Gynekologické záněty: Dejte si pozor na voňavý toaletní papír, mýdlo i kalhoty | Moje zdraví

Gynekologické záněty: Dejte si pozor na voňavý toaletní papír, mýdlo i kalhoty

Gynekologické záněty: Dejte si pozor na voňavý toaletní papír, mýdlo i kalhoty
Autor: iStock
20. května 2019 • 13:30

Nejčastější gynekologický problém žen? Mykóza. Nemoc, kterou způsobuje kvasinka rodu Candida, odtud také vychází latinský název nemoci  kandidóza.

“Vaginální infekce u žen vznikají nejčastěji přenosem při pohlavním styku, zatékáním infikované moči nebo nesprávnou hygienou po použití toalety. Také se mohou častěji vyskytovat u pacientek s neléčeným diabetem, při častém užívání antibiotik nebo kortikosteroidů. Nejčastějšími projevy vaginální infekce jsou výtok, pálení, svědění, bolesti v podbřišku, potíže při močení či bolestivý pohlavní styk,” vysvětluje gynekoložka MUDr. Klára Braunová.

Pozor na umělá vlákna a voňavé hygienické potřeby

K rozvoji infekce pomáhá ale i třeba těsné oblečení, prádlo z umělých materiálů, vlhko v oblasti pohlavních orgánů, mokré plavky, tření v rozkroku například při turistice či sportování, horké koupele a také třeba voňavé menstruační či slipové vložky, voňavý nebo i nekvalitní toaletní papír, špatně vymáchané prádlo a koupání ve stojatých vodách.

Jak mykotický zánět poznáte? Projevuje se svěděním, pálením a také výtokem. Běžné je zarudnutí zevních rodidel, doprovázeno může být bolestí při močení a při pohlavním styku. Poševní výtok je hustý, bílý a typicky tvarohovitý.

Je třeba jít k lékaři? Jak vysvětluje lékař z Oddělení klinické mikrobiologie Pardubické nemocnice MUDr. Karel Mencl, CSc., ke gynekologovi byste měla jít ve chvíli, kdy si nejste jistá, co přesně vám je. “Stejně tak s návštěvou lékaře neváhejte, pokud vás obtíže zastihnou v těhotenství,” říká lékař.

Mohu se léčit sama? Pokud ale máte nemoc poněkolikáté a přesně víte, co se děje, pak sáhněte po některém z volně prodejných léků, nejčastěji se používají ve formě čípků nebo mastí. Když nepomohou nebo pomohou jen málo, poraďte se s gynekologem. Špatně vyléčené mykózy jsou totiž prvním krokem ke vzniku chronických potíží, které se léčí velmi složitě, často se vracejí a obtěžují i několik měsíců.

Nezapomeňte na to, že většinou je třeba léčit i sexuálního partnera. U nich se může projevit zánětem předkožky, který je někdy doprovázen výtokem, často ale nemají příznaky žádné, ale nemoc přenáší, proto je dobré vynechat v době léčby pohlavní styk. Nejlepší prevencí pak je – jako u všech pohlavních chorob – používání kondomu.

Prevence

Kromě prevence při pohlavním styku existují také opatření, která mohou snížit riziko nákazy. Někteří odborníci doporučují laktobacily, které pomáhají stabilizovat pH v pochvě, a snižují tak riziko vzniku problémů. Začněte ale třeba tím, že pokud problémy trpíte, nezůstávejte v mokrých plavkách, nenoste příliš upnuté kalhoty, dejte přednost bavlně a používejte kosmetiku, která nedráždí kůži, na intimní partie nepoužívejte například mýdlo. Ze stejného důvodu ani nedoporučuji vnitřní výplachy. Diskuzní fóra na internetu se také hemží radami typu „zaveďte tampon namočený v jogurtu“ či „vypláchněte pochvu jablečným octem“. Řiďte se zdravým selským rozumem a se svým zdravím neexperimentujte, podobnými radami si spíše ublížíte a na stavu věci to nic nezmění.

Rizikové chvíle

Při menstruaci je vagina nejcitlivější a takzvaně nejvnímavější k napadení kvasinkami. Dbejte tedy na hygienu – tampony i vložky měňte po třech až čtyřech hodinách, abyste nedávala šanci ani dalším mikroorganismům.

Kromě oslabení při menstruaci je nejčastější chvílí, kdy potíže vypuknou, nárazový a divoký sex. Mikrooděrkám, které mohou na vaginální sliznici vznikat, nejlépe předejdete dostatečným zvlhčením. To můžete podpořit například antibakteriálním lubrikačním gelem.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.