrazně urychluje hojení. Hodí se i při léčbě omrzlin i spálenin, plísní, popraskané kůže a řezných ran. Můžete ho použít dokonce i jako přírodní lék proti hemoroidům.

Krásně kvetoucí bylinka se hojně využívá v kosmetice. Přidává se do krémů, mýdel, pleťových mlék, šamponů, opalovacích krémů a olejů, protože dokáže zvláčnit, zjemnit a léčit pokožku.

Pomáhá trávení a léčí ženské potíže

V oblasti trávení působí bylinka na různá onemocnění jater i infekční žloutenku a pití měsíčkového čaje čistí krev. Je velmi účinný i proti průjmům, zánětům tlustého střeva nebo parazitům. Hodit se vám bude i při zánětech trávicího ústrojí a jako lék na vředy.

Měsíček ocení určitě i ženy, které trpí na nejrůznější gynekologické potíže. Upravuje totiž nepravidelnou a bolestivou menstruaci, mírní projevy menopauzy a tlumí gynekologické záněty včetně vaginálních mykóz.

Na sběr se vydejte v létě

Měsíček sbírejte výhradně za suchého počasí, ideálně kolem desáté až jedenácté hodiny dopoledne. Nejvhodnějším obdobím je červenec a srpen, přestože měsíček kvete zpravidla od června do pozdního podzimu, často i do prvních mrazíků. Sbírá se pouze květ či květ s kalichem.

Z bylinky si můžete vyrobit celou řadu léčivých přípravků od čaje přes tinkturu a mast až po blahodárný olej. Máme pro vás několik receptů:

Mast

Je skvělá na téměř všechny kožní choroby. Natírat si jí můžete ekzémy, akné, ale pomáhá i při zánětech žil, křečových žilách a proleženinách. Budete potřebovat: 4 plné hrsti nadrobno nasekaného měsíčku (listy, stonek i květy), 500 g masťového základu z lékárny (nebo vepřového sádla).

Masťový základ rozpusťte ve vodní lázni a vsypejte do něj měsíčkové květy. Promíchejte, nechte zchladnout při pokojové teplotě a uložte na týden do tmavé místnosti. Nakonec hmotu opět rozehřejte, přeceďte přes síto s plenou a nalijte do připravené nádobky.

Tinktura

Působí hojivě zejména na pohmožděniny, výrony, vředy, proleženiny a bolavé křečové žíly. Připravíte si ji z hrsti čerstvých květů, které vylouhujete 4–5 týdnů v litru 40% čistého alkoholu, přecedíte a skladujete na tmavém místě. Užívejte 5 až 30 kapek podle potřeby, až 4x denně.

Olej

Čerstvé okvětní plátky měsíčku napěchujte do dobře vymyté láhve až po okraj, vzduchotěsně ji uzavřete a vystavte na dva týdny slunci. Olej se usadí na stěnách láhve, odkud ho pak setřete stěrkou. Při vnějším použití má koncentrovaný měsíčkový olej silnější účinek než mast. Lze ho využít k relaxační masáži, protože měsíček uvolňuje namožené či natažené svaly a přináší úlevu celému tělu.

Čaj

Budete potřebovat: 1 vrchovatou lžíci měsíčku (květ, list i stonek) na 250 ml vody.
Směs květů, listů a stonků spařte vařící vodou a nechte vylouhovat. Dospělí mohou pít 1 až 2 šálky čaje denně jako prevenci a 3 až 4 šálky čaje denně jako léčbu.

 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.