Odložte podprsenku a snižte tím riziko rakoviny. Které celebrity už to udělaly? | Moje zdraví

Odložte podprsenku a snižte tím riziko rakoviny. Které celebrity už to udělaly?

6. června 2021 • 10:00

Nešla byste bez podprsenky ani vynést odpadky? Pak možná děláte velkou chybu. Průzkumy totiž dokazují, že neustálé nošení podprsenky, zvlášť té špatně padnoucí, způsobuje celou řadu zdravotních potíží.

Většina žen má pocit, že jejich ňadra nejsou dostatečně pevná nebo hezky tvarovaná na to, aby se obešla bez podpory. Podprsenku navíc obvykle nosí už od puberty, a tak není divu, že se bez ní cítí „nahé“, i když na sobě mají další vrstvy oblečení. Pokud je to i váš případ, možná vás následující řádky přesvědčí o tom, že byste aspoň někdy měla vyrazit do ulic bez ní.

Hrozí vám bolesti zad

Průzkumy ukazují, že 70 až 80 % žen nosí špatnou velikost či nevyhovující střih podprsenky. Právě to přitom může být příčinou bolestí krční páteře, ramen, a dokonce celých zad. V nepadnoucí podprsence navíc nemůžete mít správný postoj těla, protože vám táhne ramena dopředu.

Riziko rakoviny je vyšší

Na první pohled to zní trochu bizarně, ale je to pravda. Studie dvou britských chirurgů odhalila, že ženy, které nosí podprsenku, mívají častěji bolesti prsou, které mohou vyústit v rakovinu. Chirurgové požádali stovku žen, aby tři měsíce nenosily podprsenku a poté dalšího čtvrt roku chodily pouze s ní. Počet bezbolestných dnů u nich při nenošení podprsenky stoupl o 7 %. To ale není všechno. Existují totiž důkazy o tom, že v kulturách, kde ženy prádlo vůbec nenosí, se rakovina prsu prakticky vůbec nevyskytuje. Lékaři se domnívají, že těsné podprsenky mohou souviset s ucpáváním lymfatických uzlin, které jsou důležitou součástí imunitního systému a první linií obrany těla proti šíření rakoviny.

Prohráváte boj s gravitací

Během dlouhých let nošení podprsenky vám ochably důležité svaly, které podporují správné držení prsou. Když podprsenku na delší dobu odložíte, srovnají se vám záda, a tyto svaly se tak znovu aktivují. Výsledkem bude, že vaše ňadra začnou samy od sebe bojovat s gravitací, takže se zpevní a zlepší se i jejich celkový vzhled.

I současné trendy velí odložit podprsenku. Řídí se tím celebrity, jako jsou herečka Sharon Stone, topmodelka Simona Krainová nebo britská vévodkyně Kate. Podívejte se, jak jsou bez ní sexy:

 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.